Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'konec cukrářů v čechách'

Od: Ládík Dortík

Vloženo: 25.02.2013 21:13:38

Zdravím všechny,
zajímal by mě takový malý průzkum co se týče zaměstnání cukrář - cukrářka. Osobně procházím poslední 2-3 roky obdobím... no... shrňme to rovnou do kategorie celkového vyhoření.

Co mě trápí... Problém je vtom jak se situace vyvíjí globálně zde v ČR. Profese cukrář-cukrářka nemá v dnešní době váhu nikdo si vás nevšimne pokud nejste IT nebo Manager. Podstaty degradace... např. jeden z příkladů... třeba po Praze firma Hájek staví tuto práci do řadového dělníka kde pokud se naučíte (jejich) kalkulace a budete trošinku zruční tak to může dělat kde-kdo, ztoho vyplývá že se člověk nedostane do cukrárny ale do kategorie fastfood a nebo chemická laboratoř a vaše nápady a kreativita nikoho nezajímá. Pokud to vemu z jiné stránky a zajdu do nějaké obyčejné náhodné cukrárny a dám si většinou jakýkoliv produkt tak se to (omluvte trošku silnější výraz) NEDÁ ŽRÁT. Přijde mi všechno tak ošizené počínaje nahrazování šlehačky rostlinou až po jakésy hmoty vydávané za krém, nehledě na to že většina výrobků svojí životnost značně přesáhně (jako příklad: nedávno jsem si zakoupil klasickou marcipánovou bramboru (s buflerem a krémem uvnitř) a výsledek? brambora byla tvrdá jak šutr). Někdo může namítnout že na vině může být právě ten kdo to vyrobil, ale věřme tomu že majitel cukrárny rozhoduje o tom co je ještě dobrý a co ne a z jakých surovin se bude vyrábět! Občas se jezdím podívat do školy kde jsem se vyučil) z 99% to učení nikoho nezajímá, učni (pokud jim tak budem říkat) si hrajou s mobilama a čekaj až si budou moc jít dát cigárko. Když jsem chtěl na cukráře já s průměrem 2,4 jsem měl hodně velkej problém a vždycky když byla praxe jsem se snažil naučit co nejvíc a vždy si myslel že to furt neumim tak dobře. Dneska to dělaj žáci bez zájmu a se čtyřkama a ani jeden neuvažuje že by to chtěl dělat do budoucna.

... nevím asi mě trápí spousta věcí... podstata je ta že už to není co to bývalo, ano postupem času přibývají nové věci a technologie ale výsledek není nikde moc vidět. což je asi vidět i v jiných příbuzných odvětví...

zajímá mě zda má někdo podobný názor, věřím tomu že jsou (někde) cukrárny kde to stojí za to, ale zajímá mě celkový pohled na věc.

pro informaci:
svojí práci jsem miloval první bábovku jsem upekl sám v 8 letech a nyní pracuji v kavárně kde se 1/8 dortu prodává min za 100.- kreativita není ničím omezena a plat vyšší než je průměrný plat v ČR
aby si někdo nemyslel že mam nějaké depky z nynější práce.

prostě to co se děje v cukrařině okolo mě mě docela kazí chuť. Nehledě na to že z učňáku jsem zbyl jedinej kdo tuhle práci dělá. :(


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 24. května 2024
svátek slaví Jana, zítra Viola

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.