Reklama |
Čokoláda
První věrohodné zprávy o výrobě čokolády pocházejí z doby objevení Ameriky. Tehdejší obyvatelé Jižní, Střední Ameriky a ostrovů Západní Indie připravovali z plodu kakaovníku rozemletých a s vodou vařených na hustou kaši, s přísadou různého koření, zvláštní koláče, zvané "kokolate".
Do Evropy první čokoládu dovezli Španělé počátkem 16. století. Její výroba byla zpočátku jejich tajemstvím. Až koncem 16. století přivezl italský cestovatel Carletti rovněž z Ameriky do Itálie, kde zároveň ukázal, jak se vyrábí z kakaových zrn chutný nápoj. Odtud se rozšířila výroba čokolády po ostatní Evropě hlavně do Francie, Anglie, Holandska a Španělska. Již tehdy výrobci poznali, že čokoládu je možno konzumovat nejen jako chutný nápoj, ale jako pochoutku v tuhém stavu. Věděli také, že požíváním čokolády se příjemně podněcuje duševní činnost a posiluje tělo, aniž příliš dráždí nervy jako při pití kávy nebo čaje. Od té doby se výroba čokolády rozšířila po celém světě a po I. světové válce dosáhla netušeného rozvoje. V USA vyráběla největší americká továrna na čokoládu až 200 tun denně. V Evropě velkého výrobního rozmachu zaznamenala Anglie, Německo a Francie. Velkou produkcí se též vyznačovalo Švýcarsko, které si na světových trzích získalo renomé zavedením vlastního vynálezu mléčných čokolád i ostatních kvalitních výrobků.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je neděle neděle 7. prosince 2025
svátek slaví Ambrož a Benjamín, zítra Květoslava Top 5 měsíceReklama
ReklamaReklama |

