Cukrář.cz

Reklama



Téma "turecký med a žužu"


turecký med a žužu
Od: Zdeněk

1.7.2004 19:07:27.
id: 12.


Pane Sedláček,chtěl jsem se zeptat,zda víte,či mě můžete poradit recepty těchto dvou cukrovinek,co se prodávají na poutích.
Předem Vám děkuji,
s pozdravem Zdeněk

odpovědět

Nadpis: Recept na turecký med a žužu
Od: Tomas Sedlacek

Vloženo: 4.7.2004 4:41:05.
ID: 14.


V nasi rodine se traduje recept na turecky med, neni vubec slozity:

3 bilky, 180 g cukru, 100 g medu, 120 g sekanych orisku /vlasske, liskove/

Rozehrejte med, nesmi varit. Bilky s cukrem slehejte v horke vodni lazni dokud nezhoustnou, potom tenkym praminkem za neustaleho michani prilejte med, potom primichejte nasekane orisky.

Nechte prochladnout, natrete na bile oplatky, nahoru opet oplatky a lehce zatizit prkenkem, nechat pres noc. Verze bez oplatku je stejna, opatrne, hodne veci lepi, nejlepe se mi osvedcil pecici papir nebo voskovany, jde to i s alobalem, ale hmota se musi nechat skoro uplne vychladnout.

Doporucuji pripravit rovnou dvojitou davku :-)

Zuzu - nevim jestli myslime tu samou vec, jiny kraj, jiny mrav. Napiste prosim co presne se skryva pod timto nazvem, urcite se recept nekde schovava.

Preji uspechy s tureckym medem, s pozdravem

Tomas Sedlacek



odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Zdeněk

Vloženo: 5.7.2004 19:41:57.
ID: 16.


Pane Sedláček,děkuji Vám za recept a co se týká žužu-čtyřbarevná gumovitá cukrovinka-složení-cukr,škrobový sirup-glukoza,vepřová želatina,kukuř.škrob,barvivo,kyselina a aroma na ochutnání.
Předem Vám mockrát děkuji
s pozdravem Zdeněk

odpovědět

       Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Tomas Sedlacek

Vloženo: 2.9.2004 4:24:53.
ID: 57.


Musim priznat, nedari a nedari se mi nikde se dopatrat receptu.
Doufam, ze alespon turecky med dopadl dobre,
jakmile se mi zdari ziskat predpis, rad se podelim.

Tomas Sedlacek

odpovědět

       Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: magdus46

Vloženo: 16.11.2014 10:39:39.
ID: 12818.


AK SU TIE TUR. MEDY CO BOLI NA JARMOKO BOMBASTICJE. TYCH SOM MALA SICE POMENEJ NO TAKE V BALICKOCH Z OBCHODU TYMY SOM SA NEVEDELA DOJEST NO UZ V OBCHODOCH NEVIDAT.MOJA MATKA BOLA VEDUCOU POTRAVIN V JEDNEJ DEDINE. A TERAZ MAM NANE CHUT LEN VERZII POMLETYCH ORECHOV A POD.LEBO CHTIA STALE DOBRE AJA SVOJOU PAZRAVOSTOU SOM ZAMLADA ZNICILA ZUBY.ATO ZUZU V POHODE AJ TEDY AJ TERAZ.

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Sabes

Vloženo: 5.9.2004 12:18:43.
ID: 73.


Sledoval jsem Vaši korespondenci okolo tureckého medu a vzhledem k tomu, že jsem se také o tuto problematiku zajímal dovoluji si Vás oslovit.
Marně totiž sháním recept na turecký med ale ten, který se pak seká z velkých krychlí (třeba na pouti). Co jsem zatím sehnal jsou medy, které jsou měkké a ve spojení s oplatkami.
Pokud by jste měl nějakou informaci k této problematice prosím Vás o sdělení.
Děkuji

J Sabes

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
       Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: frajarka

Vloženo: 13.1.2007 13:17:37.
ID: 1595.


Dobrý den, také sháním recept na zurecký med který se seká, prosím, pokud sedopátráte, dejte mi vědět.

Děkuji

Jarka

odpovědět

          Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Dyy

Vloženo: 2.7.2011 20:30:58.
ID: 8158.


Suroviny: 24 dkg cukru, 13.5 dkg medu, asi 1.5 dl vody, 4 bílky, 30 dkg sekaných oříšků či mandlí
Do nádoby s medem nasypeme cukr, vše zalijeme studenou vodou a necháme úplně rozpustit. Poté nádobu přistavíme na oheň a zahříváme. Cukrovou hmotu vyzkoušíme mezi prsty, na něž kápneme trochu chladnoucího cukru. Tvoří-li mezi prsty tenkou nit, je svařena na tzv. první stupeň, tj. na nit. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, opatrně do něj přilijeme horkou cukrovou hmotu a šleháme na ohni ještě asi 8 minut. Pak necháme směs vychladnout. Po vychladnutí hmotu opět přistavíme na oheň a vařečkou ji obracíme ode dna, až je hodně hustá. Přisypeme rozsekané oříšky nebo mandle a necháme ztuhnout. Vychladlý med dělíme sekáčkem na kousky.

odpovědět

             Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Chris

Vloženo: 3.12.2012 17:05:29.
ID: 9773.


Milá Dyy, opravdu by mne nenapadlo, zkoušet vařený cukr "na nit" jen mezi prsty, ty puchýře bych fakt nerada.Z toho soudím, že jsi recept nezkoušela a proto palec dolů. Takže pozor na různé pisálky, ty snadno odhalíte právě dle technologických postupů přípravy

odpovědět

                Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Mirka

Vloženo: 3.9.2013 3:19:47.
ID: 10198.


Mily Chris. nepanikar a radeji si znovu dukladne precti ten text, ktery Dyy napsala ...treba i 4x, dokud ti to nedocvakne!
Dyy jasne pise: Cukrovou hmotu vyzkoušíme mezi prsty, na něž kápneme trochu chladnoucího cukru. Nechapu, proc tady jancis a myslis si, ze z vychladle smesi cukru se nadelaji na prstech puchyre??? ...opravdu? z vychladle smesi?
Takze ne pozor na ruzne pisalky ale na takova tululum jako jsi ty!


odpovědět

                   Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: TifKBJaqsXj

Vloženo: 28.4.2016 19:28:32.
ID: 13320.


Such an imesrspive answer! You've beaten us all with that!

odpovědět

                Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: vasek

Vloženo: 20.10.2013 9:18:32.
ID: 10280.


při skouseni mezi prsty je to nejlepsí zpusob. Nesmi to však provádét néjaka citlivka


odpovědět

                Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: vasek

Vloženo: 20.10.2013 9:18:56.
ID: 10281.


při skouseni mezi prsty je to nejlepsí zpusob. Nesmi to však provádét néjaka citlivka


odpovědět

       Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Dyy

Vloženo: 2.7.2011 20:30:23.
ID: 8157.


Suroviny: 24 dkg cukru, 13.5 dkg medu, asi 1.5 dl vody, 4 bílky, 30 dkg sekaných oříšků či mandlí
Do nádoby s medem nasypeme cukr, vše zalijeme studenou vodou a necháme úplně rozpustit. Poté nádobu přistavíme na oheň a zahříváme. Cukrovou hmotu vyzkoušíme mezi prsty, na něž kápneme trochu chladnoucího cukru. Tvoří-li mezi prsty tenkou nit, je svařena na tzv. první stupeň, tj. na nit. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, opatrně do něj přilijeme horkou cukrovou hmotu a šleháme na ohni ještě asi 8 minut. Pak necháme směs vychladnout. Po vychladnutí hmotu opět přistavíme na oheň a vařečkou ji obracíme ode dna, až je hodně hustá. Přisypeme rozsekané oříšky nebo mandle a necháme ztuhnout. Vychladlý med dělíme sekáčkem na kousky.

odpovědět

       Nadpis: ko6jgX274MDn
Od: 8mNykdbEAQf

Vloženo: 10.9.2013 18:40:04.
ID: 10218.


Thkans for taking the time to post. It's lifted the level of debate

odpovědět

       Nadpis: ko6jgX274MDn
Od: 8mNykdbEAQf

Vloženo: 10.9.2013 18:40:04.
ID: 10219.


Thkans for taking the time to post. It's lifted the level of debate

odpovědět

       Nadpis: ko6jgX274MDn
Od: 8mNykdbEAQf

Vloženo: 10.9.2013 18:40:04.
ID: 10220.


Thkans for taking the time to post. It's lifted the level of debate

odpovědět

       Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: umE66f38Dyuz

Vloženo: 29.4.2016 1:59:23.
ID: 13329.


Stay with this guys, you're hepilng a lot of people.

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: ...

Vloženo: 29.9.2004 17:38:02.
ID: 90.


děkuji za ten recept ne turecký med.mohla bych vás poprosit zda by ste nezjistil ten recept na žužu

děkuji budu se těšit!!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Hrabina

Vloženo: 20.12.2004 17:20:32.
ID: 175.


Dobrý den pane Sedláček,
zkoušel jsem dle Vašeho receptu "turecký med", ale ne a ne mi ztuhnout. Je tam nějaký fígl?

Děkuji Hrabina

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: Anysek

Vloženo: 19.5.2006 13:27:21.
ID: 879.


Zkosela jsem doma turecky med ale neztuhl mi...
Co dlam spatne,
Jaky tam ma byt cukr a ma byt i snih uplne horky a pote az ztuhne???
Diky za odpoved....

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od:

Vloženo: 4.11.2006 18:06:48.
ID: 1395.


pravě ho du udělat :-)..tak mi drzte palce !! uz sem zkousela mnoho zpusobu a nikdy to nebylo ono.tak sem ted zvedava :-).jinak-zkousela sem i recept ktery sem videla v poradu kluci v akci a musim rict ze nebyl vubec dobry :-( . tak du na to !!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: jana

Vloženo: 30.7.2007 18:47:03.
ID: 2554.


ahoj mam takovy dotas proč se ty žloutky musí mychat ve vodní lazni a nema se tam přidat karemel nebo neco takoveho a budeto jako med co si kupuju ma poutich diky za odpoved=)

odpovědět

       Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: pro Jana blbka

Vloženo: 26.3.2016 12:54:39.
ID: 13283.


Ty náno, nez se zeptas, nauc se cesky. Míchat fakt neni vyjmenovane slovo!

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: venrique

Vloženo: 2.6.2014 14:31:26.
ID: 11546.


dobry den pane Sedláček,chtela bych vas poprosit zda byste nevedel postup receptu na tvrdy sekany turecky med dekuji s pozdravem Veronika.K

odpovědět

    Nadpis: Re: Recept na turecký med a žužu
Od: slavek

Vloženo: 23.9.2014 20:39:26.
ID: 12675.


žužu je dlouholetá tradice stánkářů já jsem výrobce poutových cukrovinek a není to lehké jestli nemáte přesní recept a postup tak se vám nikdy nic nepodaří.to to se nikde ve škole nenaučíte

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:

Vloženo: 29.8.2004 0:09:50.
ID: 54.




odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: dana

Vloženo: 28.12.2004 15:01:46.
ID: 180.


ten recept na turecký med zde uvedený je nesmysl to je jasné že bílky a med nikdy neztuhnou, přidám jednu nápovědu, cukr když se vaří tzv.na bublinu potom krásně ztuhne tak že...

odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: ZuSka

Vloženo: 26.9.2006 7:56:44.
ID: 1300.


hm, kdyz tu tak pekne hazis ramena, mela bys vedet, zes nenapsala o nic mensi blbinu nez TS predtim, jelikoz se mi nechtela delat lazen, lila jsem tam cukerny rozvar a neztuhlo to taky.

odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Gw66or8kdQE

Vloženo: 29.4.2016 2:44:03.
ID: 13333.


I thgohut finding this would be so arduous but it's a breeze!

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jovanka

Vloženo: 1.6.2005 11:45:05.
ID: 338.


dobry den,
hledam cesky vyraz pro "guimauve", tradiční cukrovinku ze starých francouzských poutí. Není to cukrová vata, ale cosi jako žvýkací guma, guimave je doslova proskurník, léčivá bylina. Podle obrázků, které jsem našla na internetu, je to asi něco jako "marshmallow", prodávalo se na tyčce - nevíte, jestli u nás něco takového existovalo a jak by se tomu česky mohlo říkat?
Děkuji za pomoc
jovanka

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Michal

Vloženo: 14.5.2010 15:54:49.
ID: 7485.


to žužu je právě dost podobné marshmallow ;)

odpovědět

    Nadpis: RECEPT NA GUIMAUVE
Od: moos

Vloženo: 21.7.2012 20:05:33.
ID: 8983.


Ahoj, ten příspěvek je tady už několik roků, ale ten recept na guimauve mám, přímo od kamaráda z Francie, tak jestli chceš, tak se ozvi.

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Mirka

Vloženo: 3.9.2013 3:31:35.
ID: 10199.


Jovanko, guimauve je přece marshmallow, je to cukrovinka sestávající z cukru, kukuřičného sirupu, vody, želatiny, většinou i z vajec, zjemněná v horké vodě, dextrozou a s přidanou příchutí, většinou i potravinářskými barvivy, přeměněná do houbovité konzistence a vytvarovaná do formy typicky menšího válečku. E

Existuje i léčebná verze marshmallow, z Althaea officinalis (prokurník lékařský, ibišku).
zdravim! Mirka

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Vierka

Vloženo: 6.6.2005 11:35:17.
ID: 343.


Cez vikend som robila turecky med podla vasho receptu. Bol vynikajuci (vobec sa neroztekal) a zo stola zmizol asi za dve hodiny :o). Mate pravdu - na buduce urobim dvojitu davku :)

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Ala

Vloženo: 1.11.2005 15:21:47.
ID: 514.


Pane Sedláček, Vaše recepty jsou výborné. Prosila by jsem Vás o zasláni receptu na výrobu tvrdého tureckého medu. Předam Vám děkuji s pozdravem a přáním všetkého dobrého Vaše čitatelka Ala.

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Ala

Vloženo: 1.11.2005 15:22:10.
ID: 515.


Pane Sedláček, Vaše recepty jsou výborné. Prosila by jsem Vás o zasláni receptu na výrobu tvrdého tureckého medu. Předam Vám děkuji s pozdravem a přáním všetkého dobrého Vaše čitatelka Ala.

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:

Vloženo: 3.12.2008 10:06:07.
ID: 5564.




odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: pepe

Vloženo: 17.2.2009 17:13:48.
ID: 5859.


mužu se zeptat jak se virabi turecky med


odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav

Vloženo: 18.2.2009 9:49:49.
ID: 5861.


Zeptat se jistě můžete, ale kdybyste si pročetl alespoň celé toto téma, tak byste minimálně 2 recepty objevil. Jeden jsem zde také zveřejnila. Bohužel se dosud neozval nikdo, kdo ho zkusil aby poreferoval, jak to dopadlo a jaký byl výsledek.

odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:

Vloženo: 21.2.2009 15:18:05.
ID: 5880.


poutoví med-nachystejte si 2 vet ší teflonové pánve arobot s nerez mísou . musíte dělat od razu .předem si nachystejte ořechy -lískové -buráky jsou výborné.nasekat a opražit .na jednu pánev 0,5 kg kr.cukru necháme skaramelizovat jen jemně a hnet nalejeme 1 kondenzované mléko slazené -mírně provařovat as.7 min.druhá pánev 1 kg kr cuk.-2dc vody vaříme na nit.jak se bude roztok táhnout ,přilijeme 0,5 medu .kovový kotlík si nahřejte v trobě as. 80 stupnů.obě pánve slejte do kotle a šlehejte ,už podle vzhledu poznáte kdy to bude barva -bíle kafe bude to rychle tuhnout .as.po 5 min šlehání dejde ořechy .hluboký plech vymazat olejem a vllét ještě horkou směs .vrch posipat lískovími ořechy.nechat vychladit do druhého dne .sekáme sekáčkem .

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: KUBASSSS

Vloženo: 1.1.2006 11:01:17.
ID: 590.


POMOC!
Nevíte někdo prosím vás, jak se dělá cukrová vata nebo aspoň recept na marshmallow děkuji!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Cukrová vata
Od: Leňa

Vloženo: 8.2.2007 14:47:51.
ID: 1661.


Cukrová vata je pouze krystal, potravinářská barva a kys. citrónová, ale bez stroje na výrobu vaty to bohužel neuděláte. :-(

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: wacky_aya

Vloženo: 24.1.2006 21:20:34.
ID: 618.


ŽUŽU ČTVEREČKY
15 kousků

100 g karamel, 100g rostlinného tuku, 100 g velkého žužu (marshmallow) a 100 g burizonů. Mělká forma o rozměrech 27,5 x 17,5 cm.

1. Vymažte formu. Nasypte karamely do plastikového sáčku a válečkem je rozdrťte.
2. Nasypte karamely a žužu do velkého rendlíku, přidejte tuk a velice opatrně všechno při mírné teplotě rozpusťte. Pořád míchejte.
3. Až se všechny přísady rozpustí a spojí v jednu hmotu, sundejte rendlík ze sporáku. Opatrně vmíchejte burizony .
4. Lžící přendejte směs do formy, vypouklou částí lžíce ji upěchujte a uhlaďte .Nechte ztuhnout a potom nakrájejte.

