Cukrář.cz

Reklama



Velikonoční chléb

17.03.2008 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Suroviny

500 g mouky polohrubé
30 g droždí
¼ l mléka, polotučné
100 g másla
50 g cukr krupice
1 vejce
sůl
nastrouhaná citronová kůra
100 g mletých ořechů nebo mandlí
100 g  citronátu
300 g rozinek
3 PL tuzemáku

Ozdoba
50 g másla
50 g cukru

Postup

Rozinky smícháme s rumem a necháme 20 minut působit. Do mísy vsypeme mouku a uprostřed vytvoříme prohlubeň. Do ní vložíme rozdrobené droždí a za přidání vlažného mléka a trochy mouky promícháváme. Následně necháme 15 minut v teplejším prostředí odpočinout.
Rozpustíme máslo a s cukrem, vejcem, solí, citronovou kůrou,  citronátem a rozinkami smísíme s odpočinutou směsí. Vše ušleháme do podoby těsta, které pak necháme znovu odpočinout do doby než zdvojnásobí svůj objem.
Pak těsto opatrně prohněteme.

Varianta A) Vytvoříme bochník a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme opět 15 minut odpočinout. Bochník nařízneme křížovým způsobem (v přibližně podobných řezech viz. obrázek).

Varianta B) po druhém prohnětení necháme těsto 15 minut odpočinout a vložíme do vymazané formy.

Pečeme (při variantě A i B) při teplotě 220 °C 40 – 60 minut.

Teplý velikonoční chléb potřeme rozpuštěným máslem a posypeme práškovým cukrem.

 


Dnes je neděle neděle 13. října 2024
svátek slaví Renáta, zítra Agáta

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.