Reklama |
Vánoční cukroví v biostylu
Blíží se čas Vánoc a s ním spojené tradiční hodování. Na sladkostech si můžete ale pochutnat i jinak, a to bio. A nemusí to být vůbec špatné... Pod pojmem biopotraviny si stále hodně lidí představí nějaké zrní, případně podivné sójové pochutiny bez chuti a vůně. To už ale dávno neplatí. V biokvalitě si můžete dopřát naprosto cokoliv, včetně vánočního cukroví. Nemusíte se bát, že by biocukroví nebylo chutné nebo dokonce by muselo být tak zdravé, že ho bude celá vaše rodina odmítat. Naopak - biosladkosti mohou z pečicího plechu zmizet chvíli poté, co jej vyndáte z trouby, aniž by stačil vychladnout. Hlavně žádná dieta Bio na obalu potravin automaticky neznamená, že jsou dietní nebo dokonce vhodné na hubnutí. Právě naopak, v biokvalitě můžete mít i poctivé máslo, slaďoučkou marmeládu nebo velmi chutné dobroty. Za své peníze získáte v biokvalitě poctivé výrobky, které neobsahují zbytky pesticidů, chemických barviv, konzervantů ani umělých vůní. Když si tedy koupíte bio vanilkový cukr, objevíte v něm zrníčka pravé vanilky, nikoliv jen umělý chemický vanilin, který obsahuje běžný "vanilkový" cukr. Oslaďte si život Obecně platí, že čím méně cukru budete používat, tím pro vaše zdraví lépe. Na druhé straně není nutné se vzdát všech sladkostí. V současnosti už je na trhu mnoho přírodních cukrů, sirupů a sladů, které jsou vůči vaší kondici přívětivější než klasický bílý cukr nebo umělá sladidla jako sacharin nebo aspartam. Naprostou klasikou je v české kuchyni med, který není problém koupit v biokvalitě. Biomed produkují včelstva, která žijí daleko od průmyslových oblastí a dálnic. Můžete jím sladit prakticky cokoliv. Med rozhodně patří do perníčků, zázvorek a jiného výrazněji kořeněného cukroví, kterému dodá zajímavou chuť. Po karamelu a hodně sladce chutná javorový sirup, který může nahradit cukr a je typický pro severoamerickou kuchyni. Další možností jsou obilná sladidla, která ale nejsou tak sladká. Vhodná jsou zejména do lineckého těsta a různých sušenek. Obilné sirupy jsou také jednou z možností, jak osladit své cukroví. "Rozhodně si pečení se slady a sirupy předem vyzkoušejte. Jsou tekuté, a tak mění konzistenci těsta. Může se snadno stát, že místo těsta na linecká kolečka budete mít sladké bláto," varuje Petra před začátečnickými chybami. Bez tuku a mouky to nejde Svoji zdravější obdobu mají také tuky. Pokud chcete mít kvalitní pečivo, vyhněte se nekvalitním tzv. transtukům. Jedná se uměle ztužované tuky, které naleznete v levných margarínech, ale také průmyslově vyráběných dortech a sušenkách. Nevhodné jsou také příliš levné stolní oleje. Naopak kvalitní tuky a oleje lidskému organismu velmi prospívají. Na pečení se hodí slunečnicový a sezamový olej. Rozhodně se nevyhýbejte kvalitnímu máslu, které do vánočního cukroví rozhodně patří! Zdroj: Zdraví
Příbuzné články...
21.08.2020 Větrník je nutné odvětrat17.09.2018 Carpigiani Freeze & Go 23.08.2018 Větrník s labutím půvabem 20.09.2017 Ovoce v cukrařině ve službách zdraví člověka 01.05.2014 Moudré rady - chyby při tvorbě perníku / – 2. [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 4. prosince 2024
svátek slaví Barbora, zítra Jitka Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |