Cukrář.cz

Reklama



Některé restaurace špatně vyrábějí a skladují led

05.11.2003 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Majitelé a provozovatelé některých restaurací špatně vyrábějí, skladují a podávají led do nápojů. Zjistili to moravskoslezští hygienici při rozsáhlé kontrolní akci. "Během října jsme v různých podnicích odebrali 30 vzorků ledu a poslali je na laboratorní rozbor. U pěti z nich jsme odhalili zvýšené množství bakterií, které mohou způsobit závažná průjmová onemocnění," řekla dnes ČTK Pavla Svrčinová z krajské hygienické stanice.
Hygienici navštívili 34 podniků. Odhalili i další nedostatky. Tři zařízeních nepoužívala vhodné obaly na skladování ledu.
Provozovatelé jej ze stroje přesypávali do igelitové tašky. "Většinou měla potisk a nebyla k tomuto účelu výrobcem určena," uvedla hygienička.
V dalších třech případech kontroloři zjistili závady ve skladování ledu v mrazicích boxech. Nádoby s ledem volně ležely vedle mraženého hovězího či vepřového masa, kuřat a ryb.
Podle hygieniků při kontrolní akci nejhůře dopadly podniky na Opavsku. "V šesti případech jsme na místě udělili blokové pokuty. Čtyři další se budou řešit ve správním řízení," doplnila Svrčinová. Provozovatelé si podle ní často neuvědomují, že použitím špatně vyrobeného ledu pro vychlazení nápoje mohou ohrozit jeho zdravotní nezávadnost a zdraví zákazníků.
Podle hygieniků by lidská ruka s ledem vůbec neměla při výrobě přijít do kontaktu. "Nejjednodušším způsobem výroby umělého ledu je naplnění dělených plastových mističek pitnou vodou, která se dá zmrazit," uvedla hygienička. Některé
restaurace dosud používají i speciální sáčky, které naplní vodou.
Řada podniků si ale podle hygieniků v poslední době pořídila speciální stroje na výrobu ledu nebo nakupují ve velkoobchodě balení hotových kostek.

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.