�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Uebn obor cukr? - Pro ??!

Autor: Ldk Dortk
Datum vyd�n�: 26.02.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1827

Obas se jezdm podvat do koly kde jsem se vyuil. Z 99% uen nikoho nezajm, uni (pokud jim tak budem kat) si hrajou s mobilama a ekaj a si budou moc jt dt cigrko.

Zajmav, pravdiv a zrove smutn obraz cukrsk profese nm zaslal do diskuzn rubriky ten pod oznaenm Ldk Dortk, v pspvku "Konec cukr v echch".
V zempisnmu mstu oznaen doplnm, e obdobn situace je i na Morav a ve Slezsku. Zde je v podstat vyjdeno ve, kdy uveden slova nepotebuj dn koment, snad dodatek, k emu je kvantum kol, kdy z ronku v pracovnm procesu zstv jeden, respektive jedna cukrka. Z vlastn praxe mohu doplnit, e nezdka a takov kvality, e si je vrobna mus na svoje nklady perekvalifikovat na to co se pod vrazem cukr rozum (!) nebo se s dotynou osobou rozlouit.
Tch opravdu dobrch je mn ne pslovenho afrnu. Protoe situace je vc ne katastrofln, pipravujeme pojednn na dan tma, ke ktermu se vrtme v nkterm z jarnm msc svmi postehy. Na tento nmt mete reagovat v diskuzn rubrice.
J.. z V.
--------------------------------

Zdravm vechny,
zajmal by m takov mal przkum co se te zamstnn cukr - cukrka. Osobn prochzm posledn 2-3 roky obdobm... no... shrme to rovnou do kategorie celkovho vyhoen.

Co m trp... Problm je v tom jak se situace vyvj globln zde v R. Profese cukr-cukrka nem v dnen dob vhu nikdo si vs nevimne pokud nejste IT nebo manager. Podstata degradace... nap. jeden z pklad... teba po Praze firma Hjek stav tuto prci do adovho dlnka kde pokud se naute (jejich) kalkulace a budete troinku zrun tak to me dlat kde-kdo. Z toho vyplv e se lovk nedostane do cukrrny ale do kategorie fastfood a nebo chemick laborato a vae npady a kreativita nikoho nezajm. Pokud to vezmu z jin strnky a zajdu do njak obyejn nhodn cukrrny a dm si vtinou jakkoliv produkt tak se to (omluvte troku silnj vraz) NED RT. Pijde mi vechno tak oizen ponaje nahrazovn lehaky rostlinou a po jaksy hmoty vydvan za krm, nehled na to e vtina vrobk svoj ivotnost znan pesahuje. (jako pklad: nedvno jsem si zakoupil klasickou marcipnovou bramboru (s buflerem a krmem uvnit) a vsledek? Brambora byla tvrd jak utr! Nkdo me namtnout e na vin me bt prv ten kdo to vyrobil, ale vme tomu e majitel cukrrny rozhoduje o tom co je jet dobr a co ne a z jakch surovin se bude vyrbt! Obas se jezdm podvat do koly kde jsem se vyuil.  Z 99% uen nikoho nezajm, uni (pokud jim tak budem kat) si hrajou s mobilama a ekaj a si budou moc jt dt cigrko. Kdy jsem chtl na cukre j s prmrem 2,4 jsem ml hodn velkej problm a vdycky kdy byla praxe jsem se snail nauit co nejvc a vdy si myslel e to furt neumim tak dobe. Dneska to dlaj ci bez zjmu a se tykama a ani jeden neuvauje e by to chtl dlat do budoucna.

... nevm asi m trp spousta vc... podstata je ta e u to nen co to bvalo, ano postupem asu pibvaj nov vci a technologie ale vsledek nen nikde moc vidt. co je asi vidt i v jinch pbuznch odvtv...
Zajm m zda m nkdo podobn nzor, vm tomu e jsou (nkde) cukrrny kde to stoj za to, ale zajm m celkov pohled na vc.

Pro informaci:
Svoj prci jsem miloval a prvn bbovku  upekl sm v 8 letech a nyn pracuji v kavrn kde se 1/8 dortu prodv min za 100.-. Kreativita nen nim omezena a plat vy ne je prmrn plat v R, uvdm tento daj jenom pro ilustraci, aby si nkdo nemyslel e mam njak depky z nynj prce.
Prost to co se dje v cukrain okolo m, mi docela kaz chu. Nehled na to e z uku jsem zbyl jedin kdo tuhle prci dl.


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku