Cukrář.cz

Reklama



Není vždy medem to, co v ústech sládne

04.11.2003 | Autor: ČTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu medu v našich obchodech v období měsíců červen až září, a u 23 odebraných vzorků zjistila téměř v 48 procentech závažné nedostatky. Sedm druhů z jedenácti obdrželo zákaz prodeje v důsledku zdravotní závadnosti a ostaní mohly zůstat v prodeji. V pěti zakázaných vzorcích bylo nalezeno větší množství antibiotik tetracyklinu, chloramfenikolu nebo streptomycinu a jeden vzorek obsahoval i zbytky sulfonamidů, uvedla mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Výrobky musí zlikvidovat kontrolovaná osoba a to nejčastěji spálením. Další prohřešek se našel u dvou medů, jež nesplnily jakostní normu a to z pohledu na čerstvost výrobku. Bylo u nich zjištěno přehřátí při výrobě a nadlimitní obsah hydroxymetylfurfuralu. Všechny nevyhovující vzorky pocházely od zahraničních výrobců.
Čtyři kontrolované vzorky byly označeny nesprávným druhem medu, kdy květový med byl označen jako smíšený nebo lesní. "Výroba" tzv. řezaného medu pomocí sirupů na bázi škrobu, sacharózy, cukrové třtiny a kukuřice nebyl konrolou prokázána.
Výsledky kontroly předala SZPI k došetření Státní veterinární správě do jejíž kompetence spadá kontrola výrobců a dovozců medu. Vzhledem k závažným nedostatkům ve výrobě a prodeji medu, bude se SZPI na med v obchodních regálech zaměřovat se zvýšenýnou pozorností, dodala závěrem mluvčí inspekce Daniela Kolejková.


Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.