Cukrář.cz

Reklama



Barvení cukrářských výrobků

30.03.2009 | Autor: Jan Novotný | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Úkolem psycho-fyziologa je studium smyslů a jedním z nich je chuť. Barevné odstíny dokáží vyvolat touhu po poživatině a tím i zvýšit odbyt.
Umělé barvení cukrovinek naráželo dříve na nesouhlas a odpor větší části konzumentů a to pro dvě základní příčiny. Věřilo se, že se barvením zhoršuje jakost, a že se do zažívacího ústrojí mohou dostat škodlivé látky. Dnešní výzkumy a na nich vzniklé předpisy obojí vylučují.
Rozebíráme-li působení některého druhu potravy, musíme úkon posuzovat z následných hledisek. Jedná se o účinky na činnost žaludku, dále jak taková potravina působí na funkce žláz a svalů, a jak je ovlivňován některý z dalších smyslů.
Oblíbené restaurace, cukrárny a kavárny nejsou populární jenom z toho důvodu, že se tam podávají kvalitní pokrmy, ale též i proto, že i prostředí těchto provozoven je harmonické a přítažlivé, zkrátka, kde vše je tak, aby to dělalo největší laskominy.
Užívání barev v cukrářství je něco podobného, je tím myšleno "dělání laskomin" v podobě působení na zrak konzumenta. Je to působení předběžné a není bez důležitosti. Oko zachytí lákavou barvu cukrovinky a bezprostředně na to se dostaví představa chuti, která nás nutí k žádosti po ochutnání. Chuť je povzbuzená a s ní roste činnost slizných žláz v předtuše příjemného požitku, během jídla a po snězení lahůtky tak lákavě a svůdně upravené.
Souvislost barev a chutí vyvíjela se u jednotlivců po celý jejich život a proto bývá ihned nesoulad mezi barvou a chutí instinktivně pocítěn. To vše závisí na smyslovém vjemu. Například pohled na osobu krájející citron způsobí, že se v ústech seběhne plno slin, a neznamená ani vůně citronu nic, tak mocný je v tomto případě zrakový vliv a předvídání citronové chuti. A kdo by z nás nevzpomněl na svá klukovská léta, kdy jen pohled na dozrávající jablka v sousedovic zahradě stačil na poklesek a jistě vůně jablek cítit nebyla. A tak kdyby byl býval Adam klukem, přítomnost Evy, v oné známé biblické scéně z ráje, byla by asi zbytečná, poněvadž by mu bylo o jablkách vše známo - již dříve, než byla "Eva" stvořena.
Barvení cukrovinek spočívá na podkladě povzbuzení chutí. Určitá barva má již jakousi vrozenou souvislost s určitou příchutí. Oranžová barva připomíná chuť pomerenčovou, bledá zeleň citronovou nebo pistácií, to vše záleží na tvaru cukrovinky.


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.