Reklama |
Učební obor cukrář? - Proč ??!
Zajímavý, pravdivý a zároveň smutný obraz cukrářské profese nám zaslal do diskuzní rubriky čtenář pod označením Ládík Dortík, v příspěvku "Konec cukrářů v Čechách". Zdravím všechny, Co mě trápí... Problém je v tom jak se situace vyvíjí globálně zde v ČR. Profese cukrář-cukrářka nemá v dnešní době váhu nikdo si vás nevšimne pokud nejste IT nebo manager. Podstata degradace... např. jeden z příkladů... třeba po Praze firma Hájek staví tuto práci do řadového dělníka kde pokud se naučíte (jejich) kalkulace a budete trošinku zruční tak to může dělat kde-kdo. Z toho vyplývá že se člověk nedostane do cukrárny ale do kategorie fastfood a nebo chemická laboratoř a vaše nápady a kreativita nikoho nezajímá. Pokud to vezmu z jiné stránky a zajdu do nějaké obyčejné náhodné cukrárny a dám si většinou jakýkoliv produkt tak se to (omluvte trošku silnější výraz) NEDÁ ŽRÁT. Přijde mi všechno tak ošizené počínaje nahrazování šlehačky rostlinou až po jakésy hmoty vydávané za krém, nehledě na to že většina výrobků svojí životnost značně přesahuje. (jako příklad: nedávno jsem si zakoupil klasickou marcipánovou bramboru (s buflerem a krémem uvnitř) a výsledek? Brambora byla tvrdá jak šutr! Někdo může namítnout že na vině může být právě ten kdo to vyrobil, ale věřme tomu že majitel cukrárny rozhoduje o tom co je ještě dobrý a co ne a z jakých surovin se bude vyrábět! Občas se jezdím podívat do školy kde jsem se vyučil. Z 99% učení nikoho nezajímá, učni (pokud jim tak budem říkat) si hrajou s mobilama a čekaj až si budou moc jít dát cigárko. Když jsem chtěl na cukráře já s průměrem 2,4 jsem měl hodně velkej problém a vždycky když byla praxe jsem se snažil naučit co nejvíc a vždy si myslel že to furt neumim tak dobře. Dneska to dělaj žáci bez zájmu a se čtyřkama a ani jeden neuvažuje že by to chtěl dělat do budoucna. ... nevím asi mě trápí spousta věcí... podstata je ta že už to není co to bývalo, ano postupem času přibývají nové věci a technologie ale výsledek není nikde moc vidět. což je asi vidět i v jiných příbuzných odvětví... Pro informaci:
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 4. prosince 2024
svátek slaví Barbora, zítra Jitka Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |