Cukrář.cz

Reklama



Moučník Tarte Tatin

20.09.2012 | Autor: Mike | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Tarte Tatin, název moučníku u nás téměř neznámého, ale vyvážeností neznalosti je  jeho jednoduchá příprava z ještě jednodušších a hlavně dostupných surovin, kterými jsou prostá jablka. Při přípravě tarte tainu vybíráme ta nejvíce nakyslá, která zvyšují pokrmu ojediněnlý apetit. 
V případě že nemáte kyselá jablka, je tak možné použítí i jiných jablkových odrůd, která udělají stejnou službu, ale budou trochu postrádat příchuťový vrchol.

Suroviny 

1 balíček lístkového těsta
5 oloupaných, jádřinců zbavených jablek
2 šálky cukru
1 lžíce vody
1 lžíce másla
1 lžíce smetany šlehačky
skořice
citrónová šťáva

 Postup

Jablka nakrájíme na plátky silné asi ¾ cm, pokapeme citrónem a dáme stranou. Cukr s 1 lžící vody dáme do pánve se silným dnem, dáme na oheň zkaramelizovat. Zkaramelizovaný cukr  sundáme z ohně, a přimícháme máslo a smetanu. Cukr se bude vařit a bude vypadat jako by chtěl utéci z pánve. V tomto okamžiku můžeme cukr opatrně míchat vařečkou. Cukr nalijeme do kulaté Tastin tarte formy. Pro lepší efekt  posléze na cukr v pánvi dáme spirálovitě plátky jablek okořeněných skořicí. Povrch jablek pokryjeme lístkovým těstem tak aby jablka byla všechna dobře zakrytá a při 176.6°C pečeme až do zhnědnutí těsta.
Pečený moučník necháme asi 5 minut odpočinout  pak ho vyklopíme na velký talíř.
Navrch každé porce dáme kopeček vanilkové zmrzliny a hned podáváme.


Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.