Cukrář.cz

Reklama



Větrník není až tak snadnou věcí

06.03.2013 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Zhotovení větrníku se zdá být jednoduchou záležitostí. Avšak ne vždy tomu tak bývá, jak jsme se mohli mnozí z nás o tom přesvědčit. Potíž nastává při jeho pečení, kdy se nám někdy korpus tvaruje, jak se mu zachce. Celá problematika spočívá v typu trouby, ve které hodláme větrníky péct, jestli má ventilaci, nebo ne. Pokud ji má, zda ji lze vypnout či nelze, zda je trouba vybavena zvlhčovacím zařízením atd., atd. Pochopitelně, že svoji velkou roli hraje způsob přípravy těsta a další vlivy.
My jsme například zjistili, že  pravidelnost korpusu tvaru ve smyslu "jeden jako druhý" se nám spíše dařila v klasické troubě z roku "ráz, dva" . Ale nejlepší výsledky jsme dosahovali za použití konvektomatu. Prostě možností a vlivů jak upéct krásný větrník, "až se směje" se bude odvíjet od rutiny a technických možností každého z nás. Máte-li v tomto námětu nějakou pozoruhodnost, napište nám.

--------------------------------------------------------------------------------------------

SUROVINY

5 lžic másla 
špetku soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce
1 lžíci solamylu
370 ml višňového kompotu
2 lžičky rozpustné kávy
300 ml smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
1 lžičku moučkového cukru
1 lžičku kakaového prášku
pergamenový papír

POSTUP PŘÍPRAVY
Do hrnce dáme 1/4 litru vody, přidáme máslo a sůl a přivedeme k varu. Potom vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto odděluje ode dna nádoby. Odstavíme, vmícháme jedno vejce, necháme trochu zchladnout a pak do těsta zahněteme zbývající vejce. Plech vyložíme pergamenovým papírem a dáme na něj 8 kopečků těsta. V předehřáté troubě pečeme (200 °C) asi 35 minut. Ihned po vyndání je vodorovně prořízneme a necháme vychladnout. Solamyl rozmícháme dohladka se 2 lžícemi višňově šťávy. Kompot dáme vařit, vmícháme solamyl, necháme přejít varem, odstavíme a dáme vychladnout. Kaši rozdělíme na spodní část větrníků.
Instantní kávu rozpustíme ve lžičce vody. Z kávy, smetany a cukru ušleháme tuhou šlehačku. Naplníme jí stříkací sáček s hvězdicovou hubicí a nastříkáme na višňový krém. Přiklopíme vrchní částí a větrníky poprášíme moučkovým cukrem a kakaem.

 


Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.