Reklama |
PreclíkZáznamy hovoří o výrobě preclíku před více než před tisíci léty. Jeho původní tvar byl kruh s křížem uprostřed. Kříž a pletený kruh měly znázorňovat nástroje jejichž prostřednictvím byl Ježíš usmrcen. Pletený kruh znázorňoval provaz. Preclíky se staly populárním pečivem a podle věrohodných pramenů byly v XI. století podávány mnichi v klášterních školách a podávány žákům. Latinsky se toto pečivo nazývalo "pretiumcuala", což znamenalo podarování. Preclíky se dříve pekly na postní dny a na Velký pátek, Popeleční středu a podobné dny. Preclíky se používaly jako ochrana před zlými duchy, věšely se ve světnicích a obilnicích jako oběť k rozhojnění úrody. Postupem doby preclík změnil trochu tvar i výrobní technologii a tím i chuť. Zkuste si sami upéci preclík podle receptu z předminulého století. Preclík slaný Suroviny: Mouka, máslo a ve vlažné vodě rozředěné droždí se zadělají s trochou soli a potřebnou vodou v tuhé těsto. Po řádném propracování a zkynutí se nakrájí těsto na dílce o velikosti ořechu. Rozválejí se na tenké tyčinky a z nich se udělají preclíky tak, že se jeden pramen ohne do kulata, konce se položí křížem, a tam, kde se dotýkají, se jednou otočí, zahnou do středu a konce se strany přimáčknou na těsto. Po vykynutí se potřou bílkem, posypou solí a kmínem nebo mákem a nechají upéct. Preclík vařený Suroviny: Z uvedených surovin se zadělá těsto, které se tak dlouho propracovává až začne kynout. Pak se z něj dělají preclíky, které se vloží do vroucí vody. Když vyplavou na povrch, vyjmou se, vloží na vymaštěný plech, posypou solí a kmínem a dají se péct.
Příbuzné články...
21.08.2020 Větrník je nutné odvětrat17.09.2018 Carpigiani Freeze & Go 23.08.2018 Větrník s labutím půvabem 20.09.2017 Ovoce v cukrařině ve službách zdraví člověka 01.05.2014 Moudré rady - chyby při tvorbě perníku / – 2. [další příbuzné články] |
Dnes je pátek pátek 6. prosince 2024
svátek slaví Mikuláš, zítra Ambrož a Benjamín Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |