Cukrář.cz

Reklama



Medovina

21.11.2003 | Autor: Petr Navrátil | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Na 1% alkoholu je potřeba 2,4 kg medu na 100 litrů. Chceme-li docílit nápoj s 15ti procentním obsahem alkoholu musíme použít 36 kg medu.
K výrobě medoviny používáme jakýkoliv med a pro úpravu chuti volíme různé druhy koření, které zavěsíme do nádoby v plátěném pytlíku. Volba je závislá pouze na nás jak chceme medovinu aromatizovat. Používá se skořice, muškátový kět i oříšek, chmel, zázvor, hřebíček, pomerančová kůra apod.
Ve 100 litrech vody (dávku volíme podle vlastních kvantitativních požadavků ) rozpustíme odvážené množství medu (podle volby procenta alkoholu) a pak roztok zahříváme. Bezpodmínečně je nutné aby byl med rozpuštěn dříve než se voda začne vařit, protože by med mohl karamelizovat a způsobil by porušení chuti medoviny. Medový roztok mícháme tak dlouho, až se přestane tvořit špinavá pěna, kterou stále odstarňujeme.
Vařením zničíme všechny mikroorganismy a necháme roztok zchladnout na na zákvasnou teplotu tzn. 20 - 25 °C. Abychom připravili podmínky pro život kvasinek, rozpustíme v 1 litru medného sterilního roztoku 100 g fosforečnanu amonného a 100 g kyseliny vinné. Po rozpuštění těchto látek
vlejeme vše do sudu s připraveným medným roztokem, vše dobře promícháme a pak za stálého míchání přiléváme zákvas. Sud uzavřeme buď kvasnou, nebo vatovou zátkou a roztok necháme kvasit při teplotě 25 °C. Sud neplníme až po okraj aby při kvašení roztok nepřetékal.
Asi po 4 - 6 týdnech stáčíme zakvašený roztok z kalů do jiné nádoby gumovou hadicí. Roztok necháme téci z větší výše aby se provzdušnil. Tentokrát nádobu naplníme až po okraj, uzavřeme kvasnou zátkou a necháme při nižší teplotě (10 °C) asi 3 měsíce dokvašovat. V této době je nutné nádobu dolévat stejným druhem medoviny, protože při dokvašování roztok ubývá. Po 3 měsících kdy je medovina skoro čirá, přistoupíme k dalšímu stáčení. Nyní ponecháme medovinu asi půl roku zrát, než stáčíme naposledy do lahví, to je už v době kdy je medovina již úplně čirá a chutná. Lahve uzavřeme korkem a hrdlo uzavřené lahve ponoříme do směsi 3 dílů parafinu a 1 dílu vosku a uložíme v tmavém prostoru.
Čím je medovina starší, tím je chutnější a záleží pouze na nás jak necháme medovinu dozrát, aby byla co nejchutnější.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.