Reklama
|
Téma "domácí zmrzlina"
|
domácí zmrzlina
Od: kaťa
|
04.06.2008 20:42:59.
id: 4809.
|
|
Poradíte nějaký recept na domácí zmrzlinu bez syrových vajec? Předem díky
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Karlos
|
Vloženo: 05.06.2008 7:51:10.
ID: 4816.
|
|
Tohle by mě taky docela zajímalo, především vymíchání na vymraženém povrchu. Jak jsem slyšel, je možné nechat vymrazit nerez mísu v mrazáku a pak na drceném ledu vymíchat uvařenou, vychladlou zmrzlinovou hmotu. Kdysi jsem s tím trochu experimentoval a vím že to jde. Otázka je, jakou směs uvařit. Zdali použít žloutků, či vajec, nebo se snažit pouze o mléčno-smetanové směsi. Učili jsme se, že k zahušťování je dobrý pšeničný nebo kukuřičný škrob. Nějaké recepty jsem viděl ale moc se mi teda nelíbily...echm. Docela by mě zajímalo jak připravit základní směs té nejvyšší domácí kvality.... Si vemte, že do takové supersměsi přimícháte mixované jahody, maliny nebo borůvky. Máte o vrcholný gurmánský zážitek postaráno.....ale zadarmo to není, to asi ne..... Karlos.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Mončík
|
Vloženo: 05.06.2008 8:17:37.
ID: 4817.
|
|
Já bych se těm žloutkům nebránila, když se to převaří........M.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od:
|
Vloženo: 05.06.2008 19:22:39.
ID: 4823.
|
|
Jak převaří ? Můžete vysvětlit a upřesnit pro laika,prosím?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Mončík
|
Vloženo: 05.06.2008 22:13:47.
ID: 4831.
|
|
12% smetanu svaříme s cukrem, po malých částech opatrně zamícháme do žloutků,prošleháme a převaříme. Poměry bohužel nevím. Když je zjistím napíšu zde. Jinak lze také z mléka, tam kromě žloutků přijde krémový prášek (pudink).M.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: viki
|
Vloženo: 15.05.2015 20:36:28.
ID: 12972.
|
|
prosím potřebuju na to míry,
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: domácà zmrzlina
Od: WULWuehDJJEhQGvg
|
Vloženo: 15.11.2012 19:36:07.
ID: 9744.
|
|
migam admin joon man mikham kaemokt konam vase sait choon wab nevisam idi yahoot add kardam ama hichvaght oline nisti chekar konam
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Hav
|
Vloženo: 06.06.2008 6:51:54.
ID: 4833.
|
|
zmrzlinu můžete dělat i tzv. vodovou, kdy se svaří voda s trochou škrobu a cukrem a doplní se ovocným protlakem. Zmrzlinu pak děláme ve zmrzlinovém stroji a před dokončením se do ní může přidat ušlehaná šlehačka. Jinou alternativou je trochu uvedeného základu, ovocný protlak a bílý smetanový jogurt. V případě zájmu napíšu přesné recepty.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Darina
|
Vloženo: 20.08.2012 14:57:41.
ID: 9081.
|
|
Dobrý den, prosím vás měla bych zájem o přesné recepty na domácí zmrzliny. Děkuji mnohokrát
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: jarek
|
Vloženo: 06.06.2008 7:59:01.
ID: 4834.
|
|
pro : Hav chci se zeptat nemáte poměry na tu zmrzlinu a dá se dělat i bez zmrzlinového stroje ?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Hav
|
Vloženo: 06.06.2008 10:46:59.
ID: 4836.
|
|
recepty mám, tak je sem příležitostně (brzy) napíšu. Vždy jsem dělala zmrzlinu v nějakém strojku, původně to byl ten nejjednodušší jako nástavec na mixér, kde v míse byl led a uprostřed nádobka se směsí a lopatky. Nyní mám jednoúčelový samomrazící strojek. Bez strojku se dají dělat šerbety (sorbety), kdy se ale směs musí pravidelně v mrazničce promíchávat, ale asi to nikdy nebude mít jemnost zmrzliny.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od:
|
Vloženo: 06.06.2008 10:40:03.
ID: 4835.
|
|
Mončíku ty poměry by mě moc zajímaly,kdyby se vám podařilo je sehnat.Jinak do téhle směsi se pak přidá třeba ovocné pyré nebo rozpuštěná čokoláda nebo tak...?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Mončík
|
Vloženo: 06.06.2008 20:21:39.
ID: 4839.
|
|
Tak jsem našla normy: základ: cukr krupice 1040g žloutky tekuté 670g mléko 2570g (2,5l) smetana na šlehání 1600g Do části mléka se zamíchají žloutky, ostatní mléko s cukrem a smetanou zahřejeme na 80st.C. Zalijeme směs mléka a žloutků a za stálého míchání přivedeme k varu. Zamícháme příchuť jen do části směsi a pak spojíme vše, přecedíme a vychladíme. Příchutě: jahoda - 1300g protlaku + 3g kys. citronové,barvivo vanilka- 10g - přidává se hned na začátku oříšky- oříšková pasta 250g kakaová - kakao 100g + kak.poleva 100g - kakao se přidá a ještě převaří pak teprve polevu káva- 300g kávový výtažek
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Igor weinlich
|
Vloženo: 07.06.2008 12:51:46.
ID: 4843.
|
|
Původní recepty jsou vždy na bázi vajec, je trba hmotu zahřát ve vodní lázní na 85°C pokud chcete mít jistotu)))
Ingredience: Na 1 l zmrzliny.
250ml šlehačky 250ml plnotučného, homogenizovaného mléka 5 žloutků 50ml krystalového cukru špetka soli 250g na drobno posekané mléčné čokolády 1 vanilkový cukr 120ml oloupaných, na sucho opražených, posekaných mandlí, nemusí být Příprava: V kastrolku přivéct mléko a šlehačku do varu.
V míse našlehat žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl. Po malých troškách zašlehávat dovnitř horké mléko se šlehačkou. Nalít do čistého kastrolku postaveného na velice pomalém ohni a směs zahřívat do varu.
Vařit, až směs trochu zhoustne (dosáhne 82°C). Ihned přecedit směs do ohnivzdorné misky do které jsme dali čokoládu. Míchat, až se čokoláda rozpustí. Posadit misku do nádoby s ledem a míchat vše, až se směs zchladí. Na noc vložit do chladničky.
Druhý den směs bude velice hustá. Zamíchat směs, vložit do zmrlinového strojku a postupovat podle pokynů výrobce. Nemáme-li strojek, pak směs našlehat elektrickým šlehačem a vložit do mražáku. Během mražení ji může ještě jednou našlehat a přidat do ni mandle, chcete-li.
Po ovocné zmrzlině dostanete dříve hlad Některé zmrzliny se vyrábějí z kokosového tuku, patří sice mezi tuky rostlinné, ale může zvyšovat cholesterol. Některé zmrzliny se vyrábějí z kokosového tuku. Patří sice mezi tuky rostlinné, ale obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, které mohou zvyšovat cholesterol .
Podle tradičního receptu obsahuje zmrzlina mléko či smetanu, cukr, někdy vejce, vanilku nebo čokoládu. Podíváte-li se však na obaly zmrzlin koupených v obchodě, dočtete se o složení například toto: voda, sušené mléko, glukóza, škrob, želatina, emulgátory, stabilizátory, aroma, barviva a tuk. „Trendem dnešní výroby je nahrazovat živočišný -mléčný - tuk tukem rostlinným. Tím se snižuje množství cholesterolu ve zmrzlinách. Rostlinné tuky cholesterol totiž neobsahují,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová. Často se ale při výrobě zmrzlin využívá tuku kokosového . „Na rozdíl od ostatních rostlinných tuků obsahuje vysoké procento nasycených mastných kyselin, které jsou ve větším množství obsaženy zejména v živočišných tucích a jejichž zvýšený příjem může vést ke zvyšování cholesterolu ,“ vysvětluje. Kromě klasických ovocných či smetanových zmrzlin jsou populární i mléčné (jogurtové a tvarohové). Kalorická hodnota se u jednotlivých výrobků liší, ale obecně řečeno mají smetanové a mléčné zmrzliny oproti ovocným třikrát vyšší kalorickou hodnotu. Tvarohové a jogurtové zmrzliny bývají ve srovnání se smetanovými méně kalorické. Obsahují většinou méně tuku, ale výsledná energetická hodnota vždy záleží na dalších použitých surovinách. Vždy je tedy dobré pečlivě si přečíst obal. Lidé, kteří si hlídají příjem energie, by měli vybírat spíše zmrzliny vodové, ovocné . Mají nulové množství tuku, některé pouze minimální. Energetickou hodnotu tvoří hlavně cukr. Tyto zmrzliny ale mají díky tomu vysoký glykemický index. To znamená, že po snězení dostane člověk brzy hlad . Při výběru je výhodné sledovat nutriční hodnoty na obale. Pokud tam požadované informace nejsou, raději sáhněte po výrobku dostatečně označeném. Důležitým ukazatelem je množství energie a zejména tuku , a pak také velikost porce . Držte se pravidla – všeho s mírou.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Karlos
|
Vloženo: 07.06.2008 19:22:39.
ID: 4846.
|
|
Kdysi jsem zkoušel směs při mražení průběžně šlehat. Vyšlo to, ale bylo to psycho a četnost návštěv mrazáku byla hodně vyská...tenkrát jsem to bral jinak.... Věřím že s drceným ledem, nebo ještě lépe solankou by se doma dalo vyrobit provizorní zařízení, jakási mísa, kde by se směs vymíchala do husta a domrazila. těší mě ře zde vzniklo tolik příspěvků i s recepty, to je dobré....
Karlos
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Hav
|
Vloženo: 08.06.2008 20:05:37.
ID: 4851.
|
|
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od: Hav.
|
Vloženo: 08.06.2008 20:34:37.
ID: 4852.
|
|
Přidávám slíbené recepty na domácí zmrzlinu : Citrónová zmrzlina - na 1/2 l směsi 10 dkg cukru 3 dl vody 2 dkg pudinkového prášku ( solamylu či maizeny) 1 - 1 1/2 citronu 1/2 dl šlehačky (ušlehat) Směs cukru, vody a pudinkového prášku povaříme 3 - 5 minut. Částečně vychladlý roztok se přichutí citronovou šťávou a procedí. Ke konci mražení ve strojku přidáme šlehačku. Místo citronu lze dát pomerančovou šťávu.
Banánová zmrzlina 7,5 - 10 dkg cukru 2,5 až 3 dl vody 1/2 - 1 dkg pudinkového prášku 12,5 až 15 dkg banánů 1/2 citronu 1/2 - 1 dl ušlehané šlehačky Svaříme jako u citonové zmrzliny a vmícháme rozmixované banány a dochutíme citronovou šťávou.
Jahodová zmrzlina 10 dkg cukru 3 dl vody 1 až 1 1/2 dkg pudinkového prášku 10 až 15 dkg propasírovaných jahod (zbavených jadérek) citronová šťáva na dochucení podle chuti 1/2 až 1 dl ušlehané šlehačky ( nemusí být) Z tohoto základu lze udělat i zmrzlinu meruňkovou, malinovou.
Pokud byste dělali zmrzlinu borůvkovou, tak doporučuji dát méně protlaku, protože je pak příliš hutná a není to ono. Také doporučuji řídit se při dochucování vlastní chutí - též vzhledem ke kyselosti či vyzrálosti ovoce. Zmrzlinu doporučuji sladit tak, aby v nezmraženém stavu byla o trochu sladší než si myslíme, že by měla být, protože zmrazením jakoby cukr ztratí na síle a zmrzlina je pak příliš kyselá. To si ale musí každý vyzkoušet podle své chuti. Pudinkového prášku doporučuji dát spíš o trochu méně než více.
Základ na smetanovou zmrzlinu 5,5 dl smetany 12 % nebo 2,5 dl smetany ke šlehání a 3 dl plnotučného mléka 7.5 dkg cukru 6 žloutků kousek vanilky mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí je to základ na vanilkovou zmrzlinu, kterou lze dále dochutit kakaem, čokoládou, banány nebo ořechy
Jahodovo - jogurtová zmrzlina 5 dl 12% smetany nebo 1/4 l šlehačky a 1/4 l mléka 3 žloutky 5 vrchovatých lžic cukru 300ml bílého jogurtu - smetanového 1/2 kg jahod¨ podle potřeby cukr na dochucení Ze smetany, cukru a žloutků umíchat ve vodní lázni krém , do prochladlého vmíchat jogurt a propasírované jahody. Podle chuti dosladit. Místo jahod lze dát meruňky.
Omlouvám se za různá množství vzniklého základu v receptech. Je to zaviněno změnou výrobníku zmrzliny a to menšího za větší. Ten současný je na 1 litr zmrzliny, ale hotové, tedy směsi se musí dát méně. Recept na jogurtovou zmrzlinu je na 2 várky .
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: domácí zmrzlina
Od:
|
Vloženo: 08.06.2008 23:21:26.
ID: 4853.
|
|
DOMÁCÍ ZMRZLINKA
3 bílky, špetka soli, 100g jemného píslového cukru, 300ml smetany ke šlehání, 50g vanilínového cukru, 5 kapek vanilkové tresti,( znrzlinové oplatky, čokoládová poleva) Z bílků a soli vyšleháme sníh.Po lžících do něj přidáváme cukr a šleháme, až je sníh hustý a lesklýa tvoří špičky. Smetanu ušleháme spolu s vanilk. cukrem dohusta a poté přidáme tresť.Do šlehačky opatrně vmícháme sníh a hmotu urovnáme do kulaté misky vyložené mikroténovou fólií. Dáme zamrazit.( Zmrzlinu rozkrájíme na výseče a vložíme mezi dvě oplatky. Svrchu přelejeme čokoládovou polevou )
odpovědět
|
| | | | | | | | | | | | | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je úterý úterý 8. října 2024
svátek slaví Věra, zítra Štefan a Sára
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|