Reklama |
Sladká tečka na konec léta
I když léto je za námi, stále můžete rozmazlovat chuťové pohárky svých hostů. Opět jsme zalovili ve vodách certifikovaných hotelových restaurací Czech Food Specials. Tentokrát vám přinášíme sladkou inspiraci v podobě jak regionálních specialit, tak lehkých ovocných koláčů. LEHKÝ PIŠKOTOVÝ KOLÁČ S ČERSTVÝM OVOCEM Suroviny: 3 vejce, 200 g zakysané smetany, 250 g cukru, 50 g mouč. cukru, 80 g ztuženého tuku, 2 cl limetové šťávy, 300 g polohrubé mouky, nasekané mandle, 100 g Nutelly,1 prášek do pečiva, 300 g čerstvého ovoce. Postup: Utřeme žloutky s cukrem a rozehřátým tukem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, sekané mandle a nakonec sníh z vaječných bílků. Těsto nalijeme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme asi 20 minut na 150 °C. Korpus z boku potřeme Nutellou a z vrchu ochucenou zakysanou smetanou. Navrch naskládáme omyté ovoce, necháme vychladit a podáváme. Lenka Susová šéfkuchařka Seminárního hotelu Akademie Naháč, Chocerady ZVÍKOVSKÝ KOLÁČ S OVOCEM Suroviny: 500 g jablek, 300 g cukru + 2-3 lžíce na zasypání jablek, 500 g hrubé mouky, 3 vejce, 50 g rozinek, 50 g ořechů, 1 prášek do pečiva, 1 lžička jedlé sody, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu, cukr moučka na posypání koláče. Postup: Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky, zasypeme cukrem a necháme 30 minut odležet. Pak přidáme ostatní suroviny, vše promícháme a těsto nalijeme na tukem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě při cca 160 °C. Necháme vychladnout, poté koláč nakrájíme na řezy a pocukrujeme. Podáváme ozdobené ovocem, přelité ovocným sirupem, šlehačkou nebo čokoládou. Jiří Slavík šéfkuchař hotelu Zvíkov, Písek ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S JAHODOVÝM KRÉMEM A ČERSTVÝM OVOCEM Suroviny: 150 g hl. mouky, 120 g másla, 200 g cukru k., 90 g hořké čokolády, 2 vejce, 50 g kakaa, 1,5 dl mléka, 0,5 dl medu, 2 lžičky kypřicího prášku, 50 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany, 100 g jahod, 4-5 lístků máty, 50 g cukru m., jahodový džus, 10 g sypké želatiny. Postup: Standardně připravený korpus pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 30 minut. Rozmačkané jahody s nasekanými lístky máty smícháme s tvarohem a vyšlehanou smetanou. Želatinu dle návodu na obalu, smícháme s jahodovým džusem a zahřejeme na 55 °C. Na vychladlý korpus natřeme jahodový krém, dáme čerstvé ovoce, zalijeme želatinou a necháme cca 2 hodiny ztuhnout. Tomáš Bajner šéfkuchař hotelu Nechanický, Špindlerův Mlýn HRABĚNČIN JABLKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM Sypké těsto: 700 g mouky, 250 g tuku, 200 g cukru kostka, 3 žloutky, 2 kypřící prášky. Utřeme sypké těsto, polovinu dáme zapéct do trouby na 180 °C. Jablková náplň: 500 g jablek, 200 g cukru k., 50 g rozinek, 100 g mletých vlašských jader, 1 vanilkový cukr, 50 ml oleje. Tvarohová náplň: 600 g tvarohu, 200 g cukru k., 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr. Postup: Na předpečenou část těsta dáme tvarohovou náplň, pak naklademe jablkovou směs, bílkový sníh a nakonec zasypeme druhou polovinou sypkého těsta. Poté v troubě na 180 °C pomalu pečeme dozlatova. Daniela Uhrová šéfcukrářka hotelu Horizont, Pec pod Sněžkou
Příbuzné články...
31.07.2020 Odpalované těsto27.07.2020 Zakladní cheesecake - New York style 24.07.2020 Americké sušenky 20.12.2019 Vánoce - Banánky se švestkovou náplní a skořicí 18.12.2019 Vánoce - Perníkové cookies s polevou [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 15. října 2024
svátek slaví Tereza, zítra Havel Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |