Cukrář.cz

Reklama



Vestfálský jablečný nákyp

02.08.2012 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Suroviny

500 g selského chleba z žitné mouky (možno použít i směs)
1/4 l jablečného moštu
150 g rozinek
500 g jablek
150 g lískových ořechů
1/8 l kyselé smetany
200 g cukru
trochu skořice
2 vejce
2-3 plátky perníku
máslo
housková strouhanka

Vanilková omáčka

1/2 l smetany sladké
80 g cukru
1 vanilkový lusk
škrobová moučka

Příprava

Z chlebu odstraníme kůrku a střídku upravíme na malé kostičky. Vložíme do mísy, zalijeme jablečným moštem a necháme několik hodin uležet. Poté vložíme rozinky, přidáme trochu vody a krátce povaříme a necháme oschnout.

Oloupeme jablka, která nastrouháme na tenké plátky a nasekáme nahrubo ořechy.

Chlebovou hmotu vymačkáme, přidáme rozinky, ořechy, kyselou smetanou, 150 g cukru, skořici a dva žloutky a směs vyhněteme do chlebového těsta.

Bílky vyšleháme do zhoustnutí, vložíme na drobno nakostkovaný  perník a se zbytkem cukru vymícháme do sněhové podoby.

Vyšší nákypovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a chlebové těsto prokládáme střídavě s nastrouhanými jablky pod horní hranu formy.
Navrch vložíme bílkovou hmotu ve sněhové podobě s perníkem a pečeme v troubě (viz. návod pečení dole).

Příprava vanilkové omáčky

Do hrnce nalijeme sladkou smetanu vložíme cukr a vanilku a za přidávání škrobové moučky povaříme do zhoustnutí a posléze necháme vychladnout.

Po upečení nákypu a částečném zchladnutí jej převrácením vyjmeme z formy  a nakrájíme do potřebných tvarů. Vložíme na talíř a polijeme vanilkovou omáčkou. Odekorujeme nastrouhanou hořkou čokoládou.

Teplota pečení: 170 °C
Doba pečení: 35 - 45 minut. Poté 10 minut při horní teplotě 180 °C připečeme povrch nákypu.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 3. října 2024
svátek slaví Bohumil, zítra František

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.