Cukrář.cz

Reklama



Téma "tvarohové koláče"


tvarohové koláče
Od: ok

20.02.2007 14:14:09.
id: 1694.


Poradí prosím někdo při výrobě tvarohových koláčů,zejména té náplně?Jaký použít tvaroh(použila jsem ten ve vaničce i v kostce-měkký/400g tvaroh,2 žloutky,100g cukru,citron.kůra,vanilkový cukr,a rozinky/ ),ale zdá se mi nějaký řídký,vždycky se mi v tom koláči vytratí(těsto je z půl kg mouky),a nejde poznat že je to tvarohový koláč!
Tvaroh balím dovnitř a nahoru dám povidla a drobenku.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Ľubica

Vloženo: 20.02.2007 14:52:59.
ID: 1695.


Posielam odskúšaný a veľmi dobrý koláč s tvarohom:
1 balík lístkového cesta
4 vajcia
1 balík van. cukru
15 dkg práš. cukru
5 dkg práš. cukru (do snehu)
1 kg tvarohu (mäkký, hrudkový, s normálnym obsahom tuku nie nízkotučný)
4 dcl mlieka
1 balíček krém. prášku Zlatý klas (pudingový prášok)
hrozienka - podľa chuti, alebo nemusia byť

Lístkové cesto vyvaľkáme na veľkosť hlbokého plechu a preložíme ho do neho tak, aby sme vyložili aj jeho boky.
Na takto pripravené cesto dáme tavarohovú plnku, ktorú pripravíme nasledovne:
tvaroh , 4 žĺtky, van. cukor, práškový cukor, mlieko, práškový puding Zlatý klas spolu krátko rozmixujeme.
Pripravený koláč pečieme v rúre, ktorú sme vopred vyhriali na 250 ° C. Pečieme pomaly približne 40 minút pri teplote 200 °C a potom ešte 10 minút pri 180°C.
Počas posledných minút pečenia si pripravíme sneh
zo 4 bielok, ktorým potrieme upečený koláč a ešte so snehom dopečieme pri 250 °C len 5 minút.
Sneh: Ušľaháme tuhý sneh zo 4 bielok a do pevného snehu zľahka zašľaháme 5 dkg práš cukru.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Ľubica

Vloženo: 20.02.2007 15:10:38.
ID: 1697.


Klasická tvarohová plnka do hanáckych koláčov:

50 dkg tvarohu(prelisujeme ho, alebo pretrieme cz sito)
1 celé vajce
1 žĺtok
3 dkg masla
10 dkg práš. cuikru
mletá škorica
podľa potreby jemná strúhanka na zahustenie plnky (nie veľa, len toľko, aby sa plnka neroztekala).
Všetko spolu vymiešame a nakoniec zahustíme strúhankou.


odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jana

Vloženo: 20.02.2007 18:58:01.
ID: 1698.


Já peču svatební hanácké koláčky z plundrového těsta - to je kynuté lístkové, překládané - a na 70 dkg mouky, tj. 1 dávka, dávám 4-5 kostek tvarohu, obyčejného, ale ne šlehaného z vaničky. ten je řídký. Přidám do něj hodně cukru, protože v těstě je málo, cit.kůru, rozinky, vanilk. cukr a 2 bílky, protože do těsta patří 4 žloutky, tak abych to upotřebila. Jinak bych do této dávky dala 1 celé vajíčko, zamíchala a když by se náplň drobila, dala bych třeba jen bílek. Je lépe dávat napřed míň vajíček a postupně ředit, protože když je nápln řídká, je to hrozná práce. Nezahušťuju to ničím, ale tchyně - profesionální cukrářka - někdy dává uvařenou krupici.

odpovědět

    Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 20.02.2007 21:10:53.
ID: 1699.


Děkuji za velmi cenné rady!TAKÉ TĚSTO DĚLÁM PLUNDROVÉ.A kolik prosím máte kusů z těch 70dkg mouky?
A nebyl by lepší tedy tvaroh ten v průhledné folii(takový jako ve tvaru trojúhelníku-název nevím,jen jsem ho viděla).
Těsto mám vždy dobré,jen ten tvaroh s mi teda vytrácí,nevytéká ven ,ale nějak zanikne,a tak nevím jestli ten tvaroh má být spíše tužší/není to potřeba zamotat ještě do plachty,aby vytekla ta přebytečná voda-to jsem slyšela,aby byl tedy tužší/,at' je to opravdu poznat že je to tvarohový koláč!!Děkuji.

odpovědět

       Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jana

Vloženo: 23.02.2007 21:39:30.
ID: 1713.


Z této dávky - 50 dkg mouky je do kynutého těsta, 20 dkg do máslového - udělám tak 150 - 200 koláčků, záleží, jak kdo chce velké. Když to nepeču vyloženě pro svatbu, dělám trochu větší, v průměru mají 4-5 cm a je jich asi 150, po 20g, celkem asi 3 kg. Já myslím, že toho tvarohu asi dáváte málo, jestli se vám v hotovém dělá "voda", tak bych ji asi zkusila vybrat lžičkou. Někdy mi tvaroh trochu pouští vodu, když byl předtím v mražáku nebo když ho nechám hotový dlouho stát.
Je fakt, že těsto na tyhle koláčky vyválím hodně natenko, tvarohu tam dávám hodně, někdy jdou sotva zabalit. Přeju pevné nervy při zkoušení.

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jajtek

Vloženo: 04.08.2007 22:55:57.
ID: 2630.




odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jajtek

Vloženo: 04.08.2007 23:06:40.
ID: 2631.


Tvarohy se musí nechávat vypotit,ráno je koupím, vybalím z papírového obalu,zabalím dohromady jako balíček do čisté utěrky a pak do celých novin,to celé na tácku dám do ledničky přes noc, během té doby to večer celé 1x obrátím aby se voda uvolnila i z druhé strany. Když pak dělám nádivku,tvarohy již vodu neobsahují, rozmíchám to s cukrem,vejcem,rozinkami,citr.kůrou ap.Na 1 kg pol.mouky aspoň 5 ks tvarohů.

odpovědět

    Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 04.08.2007 23:40:02.
ID: 2632.


A vejce dáváte celé?
Do těch novin nevím ,nebude lepší papír?
A ještě ten tvaroh v utěrce zatížíte něčím ?
jaký je tam lepší dát cukr (moučka nebo krupice)?
A co přidávání pudingového prášku ,aby to neteklo?

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jajtek

Vloženo: 07.08.2007 16:22:56.
ID: 2651.


Do tvarohové náplně na těch 5-6 tvarohů dávám 1 celé vejce.Když jsem neznala že se tvaroh musí nechat zbavit vody,tak jsem pudink používala,ale žádný význam to nemívalo,taky jsem ho tam v koláči marně hledala.V 1 příspěvku taky píše paní že tvaroh protře sítem,ale tím se vody nezbaví.Je jemný,to ano.Ale musel by být zavěšen jak se to dělávalo v nějaké gáze nad umyvadlem aby odkapal.Vím,že noviny jsou škodlivé,ale neznám papír který by tak dokázal nasát vodu,a tvarohy mám vybalené z původního papíru naskládané na sobě a těsně vedle sebe a celé zabalené v čisté utěrce, a ta až je obalená v celých novinách.Ty noviny jsou druhý den durch mokré.Já dávám mletý cukr. Ono i jiná nádivka do plněných koláčů musí být hustá,protože když je např.maková nádivka řidší,roztrhne koláč a vyteče ven.A do povidel zase dávám kokos aby netekly.(Moje mamka celý život obaluje řízky na novinách,což nepochopím,ale nedá si to vymluvit,a rodiče jsou fit 73+78let).

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 07.08.2007 21:24:54.
ID: 2653.


děkuji za odpověd'
myslím ,že lepší místo novin by byl kloboukový papír.(dá se sehnat v papírnictví)
Již se mi s koláčema daří lépe ,ale stále zkouším.
Jinak děkuji za rady.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: majka

Vloženo: 30.08.2007 10:32:23.
ID: 2869.


Mně se pudink ve tvarohu osvědčil,ale to bylo u těch nekynutých svatebních koláčků.Spíš by mě zajímalo,jak to udělat,aby nestékala ta povidla.

odpovědět

    Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Majda

Vloženo: 01.09.2007 20:37:18.
ID: 2883.


Ahojky, zkus do povidel přidat piškotové drobečky, tekutina se natáhne a tolik to neteče. M.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 27.10.2007 23:02:27.
ID: 3300.


Musím se podlouhé době ozvat!
Koláče se daří čím dál tím víc ,stále zlouším ,a zkouším.Do tvarohu jsem začala přidávat hrubou krupici(zdá se mi to lepší než puding.prášek)bylo mi pozazeno ,že mám do tvarohu přidat ještě i máslo -jaký to tam bude mít ,ale význam?Nebudete to tést ještě víc? ,myslím ,že ta krupice je chut'vě dobrá a tolik se mi ten tvaroh nevytrácí.
Ještě bych se chtěla poradit ,jak na těsto -klasické kynuté,může se do těsta přidávat sádlo ,nebo jaký tuk je lepší pro vláčnost a křehkost koláčů po upečení(dávat více druhů /olej a sádlo nebo jen jeden tuk!!/?A co je polívat ještě máslem z rumem,má to nějaký význam pro křehkost a chut'?
děkuji.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jajtek

Vloženo: 28.10.2007 21:33:04.
ID: 3306.


Zdravím houževnatou ok.Nechápu,prosím,pokud necháváte tvaroh dostatečně dlouho vypotit,a když ho chcete použít,musí mít podstatně menší objem,tak tam přeci není vůbec zapotřebí ani pudinkový prášek a o krupici slyším poprvé?Já do něj jen vmíchám celé vajíčko ať se pak pěkně váže,to samotný žloutek nedokáže,takže i s bílkem, mletý cukr,rozinky,vanilku.To máslo to určitě nepokazí,že by pak tvaroh tekl,je tam pro chuť,je ho tam kousek.Všechno teď hodně zdražilo,ale takový tučný tvaroh,samozřejmě zbavený vody, v nádivce je ještě lepší než ten měkký.Máslo se přidává do toho měkkého ať je lahodný.Nádivka musí být hustá! Já peču kynuté těsto s olejem a kouskem změklého másla,ale někdy také olej a vanička majonézy.Sádlo bych osobně do těsta nedávala.Ani do posypky(drobenky),to už jsem taky viděla.S olejem v těstě jsou koláče vláčné.Teď dělávám i nekynuté maličké svatební=kvásek klasika,ale jen se zamíchá a pořádně,pečlivě vypracuje a nenechává kynout,hned se vyhází ven z mísy malou lžičkou a rychle se pak zabaluje tvarohová náplň.Vajíčkem se udělá hlubší důlek a do něj se dají povidla a přitlačí na to posypka.Až teď se nechávají kynout na plechu a pečou tak na 180-190 st.Mám i ze dřeva tvořítko na důlky,ale to je spíš ploché,tak jsem si koupila v zemědělské prodejně podkladek-sádrový odlitek vajíčka.Nemusím se už bát že mi klasické vajíčko rupne v ruce.Koláčky už ale nepotírám po okraji vajíčkem.Ať jsou měkoučké.Upečené potírám rozpuštěným máslem s rumem jak píšete,je to pro tu lahodnost chuti.To prostě musí být, aby i voněly.V Olomouci přímo v Olmě je jejich prodejna kde se dostane koupit tvaroh i povidla ve velkém balení za velice přijatelnou cenu. Ještě je jeden druh kynutých koláčků že se máslo s cukrem prvni utře a pak dál zadělá jako klasické kynuté těsto.Peču je s ventilátorem na prostřední mřížce.A teď jsem začala dělat také posypku na sporáku.Opravdu to funguje.Místo do mísy si máslo+hr.mouku+ml.cukr dám do menšího,např.nerezového,hrnku,mám 2litrový,zapnu plotýnku na nejnižší stupeň,až se máslo dost povolí a změkne,snadno v něm rozmíchám mouku a cukr a jen se to promíchá vařečkou,už né prsty.Je super.

odpovědět

    Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 04.11.2007 13:15:12.
ID: 3362.


Děkuji moc za pěkné vysvětlení všeho!
Měla jsem právě obavy z té krupice ,ale zdá se mi to tam dobré(taková pojistka ,že to nevyteče.dávám jen na 3kg tvarohu (100g hrubé krupice).V čem je do té náplně lepší ten mletý cukr!Já dávám cukr krupice!Nedělám také zde chybu?
Důlky dělám menší naběračkou.Před posypkou dávám také povidla.
Ještě mám i problém trošku s posypkou!Dělám ji z másla ,cukr moučka a polohrubá mouka,ale po upečení se mi zdá být trošku za zkus tvrdčí ,nebylo by lepší máslo ,také rozpustit do toho ,jak píše Vy?
Děkuji .

odpovědět

       Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jajtek

Vloženo: 05.11.2007 3:14:47.
ID: 3368.


Do tvarohové náplně dávám většinou mletý cukr,mám pocit,že se v nádivce úplně rozplyne,nevěřím,že by způsobil aby byla řídká. Dáváte 82%máslo do posypky? Z umělého bych pochopila že bude tvrdší,nebo nepečete ty koláče moc dlouho nebo zprudka že by byla přesušená?To asi určitě ne,tak to nevím.Já ji dělám od oka,tak aby byla spíš tučnější.Ke klasice rozdrobovat v ruce se již nevrátím.Rozpustím máslo,ale jen tak aby tam byl ještě tužší kousek a zamíchám do něj mletý cukr a pol.či hrubou mouku,je to jednoduché,prosté,a funguje to.

odpovědět

          Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: moník

Vloženo: 05.11.2007 8:46:12.
ID: 3372.


