Cukrář.cz

Reklama



Deset otázek pro kapitána národního týmu

03.01.2011 | Autor: Jan Horký + J.Ř. z V. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Kapitán Národního týmu AKC ČR Jan Horký, dříve řadový člen české reprezentace, měl v uplynulé soutěžní sezóně možnost a zároveň i povinnost  řídit národní reprezentaci z kapitánského můstku na dvou světových kulinárních šampionátech.
V poslední soutěži v Luxemburku se náš tým musel potýkal se změnou pravidel pro výkon teplé kuchyně, přizpůsobovat se různých náhledům arbitrážních požadavků, kdy souhrn těchto poznatků je shrnut v desítce otázkách na uvedené téma.

1 – Máme za sebou první vážnou prověrku národního týmu. Jak ji vnímá kapitán?
Jsem zklamán, že jsme nedostali zlatou medaili. Ale zároveň je to hnací motor pro další období.

2 – Taktika pro Luxemburk byla  v soustředění se na teplou kuchyni a uhrání dobrého výsledku ve studené. Bude se tento systém v druhé polovině funkčnosti měnit?
Musíme se zaměřit na oboje. Ale osobně studená kuchyně na výstavě pro mě nemá takovou hodnotu jako teplá. Zatím platí pravidla, která neuznávám a jsou hodně sporná. Až se bude studená reálně degustovat a brát reálně jak ji dostanou hosté, tak budu studenou uznávat více.

3 – Dva roky se utvářela podoba výstavní tabule. Do jaké míry zůstane zachována či jakých dozná změn do olympijského finiše?
Tabule na studenou kuchyni, nebude už nikdy jednou z hlavních věcí. V Luxembursku bylo oznámeno, že tabule od olympiády bude pro všechny týmy stejná. Všechny týmy budou mít stejnou tabuli a stejnou dekoraci od pořadatele. A pomalu a konečně se dostáváme ke spravedlivé soutěži a všechny týmy budou mít stejné šance. Bohužel až na olympiádě. Dokonce se mluvilo i o tom, že, pokrmy na studenou tabuli budou připraveny tak aby se degustovaly.
To znamená, že nám odpadne velká finanční zátěž a budeme se moci soustředit na výrobky studené kuchyně a ne na dekoraci.

4 – Jaká progresivní změna přijde – či nepřijde - v systému vedení týmu z kapitánského pohledu?
Myslím, že změny se musejí dělat průběžně a proto zásadní změny nepřijdou.

5 – Jaký měli rozhodčí názor na výkon českého týmu?
Myslím, že je velice dobré, jak k nám přistupují. Pořád nás vnímají jako východ, ale my neustále komunikujeme a to si myslím oni vnímají velice pozitivně. Bohužel náš výkon  nelze změřit, ale je to názor a hodnocení jednotlivců. A zde si myslím, že velikou roli hraje podvědomí komisařů kdo z jakého státu je.

6 – V čem se s nimi ztotožňujete v kuchyni studené?
Je to opravdu názor jednotlivců. Já se budu ztotožňovat, až budou mít všechny státy stejné podmínky a tudíž bude  i objektivní hodnocení. Příkladně nám vytkli plastové vidličky a Singapur měl plastové talíře a bylo to OK. Tak to já nechápu.

7 - V čem se váš pohled jednotí či rozchází s arbitrážních verdiktem v kuchyni studené?
Několik případů jsem uvedl. Vše bude spravedlivé až budou stanovena přesná pravidla a všechny týmy budou mít stejné podmínky.

8 - Který tým na vás udělal v Luxemburku osobní dojem?
Negativní dojem tým Singapuru, a to tím, s čím vyhrál teplé menu. A velice pozitivní dojem švédský tým. Jsou vždy o krok napřed. A měl jsem možnost se pobavit s několika členy švédského týmu a je to velká zkušenost. Je to jejich hlavní práce a jejich země je vysílá s posláním reprezentovat a  tak to i vypadá. Mají neuvěřitelnou podporu od státu a to pak působí na lidi naopak. Všichni si pamatují Švédy.A je to neuvěřitelná reklama pro cestovní ruch v daném státě. To si u nás nikdo neuvědomuje. U nás to tak nefunguje.

9 – Byla nová pravidla v teplé kuchyni pro náš tým vyhovující?
Nám velice vyhovovala. A konečně někdo přesně stanovil pravidla. Už se nebude spekulovat, kdo měl jak co předpřipravené a jak to vyrobil. Vše musí kuchař uvařit před komisaři. To je konečně jako realita.

10 – Jaké byly po Luxemburku pro vás osobně poznatky o týmu nové a jak je zúročíte do další etapy předolympijské přípravy?
Určitě je mnoho nového. Je toho i spoustu co použiji v restauraci, kde pracuji. Gastronomie jde neustále dopředu a je mnoho nových technologií. A musím říci, že je pro mě velice potěšující, že konečně soutěže se začínají přibližovat běžné realitě a dají se zrealizovat v běžném provozu.
A myslím, že tito kuchaři, kteří se účastní takových soutěží budou vždy o krok napřed než ostatní. Vždyť v Luxembursku bylo v národních týmech několik kuchařů, kteří mají michelinové restaurace.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.