Cukrář.cz

Reklama



Odešla cukrářská legenda – Josef Štafl z Olomouce

24.02.2005 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Ve středu 16. února učinil osud závěrečnou tečku v životní dráze cukrářské hanácké legendy pana Josefa Štafla, jemuž neobyčejnou přízní osudu v podobě mimořádného zdraví bylo dopřáno vychutnávat život více než 95 roků.
Kolega Štafl z Olomouce se narodil 21. listopadu 1909 v rodině kovářského mistra a dcery majitele cihelny a následně přes svého strýce, majitele cukrárny ve Veltrusích se dostal  k cukrářskému řemeslu.
Na své tovaryšské cestě  prošel množstvím cukrářských provozoven v českých zemích i na Slovensku, kde pomáhal při zavedení cukrárny v nově vznikajícím hotelu v Bratislavě.
Je pamětníkem cukrářského vydavatele Bohumila Hlavsy, od kterého osobně odebíral cukrářskou literaturu.
Na počátku 30. let se v Olomouci osamostatnil a rozšiřoval cukrářskou výrobu.
V roce 1945 byl zvolen předsedou cukrářského spolku v hanácké metropoli.
Po roce 1948 prošel Komunálním podnikem, Tokem, a Severomoravskými pekárnami a cukrárnami, kde působil ve funkci vedoucího cukrářského provozu.
Aktivně působil v zaměstnání do svých 67 roků a dále příležitostně vypomáhal v cukrářské výuce.
Dle vyprávění pamětníků byl znám jako nekompromisní vedoucí se smyslem pro pořádek a zodpovědnost. V květnových dnech r. 1945 s nasazením vlastního života zachránil vyhození mostu nacistickými okupanty, který střežil až do příchodu osvobozujících vojsk. Za tento čin mu bylo uděleno uznání od představitelů města Olomouce.
Při příležitosti 90. výročí jeho života mu byla Společenstvem cukrářů ČR udělena medaile za dlouhodobou činnost v cukrářském oboru.
Životní doménou pana Josefa Štafla, zejména v jeho pokročilém věku bylo zdraví, soběstačnost  a vitalita, které mu byly jeho neodlučitelnými partnery do posledních chvil jeho života.

Čest jeho památce


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.