ZKOUŠELA JSEM TO. SICE TO NENI STEJNE, ALE CHUTNA TO DOBRE.
HODNE STESTI=)

odpovědět

Nadpis: Re žužu
Od: Standa

Vloženo: 16.4.2006 23:31:03.
ID: 805.


Opravdu je tak slozite sehnat recept na zuzu.?

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Štěpán

Vloženo: 6.5.2006 19:28:23.
ID: 843.


Recept na žužu je pečlivě strážené tajemství, nesmí se vyskytovat v písemné formě, zná ho jen několik žužu mistrů, kteří recept předají na smrtelné posteli jen jedinému spolehlivému nástupci.

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:

Vloženo: 3.6.2010 21:22:14.
ID: 7532.




odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jarmar

Vloženo: 16.3.2014 8:50:50.
ID: 10474.


Pak si musím zákonitě myslet, že někdo z podvodných pouťových prodejců prodává uloupené tajemství. Právě sem žužu z matějské dojedl a jediný rozdíl, který je zaznamenán je za ty roky CENA. Z 5,- Kč už stojí 40,- Kč a chuť je celkem stejná jako před padesáti lety. Co je pravdivé, recept se nikde nevyskytuje, takže "Kočkovci" si recept na snadný výdělek pečlivě uchovávají v tajnosti.

odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Jauchka

Vloženo: 18.11.2014 19:21:07.
ID: 12819.


Dnes jsem zadala dotaz na "žužu dezert" a recept se ukázal. Nevypadá složitě,tak ho někdy vyzkouším.

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Miron

Vloženo: 10.11.2006 19:43:13.
ID: 1410.


Ten turecky med

3 bielka, 180 g cukru, 100 g medu, 120 g sekaných orieškov.

Med zohrejeme v horúcom kúpeli. Z bielkov vyšľaháme sneh a primiešame cukor. Za stáleho miešania, tenkým pramienkom prilievame med. Nakoniec primiešame oriešky. Masu necháme vychladnúť a natierame ju na oblátky v hrúbke asi 1 cm. Navrch položíme druhú oblátku a zaťažíme doskou. Na druhý deň pokrájame na pásiky.


odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: helena

Vloženo: 10.5.2007 7:59:01.
ID: 2042.


Prosím - pokud možno odpovězte i na těchto stránkách, ne jenom na email paní Soně. Když je již tady položen dotaz, určitě odpověď si mnoho amaterských cukrářů rádo přečte. Díky.

odpovědět

Nadpis: recept na trdelník
Od: kovacova

Vloženo: 18.5.2007 20:31:29.
ID: 2087.


Dobrý deň
Chcela by som vedieť recept na pravý nefalšovaný trdelník
Ďakujem

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: pepik

Vloženo: 22.5.2007 11:37:42.
ID: 2097.


Kdo to přeloží????

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: citrus

Vloženo: 22.5.2007 15:30:10.
ID: 2100.


vždyť je to primitivní

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:

Vloženo: 29.5.2007 19:23:30.
ID: 2131.


to citrup : tak to přelož ne??? .-)

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jerry

Vloženo: 30.5.2007 19:47:02.
ID: 2138.


ok tak ja vam rozlousknu:

zuzu neboli marsmallows:

455 cukr krystal
1 polev.lzice glukozoveho syrupu
200ml vody
9 listku zelatiny
1 kavova lzicka vanil.extraktu
125g libovolneho ovocneho pyre/maliny,mango,banan..../
50:50 cukru moucka: skrobove moucky
postup:

bohuzel budete potrebovat cukromer,coz asi moc z vas nema,nebo alespon teplomer jez dosahne teploty vic jak 127 st.celsia.

1, namocte zelatinu do vody cca10min
2,svarte cukr, glukozu,vodu/200ml/ k teplote 127 st.celsia
3.behem cekani na pozadovanou teplotu,vyslehejte bilky v kuchyn.robotu az zacnou tvorit spicky,ktere drzi tvar
take privedte pyre k varu,odstrante z plotny a rozpustte v nem vyzdimanou zelatinu
4,smichejte cukrovy syrup a pyre
5,zpnete robot s bilky na nejvys. otacky a opatre prez ne prelijte syrup+pyre
6,hmota zprvu bude vypadat ridce slehejte asi 20-25min az z ni bude leskla hustsi hmota
7,vylozte pozadovanou formu potravin.folii
a popraste ji huste mixem cukru a skrob.moucky
/duvod:nepodarilo by se vam pak dostat zuzu z formy.pouzijte cednik pro rovnomerne pokryti/
8,nechte ztuhnou v lednici cca 2hod./
9,opakujte poraseni na povrchu zuzu
skladujte na suchem ne prilis horkem miste,ne v lednici,cukr by vam zvlhnul.

jerry

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od:

Vloženo: 30.7.2007 19:38:17.
ID: 2556.


to jste ale nepřekládal text od Pepíka!?!

