Cukrář.cz

Reklama



Čeští pekaři a cukráři chtějí na pulty v Německu

08.07.2003 | Autor: iHned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Tuzemští výrobci investovali milióny do vybavení, aby mohli exportovat čerstvé pečivo

Dlouhé čekací doby na celnicích jsou hlavní překážkou, která brání českým  pekárnám, včetně těch, jež působí v pohraničí, vyvážet čerstvé pečivo. Po vstupu Česka do unie tento problém odpadne a tuzemským výrobcům se otvírá příležitost uplatnit se i na pultech v zahraniční.
"Je to velká šance. Děláme všechny přípravy, abychom se po otevření trhu prosadili v konkurenci," uvedl Jaroslav Pomp, mluvčí společnosti Delta  pekárny, jedničky na českém trhu. Do německého pohraničí hodlá Delta expandovat pomocí  pekáren  v Plzni a Strakonicích. "Jakmile zmizí čekání na hranicích, jsme schopni do blízkých měst v Bavorsku dopravit čerstvé pečivo do tří hodin," říká ředitel plzeňského závodu Delty Stanislav Šlehofer.
Ani druhý největší český výrobce pečiva firma Odkolek neponechává nic náhodě. Chce využít svých  pekáren  například v Rumburku, Chomutově či Liberci. "Čeští výrobci mají určitou konkurenční výhodu. Němci totiž tady naše pečivo kupují už dlouho a chutná jim," tvrdí marketinkový ředitel společnosti Odkolek Michal Burša.
Všichni výrobci už také urychleně připravují své provozy, aby vyhovovaly tvrdým evropským normám. "Uskutečnili jsme rozsáhlé investice do zvýšení kapacity výrobních linek, aby se naše nabídka mohla pak v zahraničí věrohodně prezentovat," říká Šlehofer. Podle předsedy Podnikatelského svazu  pekařů  a  cukrářů  Miroslava Jirouška je většina  pekáren  na poměrně dobré technické úrovni a snaha o export čerstvého pečiva je tedy logická. Navíc, český trh je už do značné míry nasycený.
Nikdo z výrobců však nepochybuje o tom, že pekařské lobby zejména v Německu se budou dovozu lacinějších výrobků bránit. Vždyť například kilo chleba, které přijde v Česku zhruba na 12 korun, stojí za hranicemi v přepočtu až 40 a v Rakousku ještě o deset korun více. "Už krátce po roce 1989 k nám jeden německý podnikatel jezdil každé ráno pro pečivo. Prodával ho laciněji než tamní  pekárny  a do půl roku toho musel nechat," popisuje konkrétní zkušenost vedoucí domažlické provozovny  Pekáren  a cukráren  Klatovy Zdeněk Kindlmann.

Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.