Cukrář.cz

Reklama



Veronika FUXOVÁ - SOU Želešice

20.03.2002 | Autor: Jiří Řezáč z V. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

1. místo - kategorie cukrář junior
Studentka cukrářského oboru SOU Želešice se stala dalším z cukrářských meteoritů, které se poprvé zúčastnily významné soutěže a ihned zvítězily.
Veronika již na hradeckém Gastru byla v loňském roce, kdy se mezi soutěžními exponáty procházela jako divačka. Hledala něco, co nenašla.
Oním hledaným předmětem byla její vlastní vize soutěžní výrobku, který zde nebyl k mání.
Jak by zde asi dopadl výtvor mých představ? Tak zněla úvaha cukrářky tehdy druhého ročníku a na odpověď si musela počkat celý rok.

Pod vedením cukrářské mistrové Martiny Volavkové si želešický tým vyhrnul rukávy a dal se do díla. Protihráčem v přípravné fázi byl čas. Růžičky se trénovaly až v poslední týdnu, jejich zhotovování příslušely dva dny a na provedení korpusu připadl poslední předsoutěžní den. A to od kuropění až do soumraku. Jednalo se o plněný korpus, potažený melírovací dvoubarevnou hmotou, dohotovení bylo provedeno karamelem.

Příjezd do děje vrcholového cukrářského klání byl pro Veroniku útrpným zážitkem. Výrobky zkušených soutěžících vzbuzovaly v soutěžní novicce pocit nedostižnosti převýšující její tvorbu o několik řádů.
GASTRO Hradec má specifický vyhlašovací řád. Ponejprv nastoupí ti, kteří obdrží diplom za účast. Když mezi těmito jmény nezaznělo jméno Veroniky Fuksové, myslela, že se na ni zapomnělo. Do výšin bronzové medajle nepomýšlela, dekorování stříbrných medajlistů bylo pro ni hlasem z dálav a zlatému vyhlašování nevěnovala nikterak výraznou pozornost.
Když ve zlatém dekoru na absolutním umístění s nejvyšším počtu získaných bodů oznámila moderátorka Veroničino jméno, byla z toho želešická cukrářka "na Černovice".

Abych vysvětlil tento termín. Prosím, nezaměňovat s Černovicemi v jižních Čechách. Když se na brněnsku řekne, že je někdo "na Černovice", je tím v přeneseném smyslu slova řečeno, že je na zbláznění. V brněnské městské části Černovice se totiž nachází lidově řečeno blázinec, tedy psychiatrická léčebna. K dovršení toho všeho, Veronila Fuxsová v Černovicích i zároveň bydlí. Na vysvětlení případných dohadů uvádím, že nikoli ve zmíněném ústavu pro duševně choré, nýbrž v normálním v civilním obydlí. Ovšem tím spojitost Veroniky s Černovicemi nekončí. V této brněnské čtvrti se též nalézá proslulá potravinářská škola na Charbulově ulici. A právě zde učinila letošní juniorská vítězka Hradce své první "cukrářskoučňovské" kroky. Ale pouze do prvního ročníku. Poté ohlásila přestup do želešického SOU, které tak začala absolvovat od druhého roku. Odtud vystoupila nejkratší cestou až na samotný vrchol juniorského cukrářského soutěžního Olympu GASTRO Hradec Králové.

V čem spočívá přednost našeho dívčího cukrářského meteoritu? Je to touha ztvárňovat věci prostřednictvím originality nápadu. Když k tomu připočteme bezpodmínečnou preciznost zpracování, nemohla hodnotící komise takto dobře naservírovaný míček zahrát jinam, než do pozice prvního místa v kategorii cukrář junior.
Kromě toho, jak sdělila zástupkyně ředitele školy Jana Říhová, je si Veronika dobře vědoma toho, že je součástí vyučujícího procesu, vedoucí přes žákův zájem a jeho umění až ke konečnému výsledku.

Práce s karamelem je v prvotní školící fázi pěkná patlanina a někdy od ní naskočí i puchýře od horké hmoty. Karamel má svou hlavu a ve své vývojové fázi nerad poslouchá svého tvůrce. A právě tento artikl patří mezi výrobní atributy, které při dobře zvládnutém díle kladou pomyslnou hranici mezi standardního cukráře a cukráře výtvarníka. Málo adeptů karamelových kurzů u této cukrové tvorby vydrží nebo ji zvládá na vysoké úrovni. Veronika Fuxová patří právě mezi ty, kteří tuto dělící čáru dokázali překročit.
Pokud bychom analyzovali Veroničin vývoj, zřejmě právě zde bychom nalezli odrazový bod, od kterého směřovala k současnému úspěchu.

Titěrný dotaz závěrem. Ruku na srdce, kdo z čtenářů tohoto serveru ví, kde se Želešice nacházejí? Vsadím se, že málokdo. Tak tedy na vysvětlenou. Vyjedete-li z Brna směrem na Vídeň po dálnici, tak za cedulí "konec Brna" vyjedete druhým výjezdem z této rychlostní komunikace, přejedete kopec a ocitnete se ve vstupní bráně ovocnářské jižní Moravy Želešicích.
Připočteme-li k výše napsanému další pozoruhodný želešický úspěch v podobě předloňského bronzu na Hradci, a v letošním ročníku i druhé místo v juniorské kategorii pro Kristýnu Bělouškovou o pouhý bod za Veronikou Fuxovou, tak tato z geografického hlediska malá víska, díky výsledkům svého SOU nabývá v poslední době významu cukrářské metropole.


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.