Cukrář.cz

Reklama



Dvoubarevný dort

15.01.2002 | Autor: Libuše Bažantová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
INGREDIENCE

Světlé těsto:
100 g polohrubé mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
30 g škrobové moučky
50 g pískového cukru
40 g tuku
3 žloutky
3 bílky
tuk a polohrubá mouka na formu

Tmavé těsto:
100 g polohrubé mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
100 g čokolády
50 g pískového cukru
30 g tuku
4 žloutky
4 bílky
tuk a polohrubá mouka na formu

Krém:
250 ml mléka
1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
50 g čokolády
100 g moučkového cukru
250 g másla nebo tuku
rybízová marmeláda
čokoládové hoblinky

POSTUP PŘÍPRAVY
Světlé těsto: mouku prosejeme s kypřícím práškem a škrobovou moučkou. Cukr utřeme se změklým tukem, postupně přidáváme žloutky a našleháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme cukr. Do žloutkové hmoty po částech vmícháme mouku a část sněhu. Zbylý sníh už do těsta jen lehce obracíme. Těsto naplníme do vytřené a vysypané formy, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme je. Po částečném vychladnutí korpus vyklopíme.

Tmavé těsto: mouku prosejeme s kypřícím práškem. Čokoládu v horké vodní lázni rozehřejeme a dohladka rozmícháme. Cukr utřeme se změklým tukem a prochladlou čokoládou, postupně přidáváme žloutky a našleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme cukr. Do čokoládové hmoty po částech přidáváme mouku střídavě s částí sněhu, zbylý sníh do těsta jen lehce obracíme. Těsto naplníme do vytřené a vysypané formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme. Částečně vychladlý korpus vyklopíme.

Krém: část mléka ohřejeme. Ve zbylém rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme k horkému mléko a mícháme do zhoustnutí. Pudink občas promícháme a necháme vychladnout. Čokoládu rozlámeme, v horké vodní lázni ji rozehřejeme a dohladka promícháme. Prosátý cukr utřeme se změklým máslem nebo tukem, postupně přidáváme pudink a našleháme. Polovinu krému oddělíme a vešleháme prochladlou čokoládu. Tmavý korpus napříč rozkrojíme, potřeme marmeládou a částí světlého krému. Pokryjeme světlým korpusem, ten potřeme marmeládou, částí tmavého krému, pokryjeme plátem z tmavého těsta, který potřeme světlým krémem. Korpus potřeme zbylými krémy a nakonec jej přizdobíme čokoládovými hoblinami.


Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.