Cukrář.cz

Reklama



Cukrářské kurzy v zahraničí

07.02.2005 | Autor: Tomáš Sedláček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Musím předeslat, že v zahraničí nejde o rekvalifikaci, ale o velmi seriózní a drahou záležitost, kdy je obvyklé investovat nemalé částky a mnoho času do vzdělání, v tomto případě cukrářského.
Prakticky neexistují školy podobné našim učilištím, tedy po absolování všeobecného vzdělání se musíte vydat na dráhu soukromých kurzů a škol. Kurs, v délce od jednoho týdne do dvou let by vám měl umožnit získat certifikát, jakýsi výuční list. Jeho hodnota záleží na škole, kterou zvolíte.

Co vás naučí? Pokud jde o kurs určený pro ty, kteří nemají žádné vzdělání v oboru, může to být například kurs o délce 1150 hodin, rozdělen na šest sekcí. První /pouze 35 hodin/, vás naučí hygienické  a bezpečnostní předpisy, dále vám vštěpí jednoduché základy pečení, tyto /210 hodin/ by vám měly dát vše potřebné do začátku, protože ve světě je pastry chef nejen cukrářem, ale částečně i pekařem, chleba a pečivo jsou hlavní náplní pro začátečníky.
Při třetí části už studenti okusí přípravu koláčů, klasických dortů, použití čokolády při pěčení, zdobení dortů. Pokud projdete testem na konci, čeká vás dalších 210 hodin výuky, tentokráte moučníků z celého světa a drobného sladkého pečiva, individuálních dezertů a petite fours.
Na začátku páté sekce najdete neplacených 100 hodin praxe v renomované cukrárně, hotelu apod., potom na vás čekají teplé a mražené dezerty, pudinky /myslím že Dr. Otker zde nemá vysoké tržby/, krémy, pěny, vařené, smažené a jiné moučníky.
Poslední část se věnuje výrobě truffles, nugátu, svatebním dortům, cukrářským uměleckým dílům, ano cukrařina je uměním, a v neposlední řadě vás naučí jak vytvořit ozdoby z taženého, litého či foukaného cukru a karamelu.

Specializovat se na část tohoto krásného řemesla už musíte sami, netuším zda obdobnou přípravu vám nabídnou v naší malé zemi.

Nebo se můžete vydat na čtyřtýdenní kurs na horách do Švýcarska, kde kromě lyžování vás budou učit jak osladit ostatním život. Velmi často jsem se setkal s kurzy, nabízejícími ubytování, stravu a výuku cukrařiny all inclusive. Najdete je po celé Evropě, hlavně ve Francii, Itálii, Švýcarsku, ale i v New Yorku.

Ceny? Dvanáct týdnů v Itálii, velmi kvalitní škola Cordon Bleu 6200 EUR;
22 týdnů na Tante Marie Cooking school, San Francisco 16500 USD;
600 hodin, 9 měsíců v The French Culinary Institute, New York 32500 USD;
kurz popisovaný výše okolo 50 – 80 tisíc dolarů, záleží na jménu školy.
Čtyři týdny ve Švýcarsku vás budou stát 5000 USD, týden all inclusive v Italian Institute for Advanced Culinary and Pastry Arts příjde na 2600 EUR bez letenky a týden ve Francii nepořídíte levněji než 1300 EUR.

Chtěl jsem vám tímto nastínit, že doma je sice doma, ale celosvětové trendy pomalu naši republiku dohání a proto, učte se jazykem cizím mluviti, a věk ať vám není překážkou – ostatně zkuste najít kvalitní zaměstnání v tomto oboru ve světě, pokud vám není alespoň 45, máte všechny dveře zavřené. Zkušenosti, které rostou s věkem, a ty vám žádná škola nedá. Jste pro svět příliš mládi? Podívejte se tam a se zkušenostmi se vraťte, bude vás potřeba.
Tento článek jsem připravil pro všechny, kterým není zatím dáno cukrařinou se živit, a proto, aby nezoufali – tolik možností existuje, jen o nich možná ještě nevíte.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.