Cukrář.cz

Reklama



Téma "Francouzský loupák - crossant"


Francouzský loupák - crossant
Od: Lida

6.2.2008 9:07:16.
id: 3997.


Dobrý den,

chci se Vás zeptat na recept na francouzský loupák (crossant), pokud na něj není ovšem uvaleno výrobní tajemství. Třeba jsem jej také na Vašich stránkách přehlédla, tak mě prosím sdělte číslo stránky.

Děkuji

S pozdravem

Lida

odpovědět

Nadpis: Re: Francouzský loupák - crossant
Od: Jiří Řezáč z Větrníku

Vloženo: 7.2.2008 7:23:33.
ID: 4003.


Lido, ve článcích u nás recept na francouzský crossant uveden nebyl (alespoň se mně nevybavuje). Pokud někdo napsal recept do diskuze, tak se jedná o obšírné množství informací a bude nutné je postupným hledáním nalézt.
J.Ř. z V.

odpovědět

Nadpis: Re: Francouzský loupák - crossant
Od:

Vloženo: 7.2.2008 10:39:11.
ID: 4005.


500 g hladké mouky (nejlépe typu 00) + cca 50 g na podsypávání, 60 g krupicového cukru, 50 ml mléka, 30 g droždí, špetku soli, ¨250 g másla, vychlazeného, 2 vejce + 1 žloutek

Na potření:
1 vejce rozmíchané v mléce
__________________________________

Doba přípravy: 40
Chlazení + kynutí: 5 hodin
Pečení: 15 minut
Počet porcí: 12-15 croissant

1. Mísení
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte cukr, sušené droždí a poté vyklepněte vejce.
Vmíchejte žloutek a vlijte mléko. Směs zpracujte nejprve vařečkou a potom rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky. Pokud máte hnětač, klidně svěřte tuhle část přípravy stroji.

2. Tvárná hmota
Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné. Zkuste je cvičně natáhnout – pokud se objeví trhlina, hněťte dál. Mísu pak přetáhněte fólií na potraviny a těsto v ní nechte 10 minut odpočívat.

3. Natlučte máslu
Chladné máslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprašte moukou. Potřebujete totiž změnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobře tlakem válečku. Mouka zabrání jeho přilepování. Nerozohněte se ale příliš, aby máslo neztratilo souměrnost i tvar a z obalu ,neodešlo‘.

4. Geometrie
Odpočaté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše (ideální je plocha chladná, například kovová nebo kamenná) do symetrické placky – obdélníku s kulatými rohy. Máslo položte doprostřed na pomyslnou diagonálu a pěstí je pěkně vtlučte do těsta.

5. Psaníčko
Sejměte obal a placku másla roztlačte prsty, aby byla stejně (asi 1/2 cm) vysoká. Těsto přeložte přes střed másla jako obálku. Nechte ho až půl hodiny odpočívat v chladu. Pak ho rozválejte vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem. Přeložte napůl jako knihu a dejte na půl hodiny do chladu.

6. Rozválejte a skládejte
Těsto rozválejte od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/4 cm. Ten podélně složte na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé). Složené těsto vraťte na hodinu do chladničky.

7. A znovu...
Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválejte – vždy od středu k okrajům – na známý dlouhý pruh. Složte již popsaným způsobem, dejte vychladit... Abyste dosáhli kýženého lístkování, je nutné opakovat celý proces třikrát. Pak už rozválený pruh neskládejte.

8. Krájejte
Šikmými řezy teď rozkrájejte těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích ‚tureckých půlměsíců‘. Aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka.

9. Rolování Eiffelovky
Od naříznuté strany rolujte směrem ke špičce. Při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy slavné věže. Croissanty klaďte na pomaštěný a moukou vysypaný plech.

10. Zasloužený odpočinek
Povrch loupáčků potřete a nechte je na teplém místě asi 3/4 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte je v ní 15 minut


odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
    Nadpis: Re: Francouzský loupák - crossant
Od: Lida

Vloženo: 7.2.2008 12:15:42.
ID: 4006.


Děkuji Vám,

bude to fuška, ale zkusím to.

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pondělí 22. července 2019
svátek slaví Magdaléna, zítra Libor

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.