Cukrář.cz

Reklama



Recept na domácí výrobu žužu

14.05.2009 | Autor: Tomáš Sedláček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

 

2 1/2 polévkové lžíce želatiny bez příchuti
1 1/2 šálku pískového cukru
1 šálek kukuřičného sirupu (glukóza)
špetka soli
2 polévkové lžice vanilkového extraktu
voda, cukr moučka

1 ŠÁLEK = 250 ml

Smíchejte želatinu se 1dcl studené vody, nechte asi 15 minut odstát.
Do hrnce dejte cukr písek, glukózu(kukuřičný sirup), sůl a 1 dcl vody, promíchejte a na slabém teple nechte ohřát, dokud se cukr nerozpustí. Krystaly cukru ze stran hrnce smyjete mokrým štětečkem. Zvyšte teplotu na maximum a hlídejte teplotu směsi - v okamžiku, kdy dosáhne 118 stupňů celsia (tuhne), ihned odstraňte z tepla.

Při použití ručního mixéru na pomalou rychlost velmi pomalu a opatrně vlijte uvařenou směs do připravené želatiny. Zrychlete šlehání na maximum, asi 10 minut, směs se stane bílou a tuhou, nabude 3x na objemu. Dobře vmixujte vanilkový extrakt (není nutný).
Bohatě posypte plech s vyšším okrajem nebo nejlépe skleněnou nádobu moučkovým cukrem - uvedené množství je na cca 20x30cm velikost.
Do připravené nádoby vlijte umíchanou hmotu, nechte nepřikryté odstát - vyschnout přes noc.
Potom stačí nakrájet.
Pokud budete přidávat barvivo, stačí několik kapek při šlehání směsi.


Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.