Cukrář.cz

Reklama



Vytváření profilu znalce čokolády - krok druhý

08.02.2007 | Autor: Chloé Doutre - Rousselová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Každému čtenáři položím pár otázek a snažím se sestavit jeho profil z hlediska čokolády. Jak byste mi odpověděli na tyto otázky:

- Jakou čokoládu máte rádi dnes? Jsou to plněné tabulky, obyčejné
  tabulky nebo čokoládové bonbony?

- Jak jíte čokoládu - samotnou, ke kávě, jako jídlo?

- Jaké značky čokolády pravidelně kupujete?

- Kdy jíte čokoládu? Jak často? Je pro vás čokoláda odměnou, způsobem,
  jak se zbavit napětí nebo nudy, či něčím jiným?

- Máte pocit viny po snědení čokolády, a pokud ano, proč?

- Jaké druhy čokolády dáváte s oblibou jako dárek (jsou to tabulky, nebo
  plněné bonbony?)

- Jakou čokoládu jste mívali doma v dětství? Jak se vaše chuť od té doby
  změnila?

- Můžete sníst kousek čokolády a nechat tabulku nedojedenou?

- Co ovlivňuje váš výběr čokolády?

- Snažíte se poznávat nová jídla, nebo se držíte toho co znáte?

Čokoláda na pustý ostrov

Odpověď na otázku, proč  má dotyčný rád určitou čokoládu, o tomto člověku hodně prozradí. Často vyvolává určitá čokoláda příjemné vzpomínky. Může to být vůbec první čokoláda, kterou tento člověk ochutnal, nebo čokoláda, o níž se pravidelně dělil se sourozencem?
Připomíná mu pocit lásky a vzájemnosti. Chuť ( a ještě důležitější čich, který zprostředkovává až 90 % chuti) je silně spojena s podvědomím a vzpomínky které dokáže přivolat, mohou být skutečně zvláštní. Chcete-li poznat čokoládu, musíte pochopit jaký k ní máte vztah, co vám chutná a proč.
Když si vyjasníme svůj vztah k čokoládě, ptám se účastníků semináře, jakou čokoládu by si s sebou vzali na pustý ostrov. Jakou čokoládu by přibalili do svého zavazadla?
Seznam může obsahovat cokoli, co vám dává sílu při práci na obtížném projektu. Možná už jste objevili intenzivní potěšení z dobré 70 % čokolády nebo bohatou chuť oříškové čokolády.
Už jste si asi všimli, že když se soustředíte na ochutnávání čokolády a téměř "posloucháte", co vám každá tabulka může nabídnout, zjistíte, že o čokoládě nestačí říci jenom, že je "mléčná" nebo "neplněná". Dokonce i 70 % čokolády se mezi sebou značně liší. Jalmile si začnete všímat drobných rozdílů, můžete začít sestavovat seznam oblíbených čokolád potřebných "pro přežití" a rozvíjet svoje schopnosti znalce čokolády.
Zkuste si sestavit tento seznam hned. Napadá vás deset různých čokolád, které byste si vzali na pustý ostrov? Až tuto knížku dočtete, vraťte se ke svému seznamu a uvidíte, zda se váš názor změnil?

"Balíček pro přežití"

Lidé se mně často ptají, která čokoláda je moje nejoblíbenější? Jako bych mohla říci, že je některá čokoláda lepší než všechny ostatní. Vždycky říkám, že jednotlivá chuť žádné čokolády není lepší nebo horší než jednotlivá chuť nějaké jiné. Můj "balíček pro přežití" neboli seznam čokolád, bez kterých se nemohu obejít, by vašim chutím možná nevyhovoval - ale možná by za několik málo měsíců nevyhovoval ani mým zálibám.
Protože se čokládou zabývám už mnoho let, je můj seznam dlouhý a jsou na něm čokolády, s nimiž jste se možná doposud nesetkali. Některé z nich ani  nejsou v normálním prodeji.
Mám doma širokou paletu čokolád, abych si mohla vybrat podle momentální nálady, a skutečně nemohu říci, že by jedna z nich byla lepší než ostatní! Mám alespoň 20 různých čokolád načatých a pečlivě zabalených, aby si uchovaly své nejlepší vlastnosti. I když samozřejmě nejím každou z nich každý den, neuběhne týden, abych se ke každé z nich nevrátila.
Záleží ale na vaší chuti - na tom, jaký zvláštní význam má určená čokoláda pro vás. Budete-li se řídit doporučeními v této knize, poznáte postupně stále více a více čokolád, a některé vám budou vyhovovat více než jiné. Zjistíte, že i když vám některá čokoláda zprvu nechutnala, zachutná vám třeba někdy jindy - možná jste při prvním ochutnání na ni neměli správnou náladu. Čím více se o čokoládě dozvíte a čím více čokolád ochutnáte, a s tím jak se bude vyvíjet váš seznam čokolád do "balíčku pro přežití" tím lépe budete schopni vybrat si čokoládu podle momentální nálady nebo poznat, kdyby vám vyhovovala plněná čokoláda nebo čokoládový bonbon, kousek čokolády té, či oné značky nebo několik čtverečků nějaké tmavé, náročnější lahůdky.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.