Cukrář.cz

Reklama



Větrník s labutím půvabem

23.08.2018 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Dnešní ukázka cukrářsko - výtvarného "majstrštyku" nás přesvědčí o tom, že kouzla nejsou žádné čáry. Je to hra s nápadem, který v rukou cukrářského vizážisty, dokáže změnit původní námět k nepoznání, něco na způsob efektně provedeného dámského účesu, který v rukou uměleckého kadeřníka vytvoří nadúrovňový dojem při zachování minima prostředků původní receptury. Jak je z obrázku patrné, jedná se o klasický větrník, jemuž implantované labutí znaky dodají vjem nadstandardního zákusku.
Receptur na zhotovení cukrářské klasiky je mnoho, dodáme jednu z nich s dodatkem na technologický postup jejího zhotovení.

INGREDIENCE

5 lžic másla
špetku soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžíci solamylu
370 ml višňového kompotu
2 lžičky rozpustné kávy
300 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
1 lžičku moučkového cukru
1 lžičku kakaového prášku
pergamenový papír

 

POSTUP PŘÍPRAVY
Do hrnce dáme 1/4 litru vody, přidáme máslo a sůl a přivedeme k varu. Potom vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto odděluje ode dna nádoby. Odstavíme, vmícháme jedno vejce, necháme trochu zchladnout a pak do těsta zahněteme zbývající vejce. Plech vyložíme pergamenovým papírem a dáme na něj 8 kopečků těsta. V předehřáté troubě pečeme (200 °C) asi 35 minut. Ihned po vyndání je vodorovně prořízneme a necháme vychladnout. Solamyl rozmícháme dohladka se 2 lžícemi višňově šťávy. Kompot dáme vařit, vmícháme solamyl, necháme přejít varem, odstavíme a dáme vychladnout. Kaši rozdělíme na spodní část větrníků.
Instantní kávu rozpustíme ve lžičce vody. Z kávy, smetany a cukru ušleháme tuhou šlehačku. Naplníme jí stříkací sáček s hvězdicovou hubicí a nastříkáme na višňový krém. Přiklopíme vrchní částí a větrníky poprášíme moučkovým cukrem a kakaem.

 

Tento technologický návod obnáší základní postupy a nejsou v ní zahrnuty miniatury praktických postřehů, kdy stačí málo abychom dosáhli kýženého cíle. Nesmíme  zapomenout na to, že větrník potřebuje při jeho zpracování trochu odvětrat.

Nejprve se musíme rozhodnout v jaké troubě budeme vtrníky péct. Na výběr se nabízí elektrická či horkovzdušná trouba. Pro ukázku jsme vybrali druhou jmenovanou na 10 plechů. Ta má takový zcela malý fígl, kterým je nahoře umístěná páčka, kdy její poloha vlevo znamená otevření a vpravo uzavření.
Tento systém je určen na pálenou hmotu, aby pára unikala pryč.
Trouba se musí předehřát na 270 °C, vloží se do ní plechy a teplota se stáhne na 200°C. Větrníky by se měly upéct do 20 min. Během pečení, to je nejdůležitější, by se měla čas od času pootevřít trouba, aby pára odešla a zase zavřít. Dělá se to do té doby, než se chytne barva větrníků a trouba je pak zavřená. Je to dáno tím, čím více plechů je v troubě, tím je tam více páry a hadice, která vede z trouby do ventilace, nestačí tolik páry odsát.Při poečení menšího počtu plechů např. tří, může nastat stav, kdy se trouba nemusí vůbec otevírat. Zde dochází doslovně k pečící loterii, která se odvíjí od typu trou, její velikosti a ještě i dalších věcí, které si už každý cukrář musí sám vychytat. Ale i v tomto případě platí přísloví, že stokrát se pokus o jednu věc, až se podaří.

No a onen efekt působnosti již není dozajista nikterak popisovat, a každý průměrně zkušený cukrář pozná, že se jedná o kosmetický přídavek v podobě odpalovaného těsta, vytvarovaného do podoby číslice 2 a ocásku, který se v poslední fázi tvorby zapíchne do zhotoveného větrníku a dozdobí mandlovým posypem.


Dnes je sobota sobota 27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.