Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Potraviny v záplavových oblastech jsou často poškozené

Autor: ČZPI
Datum vydání: 15.8.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=300

K obezřetnosti při zacházení s potravinami vyzývá občany v zaplavených oblastech Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI). Potraviny totiž mohou být vlivem zvýšeného vlhka poškozeny nebo úplně zničeny...

fiogf49gjkf0d
...a možná je i kontaminace choroboplodnými zárodky.
ČZPI varuje před konzumací potravin, které přišly do styku se záplavovou vodou a mohly být zasaženy mikroby. Výjimku tvoří hermeticky uzavřené potraviny, ale i v tomto případě je na místě nezbytná opatrnost. Zvýšenou pozornost vyžadují trvanlivé potraviny se skladováním v suchu. Jde o trvanlivé pečivo, mouku, těstoviny, čaj, koření nebo kávu, které mohou vlivem vlhkosti zatuchnout nebo zplesnivět.
"V případě viditelného růstu plísní, netypické vůně, barevné změny, navlhnutí nebo spečeného obsahu nedoporučujeme potraviny konzumovat, a to ani po odstranění poškozených částí," upozornila Kolejková. Stejně tak inspekce varuje před opětovným zmrazováním již jednou rozmražených potravin, například vlivem výpadku elektřiny.
Riziková je i konzumace viditelně poškozeného nebo rozměklého ovoce a zeleniny. Inspektoři nedoporučují pojídat ani plodiny, které byly v přímém kontaktu se záplavovou vodou. "V každém případě je třeba ovoce a zeleninu před konzumací velmi pečlivě omývat," uzavřela Kolejková.

Vytisknuto dne 21.1.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku