Cukrář.cz

Reklama



Učební obor cukrář? - Proč ??!

26.02.2013 | Autor: Ládík Dortík | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Zajímavý, pravdivý a zároveň smutný obraz cukrářské profese nám zaslal do diskuzní rubriky čtenář pod označením Ládík Dortík, v příspěvku "Konec cukrářů v Čechách".
V zeměpisnému místu označení doplním, že obdobná situace je i na Moravě a ve Slezsku. Zde je v podstatě vyjádřeno vše, kdy uvedená slova nepotřebují žádný komentář, snad dodatek, k čemu je kvantum škol, když z ročníku v pracovním procesu zůstává jeden, respektive jedna cukrářka. Z vlastní praxe mohu doplnit, že nezřídka až takové kvality, že si je výrobna musí na svoje náklady přerekvalifikovat na to co se pod výrazem cukrář rozumí (!) nebo se s dotyčnou osobou rozloučit.
Těch opravdu dobrých je méně než příslovečného šafránu. Protože situace je víc než katastrofální, připravujeme pojednání na dané téma, ke kterému se vrátíme v některém z jarním měsíců svými postřehy. Na tento námět můžete reagovat v diskuzní rubrice.
J.Ř. z V.
--------------------------------

Zdravím všechny,
zajímal by mě takový malý průzkum co se týče zaměstnání cukrář - cukrářka. Osobně procházím poslední 2-3 roky obdobím... no... shrňme to rovnou do kategorie celkového vyhoření.

Co mě trápí... Problém je v tom jak se situace vyvíjí globálně zde v ČR. Profese cukrář-cukrářka nemá v dnešní době váhu nikdo si vás nevšimne pokud nejste IT nebo manager. Podstata degradace... např. jeden z příkladů... třeba po Praze firma Hájek staví tuto práci do řadového dělníka kde pokud se naučíte (jejich) kalkulace a budete trošinku zruční tak to může dělat kde-kdo. Z toho vyplývá že se člověk nedostane do cukrárny ale do kategorie fastfood a nebo chemická laboratoř a vaše nápady a kreativita nikoho nezajímá. Pokud to vezmu z jiné stránky a zajdu do nějaké obyčejné náhodné cukrárny a dám si většinou jakýkoliv produkt tak se to (omluvte trošku silnější výraz) NEDÁ ŽRÁT. Přijde mi všechno tak ošizené počínaje nahrazování šlehačky rostlinou až po jakésy hmoty vydávané za krém, nehledě na to že většina výrobků svojí životnost značně přesahuje. (jako příklad: nedávno jsem si zakoupil klasickou marcipánovou bramboru (s buflerem a krémem uvnitř) a výsledek? Brambora byla tvrdá jak šutr! Někdo může namítnout že na vině může být právě ten kdo to vyrobil, ale věřme tomu že majitel cukrárny rozhoduje o tom co je ještě dobrý a co ne a z jakých surovin se bude vyrábět! Občas se jezdím podívat do školy kde jsem se vyučil.  Z 99% učení nikoho nezajímá, učni (pokud jim tak budem říkat) si hrajou s mobilama a čekaj až si budou moc jít dát cigárko. Když jsem chtěl na cukráře já s průměrem 2,4 jsem měl hodně velkej problém a vždycky když byla praxe jsem se snažil naučit co nejvíc a vždy si myslel že to furt neumim tak dobře. Dneska to dělaj žáci bez zájmu a se čtyřkama a ani jeden neuvažuje že by to chtěl dělat do budoucna.

... nevím asi mě trápí spousta věcí... podstata je ta že už to není co to bývalo, ano postupem času přibývají nové věci a technologie ale výsledek není nikde moc vidět. což je asi vidět i v jiných příbuzných odvětví...
Zajímá mě zda má někdo podobný názor, věřím tomu že jsou (někde) cukrárny kde to stojí za to, ale zajímá mě celkový pohled na věc.

Pro informaci:
Svojí práci jsem miloval a první bábovku  upekl sám v 8 letech a nyní pracuji v kavárně kde se 1/8 dortu prodává min za 100.-. Kreativita není ničím omezena a plat vyšší než je průměrný plat v ČR, uvádím tento údaj jenom pro ilustraci, aby si někdo nemyslel že mam nějaké depky z nynější práce.
Prostě to co se děje v cukrařině okolo mě, mi docela kazí chuť. Nehledě na to že z učňáku jsem zbyl jediný kdo tuhle práci dělá.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.