Cukrář.cz

Reklama



Potraviny v záplavových oblastech jsou často poškozené

15.08.2002 | Autor: ČZPI | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
...a možná je i kontaminace choroboplodnými zárodky.
ČZPI varuje před konzumací potravin, které přišly do styku se záplavovou vodou a mohly být zasaženy mikroby. Výjimku tvoří hermeticky uzavřené potraviny, ale i v tomto případě je na místě nezbytná opatrnost. Zvýšenou pozornost vyžadují trvanlivé potraviny se skladováním v suchu. Jde o trvanlivé pečivo, mouku, těstoviny, čaj, koření nebo kávu, které mohou vlivem vlhkosti zatuchnout nebo zplesnivět.
"V případě viditelného růstu plísní, netypické vůně, barevné změny, navlhnutí nebo spečeného obsahu nedoporučujeme potraviny konzumovat, a to ani po odstranění poškozených částí," upozornila Kolejková. Stejně tak inspekce varuje před opětovným zmrazováním již jednou rozmražených potravin, například vlivem výpadku elektřiny.
Riziková je i konzumace viditelně poškozeného nebo rozměklého ovoce a zeleniny. Inspektoři nedoporučují pojídat ani plodiny, které byly v přímém kontaktu se záplavovou vodou. "V každém případě je třeba ovoce a zeleninu před konzumací velmi pečlivě omývat," uzavřela Kolejková.

Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.