�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukrsk kurzy v zahrani

Autor: Tom Sedlek
Datum vyd�n�: 07.02.2005
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=699

Musm pedeslat, e v zahrani nejde o rekvalifikaci, ale o velmi serizn a drahou zleitost, kdy je obvykl investovat nemal stky a mnoho asu do vzdln, v tomto ppad cukrskho.

fiogf49gjkf0d

Musm pedeslat, e v zahrani nejde o rekvalifikaci, ale o velmi serizn a drahou zleitost, kdy je obvykl investovat nemal stky a mnoho asu do vzdln, v tomto ppad cukrskho.
Prakticky neexistuj koly podobn naim uilitm, tedy po absolovn veobecnho vzdln se muste vydat na drhu soukromch kurz a kol. Kurs, v dlce od jednoho tdne do dvou let by vm ml umonit zskat certifikt, jaksi vun list. Jeho hodnota zle na kole, kterou zvolte.

Co vs nau? Pokud jde o kurs uren pro ty, kte nemaj dn vzdln v oboru, me to bt napklad kurs o dlce 1150 hodin, rozdlen na est sekc. Prvn /pouze 35 hodin/, vs nau hygienick  a bezpenostn pedpisy, dle vm vtp jednoduch zklady peen, tyto /210 hodin/ by vm mly dt ve potebn do zatku, protoe ve svt je pastry chef nejen cukrem, ale sten i pekaem, chleba a peivo jsou hlavn npln pro zatenky.
Pi tet sti u studenti okus ppravu kol, klasickch dort, pouit okoldy pi pen, zdoben dort. Pokud projdete testem na konci, ek vs dalch 210 hodin vuky, tentokrte mounk z celho svta a drobnho sladkho peiva, individulnch dezert a petite fours.
Na zatku pt sekce najdete neplacench 100 hodin praxe v renomovan cukrrn, hotelu apod., potom na vs ekaj tepl a mraen dezerty, pudinky /myslm e Dr. Otker zde nem vysok trby/, krmy, pny, vaen, smaen a jin mounky.
Posledn st se vnuje vrob truffles, nugtu, svatebnm dortm, cukrskm umleckm dlm, ano cukraina je umnm, a v neposledn ad vs nau jak vytvoit ozdoby z taenho, litho i foukanho cukru a karamelu.

Specializovat se na st tohoto krsnho emesla u muste sami, netum zda obdobnou ppravu vm nabdnou v na mal zemi.

Nebo se mete vydat na tytdenn kurs na horch do vcarska, kde krom lyovn vs budou uit jak osladit ostatnm ivot. Velmi asto jsem se setkal s kurzy, nabzejcmi ubytovn, stravu a vuku cukrainy all inclusive. Najdete je po cel Evrop, hlavn ve Francii, Itlii, vcarsku, ale i v New Yorku.

Ceny? Dvanct tdn v Itlii, velmi kvalitn kola Cordon Bleu 6200 EUR;
22 tdn na Tante Marie Cooking school, San Francisco 16500 USD;
600 hodin, 9 msc v The French Culinary Institute, New York 32500 USD;
kurz popisovan ve okolo 50 80 tisc dolar, zle na jmnu koly.
tyi tdny ve vcarsku vs budou stt 5000 USD, tden all inclusive v Italian Institute for Advanced Culinary and Pastry Arts pjde na 2600 EUR bez letenky a tden ve Francii nepodte levnji ne 1300 EUR.

Chtl jsem vm tmto nastnit, e doma je sice doma, ale celosvtov trendy pomalu nai republiku dohn a proto, ute se jazykem cizm mluviti, a vk a vm nen pekkou ostatn zkuste najt kvalitn zamstnn v tomto oboru ve svt, pokud vm nen alespo 45, mte vechny dvee zaven. Zkuenosti, kter rostou s vkem, a ty vm dn kola ned. Jste pro svt pli mldi? Podvejte se tam a se zkuenostmi se vrate, bude vs poteba.
Tento lnek jsem pipravil pro vechny, kterm nen zatm dno cukrainou se ivit, a proto, aby nezoufali tolik monost existuje, jen o nich mon jet nevte.


Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku