Reklama |
Vestfálský jablečný nákyp
Suroviny 500 g selského chleba z žitné mouky (možno použít i směs) Vanilková omáčka 1/2 l smetany sladké Příprava Z chlebu odstraníme kůrku a střídku upravíme na malé kostičky. Vložíme do mísy, zalijeme jablečným moštem a necháme několik hodin uležet. Poté vložíme rozinky, přidáme trochu vody a krátce povaříme a necháme oschnout. Oloupeme jablka, která nastrouháme na tenké plátky a nasekáme nahrubo ořechy. Chlebovou hmotu vymačkáme, přidáme rozinky, ořechy, kyselou smetanou, 150 g cukru, skořici a dva žloutky a směs vyhněteme do chlebového těsta. Bílky vyšleháme do zhoustnutí, vložíme na drobno nakostkovaný perník a se zbytkem cukru vymícháme do sněhové podoby. Vyšší nákypovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a chlebové těsto prokládáme střídavě s nastrouhanými jablky pod horní hranu formy. Příprava vanilkové omáčky Do hrnce nalijeme sladkou smetanu vložíme cukr a vanilku a za přidávání škrobové moučky povaříme do zhoustnutí a posléze necháme vychladnout. Po upečení nákypu a částečném zchladnutí jej převrácením vyjmeme z formy a nakrájíme do potřebných tvarů. Vložíme na talíř a polijeme vanilkovou omáčkou. Odekorujeme nastrouhanou hořkou čokoládou. Teplota pečení: 170 °C
Příbuzné články...
31.07.2020 Odpalované těsto27.07.2020 Zakladní cheesecake - New York style 24.07.2020 Americké sušenky 20.12.2019 Vánoce - Banánky se švestkovou náplní a skořicí 18.12.2019 Vánoce - Perníkové cookies s polevou [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 3. října 2024
svátek slaví Bohumil, zítra František Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |