Cukrář.cz

Reklama



Téma "RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?"


RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: Tomas Sedlacek

01.03.2005 1:56:45.
id: 261.


Najde se odbornik na racionalni stravu?
Jak jsem se ponoril do problemu - tema "Racionalni vyrobek" v poradne, nejsem moc moudry ze zadani, ktere bylo predstaveno k zaverecnym zkouskam. Tazatelka pise, ze racionalni vyrobek ma byt z novych potravin, ne moc tucnych atd.
ovsem celkove spojeni racionalni stravy a cukrariny mi prijde ponekud podivne. Racionalni pekarske vyrobky je neco jineho, me jde spise, zdali nekdo z ctenaru ma dalsi nazor, teorii, nebo se s necim podobnym setkal.
Pokud si po precteni meho prispevku u jiz zminovaneho tematu udelate predstavu o co mi jde, prosim napiste.
Spojeni zdrave vyzivy a vegetarianstvi apod. s cukrarskym remeslem mi totiz zustava zahadou.
Ctou nas i ucitele cukrarskeho oboru? Ja tedy doufam, ze ano.
Tomas Sedlacek

odpovědět

Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBOR
Od: marie

Vloženo: 16.07.2005 17:09:54.
ID: 366.


Pane Sedláčku,máte pravdu,že racionální strava a cukrařina, nejde dohromady. Ovšem učitelé a to platí i v jiných oborech se pořád drží norem a předpisů a málokdy použijí zdravý rozum. Docela by mne zajímal názor jako Vás od někoho,kdo zadává táková nesmyslná témata,ale i já se před lety při závěreč.zkouškách svého syna -kuchař číšník- setkala s absurditami ,že ještě dnes po 12 letech mi jde mráz po zádech.Díky za všechny Vaše rady a nápady.

odpovědět

Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: Mirka

Vloženo: 02.08.2005 9:36:52.
ID: 386.


Milý Tomáši,

tak nějak jsem naštíru s časem odepsat na e-mail, ale tuto tíseň snad máme všichni...tedy se omlouvám.
K tomuto tématu mám své "polénko" k přiložení, neboť jsem jedněch zkoušek byla, bohužel, přítomna. Ano, jsem sama dost špatná z nedostatečné vzdělanosti výchovných složek. Neznalost surovin, atd - věčné téma.
Ale tak to v naší zemi je - vystuduji, vyučím se jsem přesvědčen, že s těmito, v podstatě, základními znalostmi vystaím po zbytek svého života /to se zde bohužel, dotýká i v mnoha případech našich univerzit/.
Takže RACIONÁLNÍ stravování je především životní styl, který má svůj vývoj, v poslední době velmi výrazný. Globalozování otázky do "netučných produktů" je velmi slabý argument. Je to o výběru kvalitních produktů jako jsou bioprodukty, ty se pak dále dělí na skupiny dle vlastního směru. Tedy odlehčené, dietetické či vegetariánské i zde jsou dva směry - úplní a částeční vegetariáni.
V každém případě třeba příprava dezertů má nádech asketizmu - strohosti, což však neznamená, že nemůže být chuťově výborná.
Není od věci dát příklad třeba na novém revolučním přípravku, který plně nahrazuje želatinu /živočišného původu/ - sypká substance kakaového másla.
Nějak jsem se rozepsala, a tak se budu snažit tomuto tématu věnovat článek celý.
Ale pište dotazy!!!
Věcné a konstruktivní otázky mě potěší - je třeba se dívat do budoucnosti a ne do minulosti.

Za vším hledej lásku!!!

Vaše Mirka

odpovědět

    Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: Becková

Vloženo: 13.01.2010 13:23:53.
ID: 7236.


velmi mě zaujala zmínka o sypké substanci kakaového másla, můžete mi něco blíže o tom napsat. Beck.

odpovědět

Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: Johny

Vloženo: 02.08.2005 18:03:20.
ID: 387.


Dobry den. Predem by me zajimalo, jestli ten, kdo takovato temata zadava ke zkouskam, o tom vubec neco vi? Profesni zivot neni o tom, vyucit se, dostudovat a cely zivot stagnovat na dosazenych znalostech. Ne, tak opravdu ne! Ucime se cely zivot. Jen bych se rad dockal doby, kdy se vsichni koho se to tyka rozhybou, sejdou ze svych cukrarskych olympu a zacnou se ucit, aby pak naucene mohli predavat dale. Cukrarina jde rychlym tempem kupredu a pokud budou nasi zaci pripravovani podle starych kostnatych osnov, moc se nepohneme. Prosim, pojdte a mejte touhu se ucit a poznavat nove veci!!! Zatim je to tak, ze co je nove, toho se bojime. Ale zkusme to brat jako vyzvu! Snad se dockame?

odpovědět

    Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: Miluška

Vloženo: 27.05.2008 23:22:15.
ID: 4764.


Dobrý den. Učím cukrařinu (odborný výcvik) a moc ráda bych zavedla do osnov alespoň jeden dia výrobek. Jen pořád nemohu najít takový, který by byl chutný a zároveň pěkně vypadal. Pokud byste snad někdo o nějakém věděl, prosím, pošlete mi mejlík. Moc děkuji.

odpovědět

       Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od:

Vloženo: 19.07.2008 1:46:47.
ID: 4978.


Miluško ,a co takhle tvarohový d ia
řez?


odpovědět

Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: Jana

Vloženo: 01.06.2008 21:36:14.
ID: 4795.


Zdravím všechny čtenáře a chci nesměle přispět svou amatérskou troškou do mlýna. Nejsem v žádném případě odborník, přesto jsem párkrát zkusila propašovat do klasických moučníků, zákusků a buchet něco "zdravějšího", a docela to ušlo. Například dnes jsem pekla svým dětem k jejich svátku piškot s ovocem a jogurtem a želatinou, a do toho piškotu jsem dala místo bílého krystalového cukru hnědý třtinový, a místo poloviny mouky ovesné vločky. Výsledek - pohoda, a přitom nějaká ta vláknina. Nebo do perníčků dávám běžně celozrnnou mouku, pšeničnou i žitnou, taky bez problémů. Nebo jako vánoční cukroví se ujaly košíčky plněné místo krémem takovou směsí posekaného sušeného ovoce, ořechů, ovesných vloček, citronové šťávy a spojené to bylo rozpuštěnou čokoládou. Poněkud hrbolaté, ale dobré. Tak proto si myslím, že tohle by mohlo trochu splňovat požadavek toho sporného zadání "cukrařina a racionální výživa", pokud to jde, používat co nejvíc to "zdravé celozrnné a hnědé" místo bílého. Upřímně řečeno, ještě jsem nezkoušela udělat např. listové těsto s podílem celozrnné mouky, myslím, že je to nesmysl, ale aspoň tam, kde to jde. Přeju všem experimentátorům hodně zdaru!

odpovědět

Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: anna borbuliakov

Vloženo: 26.06.2009 22:45:28.
ID: 6589.


Ja som učiteľka na slovnskej škole a učím cukrárov 15 rokov.Cukrárstvo a racionálna strava trošku nepredstaviteľné ale reálne.Napr. nahradiť mliečnu smotanu rastlinou,použiť veľa ovocia vo výrobkoch,ovocné gely,polevy,tvarohové a sarové výropbky,celozrnné výrobky ako suché pečivá k čaju.Kombinácia pálenej hmoty a ovocia ,krém za studena vanilkovýNapr.my používame Rap speciál,polevy miror,ovocné gely a posýpky z tekvic,sézamu a ľanu,zabezpečí sa prirodzená fortifikácia výrokov Dá sa o tom písať....

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: RACIONALNI STRAVA A CUKRARINA - NAJDE SE ODBORNIK?
Od: EvaK

Vloženo: 18.01.2010 17:37:03.
ID: 7251.


Docela zajímavé téma, ale popravdě opravdu trošku absurdní. Přiklonila bych se asi k tomu co napsala paní Jana. Z cukrářských výrobků by se daly možná udělat výrobky o trošku" racionálnější" přidáním celozrnné mouky, ubráním cukru nebo použitím hnědého, omezit co nejvíce tuk....ale co to je racionální výživa? Vegetariánská strava, oddělená strava, všechno celozrnné, chemické margaríny nebo přírodní máslo....? Je to tak trochu bludiště, se kterým si asi musí každý poradit sám. Je příliš mnoho pohledů a názorů na racionální stravu. Nemám nic proti tomu zavádět do cukrařiny celozrnné mouky, hnědé cukry, míň tuku....ale pořád si myslím, že s racionální výživou to nemá nic společného a myslím si, že držet se řčení, všeho s mírou, je namístě. A myslím si, že pořád racionálnější je, dát si kvalitní neracionální zákusek než třeba ledajakou současnou uzeninu, barevnou sladkou vodu....EvaK

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.