| 
 Reklama
          
 
 | Přidat příspěvek do diskuse
 
 
 
 
 | 
  
    | 
  
    | Odpovídáte na příspěvek 'Re: pendrek' |  
    | Od:  | Vloženo: 09.04.2009 11:22:05 |  
    | Pendrek - oblíbená cukrovinka, je v podstatě zahuštěný a upravený výtažek z lékořicového kořene. Za studena je hmota křehká, za tepla se mění na ohebnou a tažnou. 
 Pracovní postup při výrobě pendreku, je celkem snadný. Kořen lékořice se rozkrájí na malé kousky, rozmačká a umele v mlýnku. Tím se získá výtažek, který se vaří v měděném kotli, až získá hnědočernou barvu a ztuhne. Do obchodů se dostával tento lékořicový extrakt jako dlouhé, tmavé válečky, kterým se říkalo pendrek. Tento tradiční název se zachoval do dnešní doby.
 |  |  
 
 |  | 
          Dnes je pátek pátek 31. října 2025svátek slaví Štěpánka, zítra  Felix
 Top 5 měsíceReklama  ReklamaReklama |