Cukrář.cz

Reklama



Vanilkové rohlíčky á la Vídeň

05.12.2007 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Vanilkové rohlíčky náleží k tradičnímu vánočnímu pečivu, které umí zhotovit každá hospodyňka. Pro tentokrát jsme pro vás připravili recept ze samotné noblesní Vídně. Vzhledem k tomu, že dlouhodobé vzájemné soužití v dunajské monarchii a hraniční sousedství hodně sblížily kuchyňské způsoby a návyky, nepřineseme určitě nic objevného, ale možná někoho z vás upoutá malá odlišnost od toho, jak jste zvyklí vanilkové rohlíčky dělat po vašem.


 

 

 

Recept pro 80 rohlíčků

Kuchařské vánoční recepty naleznete na našem dalším portálu www.GastroNews.cz

Kuchařské recepty naleznete na našem dalším portálu www.GastroNews.cz


50 g rozemletých mandlí
50 g rozemletých lískových ořechů
300 g hladké mouky
hrstka soli
200 g másla
2 žloutky
5 balíčků vanilinového cukru (na posyp)
1/2 šálku práškového cukru


Příprava

Chladné máslo nakrájíme na kousky, přidáme žloutky a vše v mixéru rozmixujeme. Mouku smícháme s madlemi, ořechy, práškovým cukrem a solí.
Máselnou směs s mandlemi, oříšky, cukrem a solí přidáme do mouky. Uhněteme těsto, zabalíme do fólie a necháme alespoň 2 hodiny odstát (nejlepší je ovšem celou noc) v ledničce.
Potom utvoříme z těstové hmoty roličku (asi o průměru 10-12 mm), nakrájíme na stejně dlouhé kousky (asi 5-7 cm) a z nich tvoříme rohlíčky.
V příslušném množství je pak naskládáme na plech, který vyplníme papírem na pečení a v předehřáté troubě pečeme při teplotě 160 °C na středním patře do zlaté barvy (asi 10 minut).
Rohlíčky ještě teplé posypáváme vanilinovým cukrem.
Pro zlepšení působnosti aromatu se do cukřenky s cukrem vkládá vanilková tyčinka jeden den před sypáním. Tu upravíme tak, že její konce podélně nařízneme, aby vanilkový aromat lépe pronikal na povrch.

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.