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: nani

Vloženo: 1.4.2012 1:40:57.
ID: 8561.


špatně přeloženo...!!!

odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: L6IzcMdEoGr6

Vloženo: 29.4.2016 2:18:20.
ID: 13331.


Thanks guys, I just about lost it loonikg for this.

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: evik

Vloženo: 10.12.2014 17:24:51.
ID: 12848.


tak to nevím co s tím-teď zrovna čtu co je napsáno na žužu:želatina,cukr,glukóza,kyselina citronová,citropasta,barva.

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jana

Vloženo: 30.7.2007 18:56:22.
ID: 2555.


ahoj mam par dotazu ten 1:proč semusí ty bilky vařit ve vodni laznia 2:bude ten turecky med stejny jao ten co si kupuju na poutích ???????? děkuji za odpověd=)=)

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav

Vloženo: 23.10.2007 19:40:12.
ID: 3263.




odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: KyK1kp17P6

Vloženo: 29.4.2016 3:28:56.
ID: 13337.


In the copeticalmd world we live in, it's good to find simple solutions.

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav

Vloženo: 23.10.2007 19:55:52.
ID: 3265.


Ptali jste se tady na turecký med, který by byl tuhý a sekal se sekáčkem. Jeden recept jsem objevila a tak ho zde zveřejním. Upozorňuji Vas ale, že ho nemám vyzkoušený, takže bez záruky. Recept je ze sešitu Nezapomínáte na med ? a byl vydán v roce 1977.

Domácí turecký med
24 dkg cukru, 13.5 dkg medu, asi 1.5 dl vody (16 dkg), 4 bílky, 30 dkg sekaných oříšků

Cukr s medem necháme nejdříve úplně rozpustit ve vodě. Pak přistavíme na oheň a zahříváme. Zkoušíme kapku chladnoucího cukru mezi prsty. Tvoří-li mezi prsty tenkou nit, říkáme že je svařen na první stupeň, tj. na nit. Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, přilijeme do něho horkou cukrovou hmotu a šleháme ještě na ohni asi 8 minut. Necháme vychladnout. Znovu přistavíme na teplo a vařečkou hmotu obracíme ode dna, až je hodně hustá. Přisypeme rozsekané oříšky nebo mandle a necháme ztuhnout. Vychladlý med dělíme sekáčkem na kousky.

Recept jsem opsala slovo od slova. Znovu upozorňuji, že jsem ho nezkusila, tak nevím. Prosím proto všechny odvážné, aby se podělili o to, jak jejich pokus dopadl.



odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: samyca

Vloženo: 14.12.2009 18:08:26.
ID: 7152.


Musím Vám moc a moc poděkovat za vložený recept na sekaný turecký med. Je to asi hodinka, co jsem s vařením skončila a med tuhne za oknem a vypadá to, že to byl opravdu vydařený pokus. Med je již teď tvrdý a pevný, takže ráno bude určitě zralý na sekáček. :o)) Musím upozornit všechny, kteří se do vaření Vašeho receptu chtějí pustit, že nic dobrého není zadarmo a platí to i v tomto případě. Já u plotny propotila tričko, ale myslím, že se to vyplatilo. Turecký med u nás miluje můj dědeček a zrovna nedavno, když jsme mu (v dobré víře) přivezli med z pouti, vzpomínal, na staré časy, kdy turecký med, chutnal jako med. A já mu musím dát za pravdu, ten, co jsme přivezli, byl jako břečka, proti tomu, co jsem dnes uvařila podle receptu, který jste objevila. Ještě jednou DĚKUJI! :o)

odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hav

Vloženo: 16.12.2009 6:53:39.
ID: 7155.


Děkuji Vám za odezvu na recept, je to zde spíše výjimkou. Prosím, napiště ještě, zda šel opravdu sekat a zda dědečkovi chutnal.

odpovědět

Nadpis: ŽUŽU
Od: 2malasisi2

Vloženo: 23.1.2008 18:56:08.
ID: 3914.


ŽUŽU neboli Rahat-
10 dkg karamelových bonbonů,10 dkg bonbonů marshmellows,10 dkg tuku,10 dkg bílých burizonů.
Karamely rozdrtíme válečkem,pak je dáme do vodní lázně s máslem,přidáme marshmellows a necháme rozpustit.Až se utvoří jednolitá hmota,přidáme burizony.Směs vylejeme na vymaštěný plech,necháme ztuhnout,krájíme na čtverečky.

ŽUŽU ll.
2 hrnky cukru,1 lžíce škrobu(solamylu),1 hrnek vody,1/2 lžičky vinného kamene,1 lžíce příchutě,potravin.barvivo,1/2 hrnku opražených oříšků.Rozpustíme škrob ve vodě,přidáme vinný kámen a mícháme asi 15 min.Posledních 5 minut přikryjeme pokličkou.Přidat příchuť,barvivo a oříšky(nemusí být).Nalejeme do olejem vymazaného nízkého plechu,necháme ztuhnout.Krájíme na čtverečky,obalujeme ve škrobu-solamylu.
Tyto recepty jsem sice nezkoušela,ale prý to funguje.

odpovědět

Nadpis: karamelove susenky
Od: Bee

Vloženo: 29.1.2008 17:36:30.
ID: 3941.


ahoj...potřebuju sehnat recept na karamelove sušenky zamilovala jsem si Lotusky, ale musela bych je kupovat v obrovskem mnozstvi abych ukojila sve touhy tak bude lepsi si je pect..:)
jeste bych potrebovala navod na kramel, takovy ten tahnouci se jako je ve snickers...dekuju Mája

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Hana

Vloženo: 16.12.2009 9:35:00.
ID: 7157.


recept na žužu - výborný, ale je toho moc, příště udělám z poloviční dávky:
18 cl vody
83 g glukozy
110 g bílků
45 g želatiny
880 g cukru krupice
Želatinu namočíme do studené vody. Vodu smícháme s glukozou a svaříme na 130°;C. V cukru rozpustíme želatinu a vlijeme pomalu do bílků, které šleháme.Zároveň můžeme hmotu dochutit ( já dala marmeládu) či obarvit.. Hmotu šleháme do vlažné teploty.Tác vyložíme potr. folii a posypeme moučkovým cukrem.Na tác rozetřeme žužu, opět posypeme a zabalíme do folie. Necháme nejlépe do druhého dne.
Snad jsem pomohla. Hana

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: hana

Vloženo: 1.1.2010 15:43:39.
ID: 7194.


Dobrý den, prosím, kde seženu onu glukózu do žužu?. Děkuji


odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Johny

Vloženo: 2.1.2010 20:57:30.
ID: 7198.


U Firmy Fiala Praha, ale je to bohužel 5 kg balení.

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: jana

Vloženo: 29.8.2010 21:06:42.
ID: 7658.


muzete nahradit kukuricnym sirupem a nebo s da glukoza poridit v bioproduktech nebo lekarnach

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: krata

Vloženo: 14.9.2010 0:09:23.
ID: 7676.


glukóza = hroznový cukr - mají v lékárně

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: juri4

Vloženo: 15.2.2010 19:00:05.
ID: 7297.


Do tureckého medu je lepí spomínaný sirup,je to vlastne kukuričný škrob.Urobte si z ihlice očko a ked ide skrob do varu/alebo med/ ked urobí potah v očku tak ho nalievajte do pripraveného snehu.Presné pomery nájdete v československej štátnej norme cukrárskej.

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Jarek

Vloženo: 16.2.2010 19:17:11.
ID: 7301.


Juri4 prosím tě kde bych mohl sehnat ty normy?

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: cukrář

Vloženo: 30.6.2010 22:42:20.
ID: 7571.


Bohužel pro dotazující se cukrařinou živým a hodně pro mě znamená, tak Vám nemůžu dát recepty, protože je to v našem oboru neprofesionální a nedělá se to. Ale radu dát můžu, když už sem může psát autor odkazu předemnou, tak proč ne já. Med mezi oplatky, tak to není turecký, ale říká se mu košický, rozvar se do něj vaří o trochu nižší stupně (nebo můžete to dělat v lázni nad párou), proto není tak tvrdý. Do tureckého medu se vaří rozvar, který se vlije do vyšlehaných bílků. Žužu,...to mě moc neláká....ale guimauve (francouzsky) nebo Marshmallow (anglicky) - základní suroviny - voda,glukóza,cukr krupice,bílky,želatina....pak ještě kukuřičnej škrob s cukrem moučkou, aby se Vám to líp dělalo a moc to nelepilo, ale pokud to budete dělat doma, moc čistá práce to není a dost se ulepíte :).


odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Zdenek

Vloženo: 13.2.2013 20:20:34.
ID: 9937.


