Reklama
|
Téma "konec cukrářů v čechách"
|
konec cukrářů v čechách
Od: Ládík Dortík
|
25.02.2013 21:13:38.
id: 9958.
|
|
Zdravím všechny, zajímal by mě takový malý průzkum co se týče zaměstnání cukrář - cukrářka. Osobně procházím poslední 2-3 roky obdobím... no... shrňme to rovnou do kategorie celkového vyhoření.
Co mě trápí... Problém je vtom jak se situace vyvíjí globálně zde v ČR. Profese cukrář-cukrářka nemá v dnešní době váhu nikdo si vás nevšimne pokud nejste IT nebo Manager. Podstaty degradace... např. jeden z příkladů... třeba po Praze firma Hájek staví tuto práci do řadového dělníka kde pokud se naučíte (jejich) kalkulace a budete trošinku zruční tak to může dělat kde-kdo, ztoho vyplývá že se člověk nedostane do cukrárny ale do kategorie fastfood a nebo chemická laboratoř a vaše nápady a kreativita nikoho nezajímá. Pokud to vemu z jiné stránky a zajdu do nějaké obyčejné náhodné cukrárny a dám si většinou jakýkoliv produkt tak se to (omluvte trošku silnější výraz) NEDÁ ŽRÁT. Přijde mi všechno tak ošizené počínaje nahrazování šlehačky rostlinou až po jakésy hmoty vydávané za krém, nehledě na to že většina výrobků svojí životnost značně přesáhně (jako příklad: nedávno jsem si zakoupil klasickou marcipánovou bramboru (s buflerem a krémem uvnitř) a výsledek? brambora byla tvrdá jak šutr). Někdo může namítnout že na vině může být právě ten kdo to vyrobil, ale věřme tomu že majitel cukrárny rozhoduje o tom co je ještě dobrý a co ne a z jakých surovin se bude vyrábět! Občas se jezdím podívat do školy kde jsem se vyučil) z 99% to učení nikoho nezajímá, učni (pokud jim tak budem říkat) si hrajou s mobilama a čekaj až si budou moc jít dát cigárko. Když jsem chtěl na cukráře já s průměrem 2,4 jsem měl hodně velkej problém a vždycky když byla praxe jsem se snažil naučit co nejvíc a vždy si myslel že to furt neumim tak dobře. Dneska to dělaj žáci bez zájmu a se čtyřkama a ani jeden neuvažuje že by to chtěl dělat do budoucna.
... nevím asi mě trápí spousta věcí... podstata je ta že už to není co to bývalo, ano postupem času přibývají nové věci a technologie ale výsledek není nikde moc vidět. což je asi vidět i v jiných příbuzných odvětví...
zajímá mě zda má někdo podobný názor, věřím tomu že jsou (někde) cukrárny kde to stojí za to, ale zajímá mě celkový pohled na věc.
pro informaci: svojí práci jsem miloval první bábovku jsem upekl sám v 8 letech a nyní pracuji v kavárně kde se 1/8 dortu prodává min za 100.- kreativita není ničím omezena a plat vyšší než je průměrný plat v ČR aby si někdo nemyslel že mam nějaké depky z nynější práce.
prostě to co se děje v cukrařině okolo mě mě docela kazí chuť. Nehledě na to že z učňáku jsem zbyl jedinej kdo tuhle práci dělá. :(
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: konec cukrářů v čechách
Od: Johny
|
Vloženo: 03.03.2013 17:58:27.
ID: 9968.
|
|
Bohužel můžu jen souhlasit ...
Honza
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: konec cukrářů v čechách
Od: karlos
|
Vloženo: 06.03.2013 19:35:43.
ID: 9972.
|
|
Úpadek lze zaznamenat v různých oblastech, včetně samotného vzdělání. Dnešní doba je prostě taková načinčaná, barevná, ale zároveň falešná a kapitalisticky tvrdá(smysluplně neregulovaná). Jako náctiletý jsem neznal ty různé trvanlivky, moučníky co vydrží x měsíců, dnes je to běžná věc. Levné sušenky z Polska, Německa, spousta náhražek, barviv, stabilizátorů. Cukrařinu sice nedělám, ale učňák jsem dělal rád a praxe mě bavila. Vážil jsem si pana třídního, opravdového mistra cukráře, s kvalitními znalostmi v oboru. Je to jak píšete, ani ten větrník bez pravé šlehačky není co dřív. Za tu situaci si můžou jen a jen samotní blbí Češi. Učňovské obory jsou považovány za něco méněcennéo, ale jakpak by ne, když cukráři berou na výplatu malé směšné nic? Stát celý den na nohách a brát za to tak směšné peníze, to už dneska nikdo z mladých dělat nechce. Karlos skeptik
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: konec cukrářů v čechách
Od: Milan
|
Vloženo: 23.03.2013 17:27:19.
ID: 9990.
|
|
Klobouk dolů před Vámi co zde píšete , máte naprostou pravdu.Ale co s tím? Co stakovým kapitalismem?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: konec cukrářů v čechách
Od: lenka
|
Vloženo: 04.04.2013 18:52:33.
ID: 10003.
|
|
jj tak to je přesné,letos je to 20let co jsme nastupovala na učnák,sice jsme měla jednu 3 na vyvědčení,ale dostala jsme se tam a dnes? mají i plné vyvsvědčení 4 a je to ok:-/Což teda za mě neexistovalo,já se tam teda dostala přes známou,takže i stou 3(ale mám dojem že do těch 2,5 jsme se vlezla i sní ),ale jinka co si pamtuju tak zpravidla tam měly holky max dvojky,přesně ten průměr do 2,5
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: konec cukrářů v čechách
Od:
|
Vloženo: 08.06.2013 23:35:50.
ID: 10114.
|
|
Kdyz se podivam do cukraren v Praze - je to tragedie! Stare klasicke ceske zakusky ruzne kvality, kral dortu - medovnik, bezvkusne zdobeni, potahy cukrarskou hmotou... Ve Francie to vypada uplne jinak, ale jsou tam i jine ceny. Tady u nas by si za takovou cenu nenasli hodne zakazniku. Vetcina amateru (maminek a materske a tuznych samouku) nabizi to stejne: 20 druhu vanocneho\svatebneho cukrovi, ktere je v podstate vsechno ze stejneho testa, vic nebo min povedene neco pod vrstvou "marcipanu"...
Nejde mi o papir, sla bych nekam na stazi (zadarmo), abych se mohla naucit a dostat praxi, ale kdyz nemam teoretickou vyuku, tak se do toho bojim. Ano, umim i bez toho delat tarty, Fraiser, Saint Honore a dalsi veci o kterych tady vetcina ani neslysela, ale abych byla opravdu zkusenai delat to obcas doma nestaci, potrebuje to opakovani a opakovani (kdo to bude doma vsechno jest). Chodit 2-3 roky do uciliste mi taky nevyhovuje, zajimaji me jenom odborne predmety a praxe, ale zadne takovy treba rocni kurz jsem nenasla. Takze si myslim, ze jsou i lide ktere by se fakt chteli naucit, ale jit do uciliste kdyz mas PhDr v jinem oboru... je to divne
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: konec cukrářů v čechách
Od: Johny
|
Vloženo: 11.06.2013 19:03:07.
ID: 10119.
|
|
Dobrý den,
ve vašem případě vidím učiliště či něco podobného jako nepodstatné ... je pravdou, že teorii znám, ale asi nikdy jsem neuplatnil skoro nic z toho, co jsem se v teorii učil ... nezkoumám teplotu při šlehání vajec, nedělám zkoušku síly mouky kvůli lepku, nepoužívám refraktometr ... Abych pravdu řekl, u cukrařiny jsem už nějakých 13 po vyučení a za tu dobu nikdo ještě nechěl vidět ani můj vyuční list ... Doporučuji zkusit najít někde ve vašem okolí "dobrou" výrobnu a jít na brigády ... klasická česká cukrařina není žádné kouzlo a čáry, dá se poměrně dobře naučit i bez znalosti teoretiky. Pokud je dobře zpracována norma a technologický postup, není problém ... Pokud zvládáte i základy Francouzské cukrařiny, pak jste určitě i šikovná a své zkušenosti z domácího pečení můžete promítnout i do výroby s českými surovinami a kouzlit ... opravdu jen o to najít výrobnu, kde majitel je přístupný a má mysl otevřenou ...
Víte, život mě naučil jednu věc, že všechno vzdělání a tituly, nejsou zárukou zručnosti, ani poctivosti ... Možná k tomuto časem dojdou i majitelé cukráren ...
A možná se jednou dočkáme i toho, že majitelé, kteří nejsou z oboru a nemají zatím představu o naší práci, se jednou převléknou do "bílého" a nějaký čas na dílnách stráví s námi, pak možná rychleji pochopí, co naše práce obnáší ...
Přeji mnoho štěstí ...
Johny
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: konec cukrářů v čechách
Od:
|
Vloženo: 22.06.2013 14:56:46.
ID: 10128.
|
|
Dobrý den, zaujal mě Váš příspěvek, chtěli bychom si otevřít cukrárnu v Praze s kvalitními výrobky, prosíme, ozvěte se
odpovědět
|
| | | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je pondělí pondělí 14. října 2024
svátek slaví Agáta, zítra Tereza
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|