Ahoj, díky za radu, o víkendu jsem posypku tímto způsobem vyzkoušela a je to skvělé a rychlé. M.

odpovědět

          Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 05.11.2007 15:26:46.
ID: 3378.


Máslo používám klasické,žádné margariny.
Zkusím posypku dle Váší rady.
Je nutná ta polohrubá (hrubá mouka?Já dávám polohrubou a hladkou ,nedělám chybu tam?A nebo nemám tam příliš ml.cukru když je taková tvrdčí?


odpovědět

             Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 16.02.2008 9:23:28.
ID: 4073.


Posypky dle vaší rady je opravdu moc dobrá ,ubrala jsem cukru a už není tak tvrdá.

odpovědět

       Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Jajtek

Vloženo: 26.11.2007 16:22:26.
ID: 3547.


Dnes jsem si přečetla radu paní L.Šustalové v její kuchařce-tvaroh+písk.cukr+žloutek+van.cukr+citr.kůru smíchat TĚSNĚ před použitím-STÁNÍM tvaroh řídne.Nedělat náplň příliš sladkou,aby nezřídla a koláče nepraskaly.Tvaroh předtím zabalit do utěrky,položit na mřížku,zatížit a nechat několik hodin v chladu.Můžeme také přidat trochu van.pudink.prášku-náplň se škrobem mírně zahustí a bude pěkně vonět.Citron před strouháním ponořit na několik min.do horké vody.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od:

Vloženo: 04.11.2007 9:43:36.
ID: 3359.


Moje máma, když dělá kynuté těsto na koláče, tak přidává trochu sádla. A všem chutná. Určitě tím nic nepokazíte.
Dana

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: Javelim

Vloženo: 15.02.2008 20:40:13.
ID: 4061.


rychlé vdolky
0,50 dkg hladké mouky
3 žloutky
sůl ,1 kostka droždí
čtvt litru mléka 2 lžíce cukru ,2dcl oleje,
citr,kůra. uděláme kvásek a zaděláme těsto
mezi tím než nakyne uděláme nápln
2 tvarohy,3 žloutky,cukr krupice ,1 vanilkový, dle chuti, posýpku si dělám z polohrubé mouky cukru krupice a hery ,mám z toho 30 kusů.
tvaroh si přes noc dám na utěrku spojem dolů a zatížím ,tak krásně vyschne

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od:

Vloženo: 15.02.2008 21:04:43.
ID: 4062.




odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: kaliba

Vloženo: 28.03.2008 14:24:07.
ID: 4419.


Do tvarohu stačí přidat třeba trochu pudink.prášku a je to.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: marie

Vloženo: 01.07.2008 15:15:41.
ID: 4913.


také jsem mi tvaroh ztrácel v koláčích,pak jsem měla koláče od dcery,která nic moc nepeče a tvarohu bylo v celých koláčcích,já která peču celý řivot jsem nechápala a dcera mi řekla,že do tvarohu přidává srouhánku,vyčetla to z nějaké kuchařky

odpovědět

    Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 15.07.2008 14:15:12.
ID: 4961.


Ano ,také jsem to zkusila a je to mnohem lepší!A nebo přidám větší množství té krupičky a také je to dobré .(především když je tvaroh řidší než obvykle!).díky.


odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: J.

Vloženo: 16.07.2008 8:43:59.
ID: 4964.


V práci děláme tuto tvarohovou nápln a ctu tady poprvé,ze by mohla tect nebo co všechno.. Tvaroh používáme klasický - kostku, ve vaničkách opravdu může téct. Nejlepší je z Olešníce 250g
tvaroh 1,50
cukr krupice 0,50
vanilkový cukr 2ks
žloutky 10 ks
Všechno smícháme dohromady, v kotli promícháme a je hotovo!

odpovědět

    Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: ok

Vloženo: 19.07.2008 1:30:22.
ID: 4972.


Děkuji J.,zkusím to!
Dneska jsem zase dělala koláče a tvaroh byl příšerně řídký ,bereme ten v pytlu, myslím ,že je ho tam 10kg v balení .Někdy je krásně hustý a,ale zrovna dneska byl srašně řídký.

odpovědět

Nadpis: Re: tvarohové koláče
Od: zdena

Vloženo: 21.09.2021 12:26:46.
ID: 16042.


píšete, že dáváte žloutky... ale kde jsou bílky ??? Tvaroh se vám vsakuje, protože ho neblokuji našlehané bílky.

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.