Prosím mužete mi sdělit postup na žužu.Zdenek

odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: ivan

Vloženo: 5.11.2015 9:54:21.
ID: 13116.


Prosim Vas,mozte mi poradit aka ma byt teplota rozvaru pri vyrobe kosickeho medu,vopred dakujem

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Karlos

Vloženo: 13.7.2010 8:47:19.
ID: 7579.


Ahoj. Myslel jsem si že je tu cenzura vlastníků stránek, a ptoto člověk musí čekat než se příspěvky umístí do vlákna, ale když čtu předposlední příspěvek tady....kupodivu...asi to tak není.....
Měl bych dotaz pro cukráře na výrobu turmedu a košického medu. V receptuře je, že se 30 % cukru rozšlehá s bílky a zbytek se svaří a td a td. Je tu ale problém. Vzhledem k velkému množství sukru krupice je i oněch 30% do bílků strašně moc. To se prostě nemůže rozšlehat tohle to. Šlehal jsem to docela dlouho, protože se mi jedna várečka už nepovedla, ale bohužel ani podruhé se mi nepodařilo zbavit se tzv. "zrnek písku chrastících mezi zuby". Horký roztok na 147, 5°C to už prostě nezachrání, a v hmotě která je jinak chutná, jako turecký med, je ona celkem výrazná vada, nerozpuštěná zrníčka krupicového cukru. Jak to ale ti cukráři teda dělaj? Košický med jsem jednu dobu kupoval častěji, a zmíněný pocit písku mezi zuby jsem nikdy neměl.........
Díky pokud poradíte....kdokoliv.
Recept na tvrdý turecký med známý z poutí by se také hodil.
Karlos

odpovědět

Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Terminator

Vloženo: 26.8.2010 20:23:49.
ID: 7645.


Turecký med

Bílý cukr (kolik třeba) rozpustíme ve Vodě (kolik třeba)
na hustý sirup a invertujeme s Kyselinou vinnou (kolik třeba)
(přibližně 10,0 na 30.000 cukru) velmi opatrně za neustálého míchání. Po určité době, když je již cukr částečně invertován, necháme sirup vychladnout a přimícháme sníh ušlehaný ze
Sušeného vaječného bílku (kolik třeba) a znovu za důkladného míchání zahříváme, až hmota silně zhoustne a cukr začíná karamelizovat. Do chladnoucí hmoty vmícháme Mandle (kolik třeba) Včelí med (kolik třeba) a hmotu pak vlijeme do velkých bloků.

Recept z knihy:

Josef Brož - Receptář chemicko technický z roku 1942


odpovědět

    Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Zababa

Vloženo: 26.11.2010 23:05:27.
ID: 7815.


Prosím nešlo by tenhle recept nějak upřesnit? V jakém množství jsou ty přísady potřeba? A kolik vinné kyseliny je 10,0 a kolik cukru je 30.000?

odpovědět

       Nadpis: Re: turecký med a žužu
Od: Terminator

Vloženo: 8.1.2018 0:33:53.
ID: 13778.


Krystalový cukr rozpuštěný ve vodě v hustý sirup se invertuje kyselinou vinnou (asi 10 g na 30 kg cukru) mírným varem za neustálého míchání.
Po určité době vaření (kdy se táhne v nitkách) se nechá vychladnout.
Přidá se sníh ušlehaný z čerstvých bílků.
Znovu se za neustálého míchání zahřívá, až směs zhoustne a cukr začíná karamelizovat.
Do chladnoucí směsi se vmíchají lískové oříšky nebo mandle a trochu aromatického medu.

Doplnění:
400 ml vody
Jedlou sodou se zneutralizují zbytky kyseliny. Sody asi 1,3 – 4 gramy.
Invertovaný cukr se zabarví do světlecitrónové barvy.
Invertování probíhý 2 – 3 hodiny při teplotě 80 – 85 stupňů celsia.


odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je sobota 20. dubna 2019
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.