�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nìkteré restaurace špatnì vyrábìjí a skladují led

Autor: Radim Øezáè
Datum vyd�n�: 05.11.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=491

Majitelé a provozovatelé nìkterých restaurací špatnì vyrábìjí, skladují a podávají led do nápojù. Zjistili to moravskoslezští hygienici pøi rozsáhlé kontrolní akci.

fiogf49gjkf0d
Majitelé a provozovatelé nìkterých restaurací špatnì vyrábìjí, skladují a podávají led do nápojù. Zjistili to moravskoslezští hygienici pøi rozsáhlé kontrolní akci. "Bìhem øíjna jsme v rùzných podnicích odebrali 30 vzorkù ledu a poslali je na laboratorní rozbor. U pìti z nich jsme odhalili zvýšené množství bakterií, které mohou zpùsobit závažná prùjmová onemocnìní," øekla dnes ÈTK Pavla Svrèinová z krajské hygienické stanice.
Hygienici navštívili 34 podnikù. Odhalili i další nedostatky. Tøi zaøízeních nepoužívala vhodné obaly na skladování ledu.
Provozovatelé jej ze stroje pøesypávali do igelitové tašky. "Vìtšinou mìla potisk a nebyla k tomuto úèelu výrobcem urèena," uvedla hygienièka.
V dalších tøech pøípadech kontroloøi zjistili závady ve skladování ledu v mrazicích boxech. Nádoby s ledem volnì ležely vedle mraženého hovìzího èi vepøového masa, kuøat a ryb.
Podle hygienikù pøi kontrolní akci nejhùøe dopadly podniky na Opavsku. "V šesti pøípadech jsme na místì udìlili blokové pokuty. Ètyøi další se budou øešit ve správním øízení," doplnila Svrèinová. Provozovatelé si podle ní èasto neuvìdomují, že použitím špatnì vyrobeného ledu pro vychlazení nápoje mohou ohrozit jeho zdravotní nezávadnost a zdraví zákazníkù.
Podle hygienikù by lidská ruka s ledem vùbec nemìla pøi výrobì pøijít do kontaktu. "Nejjednodušším zpùsobem výroby umìlého ledu je naplnìní dìlených plastových mistièek pitnou vodou, která se dá zmrazit," uvedla hygienièka. Nìkteré
restaurace dosud používají i speciální sáèky, které naplní vodou.
Øada podnikù si ale podle hygienikù v poslední dobì poøídila speciální stroje na výrobu ledu nebo nakupují ve velkoobchodì balení hotových kostek.

Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku