Cukrář.cz

Reklama



Téma "Krém do laskonek"


Krém do laskonek
Od: Zuzka

08.06.2005 9:35:38.
id: 346.


Prosím Vás,sháním krém na laskonky,který je v každé kupované laskonce.......
Pooooosím o jeho prozrazení.Moc mi chutná.Děkuji předem.


odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od:

Vloženo: 28.06.2005 11:48:46.
ID: 358.




odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: ZuSka

Vloženo: 21.07.2005 14:31:31.
ID: 370.


do laskonek se (aspoň co jsme se učili) dává máslový krém základní ochucený kulérem (cukr roztavený do tmavě hnědé barvy,zalitý horkou vodou v poměru 1:1 k cukru) a drobečky z laskonek :).

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: kusalinka

Vloženo: 27.04.2010 18:18:18.
ID: 7472.


do laskonek se dává máslový krém s nadrcenou kokosovou či oříškovou gryliáší (tj:utavený cukr krupice do sv. hnědé barvy a vylitý na tukem vymazaný plech s jádrovinou) záleží však na tom zda je laskonka kokosová či s jinou použitou jádrovinou!

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Mája

Vloženo: 20.05.2019 7:38:19.
ID: 14056.




odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 21.07.2005 16:55:59.
ID: 376.


Vim ze se na skolach - praxich uci davat drobecky z laskonek, ale my jsme se vratili ke griliaši a je to podle meho o necem jinem! Proti gustu, zadny disputat.

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od:

Vloženo: 10.12.2006 16:22:31.
ID: 1492.




odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: olouszek

Vloženo: 16.12.2006 10:44:04.
ID: 1519.


Koukám že se cukrařina ubírá směrem, který asi není to pravé ořechové. Když se už na učňáku učí kvalitní suroviny nahrazovat drobečky byť z laskonek jak to potom může vypadat s kvalitou v dospělosti? A co teprve mikrobiologie takového výrobku?
Souhlasím s Jonym, klasický krém se vyrábí ze základního máslového krému a kokosového griláše. Je to opravdu chuťově o něčem jiném něž drobečky.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 16.12.2006 16:04:11.
ID: 1521.


Děkuji za podporu! Nejen že jsme se vrátlili ke klasickému ořechovému griliáši, ale i do laskonek místo kokosu meleme blanšírované mandle a opravdu to je chuťově nesrovnatelné.

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Agapornis

Vloženo: 06.06.2016 9:19:22.
ID: 13374.


Dobrý den, Johny,
prozradil byste mi Váš klasický recept na laskonky, prosím? Krém je super.
Děkuji.
A.


odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: olouszek

Vloženo: 17.12.2006 11:52:26.
ID: 1523.


Jéé Johny úplně se mi zbíhají sliny, vy opravdu děláte laskonky původní jak se děli kdysi mandle v korpusu a ořechový griliáž. Super moc vám fandím. To je pravá laskonka mňam

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 17.12.2006 13:41:42.
ID: 1524.


No opravdu! Stačí se zastavit, v sortimentu jsou každý den.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Helena

Vloženo: 17.12.2006 14:33:43.
ID: 1525.


Tak to teda koukám!!! My jsme se učili do krému do laskonek dávat griliáš, a dokud jsem si to tady nepřečetla tak jsem do dnešního dne vůbec nevěděla že se tam dají dávat drobečky z laskonek!!!
Svádí to k tomu, že po přečtení přispěvků někteří řeknou "skvělý nápad" a začnou na cukrárnách šetřit a dávát místo griliáše drobečky! (Mě to totiž hned napadlo!) :( (samozřejmě neudělám to!) Ach jo.........

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 17.12.2006 16:46:46.
ID: 1526.


No Helenko, nebuďte zklamaná, ona asi většina cukráren toto praktikuje, aniž by si to přečetli zde na webu.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: olouszek

Vloženo: 21.12.2006 10:54:33.
ID: 1533.


No Helenko pokud trochu chodíte po cukrárnách a to sladké mňam si koupíte a ochutnáte tak sama zjistíte že se kvalitou tyto výrobky hodně liší. Někteří chtějí na surovinách ušetřit za každou cenu, tak si pomáhají jak se dá, ale bohužel kavlita je někde jinde. Už se mi pár krát stalo že jsem musela výrobek vyhodit jak byl nechutný. Samozřejmě se to netýká všech výrobců, stále věřím že je více těch, kteří používají kvalitní suroviny a ne nahrážky. Ono se to potom odrazí i na mikrobiologii tohot výrobku.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Marketa

Vloženo: 03.03.2008 14:55:58.
ID: 4208.


Tak jakej je ten recept do laskonek? Johny? dekuji moc

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 04.03.2008 16:38:39.
ID: 4217.


Omlouvám se, zlobí mě počítač, takže musím příspěvek vkládat na více částí!

Takže teď máme připravený základní máslový krém - ten můžeme libovolně dochucovat - oříšky, ořechy, kakaem, likéry, rumem ....
Pojďme se nyní podívat na přípravu griliáže -
200 g cukr krupice, 100 g nadrcených mírně upražených oříšků nebo mandlí, kokosu ..., 13 g oleje.
Cukr s olejem roztavíme na karamel světle hnědé barvy => do roztaveného cukru nasypeme jádroviny a necháme za stálého míchání ještě trošku propražit => ihned vylijeme na pomaštěný plech a necháme úplně vychladnout. Poté nadrtíme griliáš na jemno a zamícháme do základního máslového krému. Množství se řídí chutí každého jednotlivce. Zbytek griliáže je třeba uchovávat v dobře uzavřených, čistých nádobách, aby hmota nevlhla.
Tak doufám, že jsem trošku pomohl a že krém bude chutnat.
S pozdravem Johny.

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Verysek

Vloženo: 07.02.2017 16:01:30.
ID: 13555.


Dobrý den, chtěla bych vám mooooc podekovat za vynikající recept na krém jak laskonkovy, tak základní maslovy. Jsou uzasne a vyzkousene. A chtěla bych se vás zeptat na dobry zakladno recept na korpusy, dělám a mam základní, chutove je dobry ale nevyroste. Zůstává mi nizky. Jestli budete tak laskav a zkusite mi pomoct.


Moc dekuji Veronika

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 04.03.2008 16:27:06.
ID: 4216.


Zdravím Markétku!
Tak nejprve bych začal přípravou základním žloutkovým krémem - základ pro máslový krém a potom se podíváme na přípravu griliáže?
Základní žloutkový krém - 170 g cukru krupice, 67 g sušené mléko, 100 g maizena nebo krémový prášek, 53 g žloutky pasterované (nemusí být), 1 ks vanilkový cukr, 670 g voda => u takto malého množství všechny přísady prošleháme a za stálého míchání provaříme do té doby, dokud krém neztratí škrobnatou příchuť (chuťově jemný, bez nepříjemné chuti škrobu) => krém buď vylijeme na čistý plech nebo talíř a mírně posypeme moučkovým cukrem, aby se nám nevytvořil tuhý škraloup nebo dáme krém rovnou míchat na pomalý chod, dokud nevychladne.
Pokud jsme krém nechali vychladnout na plechu, ušleháme jej do hladka a přidáme změklé máslo (pokojové teploty) - při přípravě máslového krému používáme poměr základního žloutkového krému a másla 1 : 1, tudíž např. 500 g krému a 500 g másla => vyšleháme, popř. pokud je potřeba mírně nahřejeme. Ze základního žloutkového krému můžeme připravit i tzv. žloutkový máslový krém, který používáme k plnění věnečků z pálené hmoty, zde je poměr 5 dílů základního žloutkového krému a 1 díl másla.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Marketa

Vloženo: 04.03.2008 21:23:41.
ID: 4218.


Ahoj Johny! Moc dekiji za recept, trosku mi to pripada slozity, ale zkusim a uvidim. Kdyz nebudu vedet tak zase prijdu. Dekuji a prkny den.

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Marketa

Vloženo: 04.03.2008 21:34:37.
ID: 4219.


Ahoj Johny. Kem bude urcite chutnat. Diky za pomoc. S pozdravem Marketa

odpovědět

          Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 04.03.2008 21:52:18.
ID: 4220.


Složitě to vypadá jen takto napsané, v cukrářské terminologii, ve skutečnosti je to o mnoho jednodušší. Musím přiznat, že tento krém si vaří i moje maminka, kdykoli dělá doma dort nebo roládu a opravdu není vyučená. Přeji mnoho úspěchů při pečení a kdyby něco, jsem tu.
Johny

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: mája

Vloženo: 06.03.2008 13:02:37.
ID: 4232.


A proč používáte sušené mléko a vodu?
a nedá te rovnou jen čerstvé(trvanlivé) mléko?Krém je mnohem chutnější.

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 06.03.2008 17:39:53.
ID: 4234.


Právě proto, aby se někdo mohl zeptat, proč nepoužíváme čerstvé mléko. A až to odpovím, někdo se mě zeptá, proč část mléka nenahradíme smetanou, že bychom si udělali plnotučné mléko a krém byl zase o kousek lepší.
Sušené mléko jsem použil proto, že jsem tak zvyklý, jinak samozřejmě se čerstvé mléko dá použít také.

odpovědět

          Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: mája

Vloženo: 07.03.2008 15:48:56.
ID: 4241.


Aha ,no tak se tedy omlouvám!.Měla jsem spíše pocit ,že je to jen opsáno(ten Váš recept) jen z knih ,a ne ze zkušeností!
Smetany by tam bylo škoda ,to už by byl zcela jiný recept.
Ale i tak děkuji za Vaše vysvětlení.



odpovědět

             Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 09.03.2008 14:45:42.
ID: 4250.


Máte pravdu, že recept přesně odpovídal odborné cukrářské receptuře. Pokud chcete vidět můj vyuční list nebo maturitní vysvědčení, zajeďte se podívat. O čem se ale s vámi nebudu dohadovat, zda jsem za 7 let praxe vařil či nevařil základní žloutkový krém, možná jsem ho už navařil tolik, co vy v životě nenavaříte! Pokud vím, pokud jsem ještě nestihl vyzkoušet receptury, které čtenářům předávám, vždy to v receptu uvádím. Není mi líto mého času a projdu dostupnou literaturu a snažím se alespoň poradit. A pokud se vám moje rady nezamlouvají, neřiďte se jimi, nic jednoduššího není.
S pozdravem Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: fanouš

Vloženo: 09.03.2008 20:18:53.
ID: 4253.


Ty jsi ale arogantní "cukrář,"máš sice spoustu odborných rad,ale čím více čtu tvoje přízpěvky,tím horší mínění o tobě mám.Teď mi asi ve "svém"stylu napíšeš,že je nemám číst-tobě se totiž asi nesmí nic vytknout.Ta paní se jen slušně ptala,a ty přece(jak všude prezentuješ)pomáháš "to svoje milované řemeslo"rozvíjet.Trocha pokory by ti neuškodila!!!!!!!!!!!!

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: mája

Vloženo: 09.03.2008 21:34:14.
ID: 4254.


Ach,Johny!
Zda jsem se Vás přeci jen nějakým způsobem dotkla ,tak ještě jednou prominťe!!
Bohužel si troufám říct ,že jsem se navařila asi více základního žloutkového krému více než Vy!!A pokud nědo chce poradit ,tak se také snažím vždy radit!!a to dle nejlepšího vědomí a svědomí ,a dle svých osobních zkušeností -nezapomínám ,vždy mladičkým cukrářům zdůraznit co je psáno v knihách ,ale také to jak je to vždy ve skutečnosti ,a pak už jen nemám na jejich zvážení co si z toho vyberou ,zda odnornou radu ,nebo radu ze zkušeností.-a nevyjádřila jsem se více k receptu ,protože co jste už napsal ,tak by se opakovalo ,jen jsem se zmínila o tom mléce !Protože si myslím ,že paní která se dotazovala ,tak chtěla vyzkoušet něco i z dostupnějších surovin (mléko určitě má každý doma ,se sušeným jsi nejsem tak jista,a kvůli krému na takové množství než otvírat celou krabici ,tak je pro domácí podmínky využít mléka čerstvého!)

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Tropsy

Vloženo: 12.12.2009 13:06:13.
ID: 7144.


Ahoj všem, protože mám opravdu málo času (zaměstnání, domácnost, finišuju diplomku, příprava na státnice...), tak odfláknu co se dá. Pro ty, kteří to mají taky tak bych doporučila žloutkový krém - připravit podle návodu na krabici a pak do hmoty zašlehat kupovaný griliáš. Tím plním kupované minilaskonky. Ze směsi na odpalované těsto, která zbyde, peču na Silvestra minivětrníčky, které plním různými slanými pomazánkami (např. z našlehaného tvarohu, šunky atd.) Tak hezký Advent všem :-D

odpovědět

          Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Eurona výrobky

Vloženo: 05.12.2016 23:48:27.
ID: 13532.


Jo po pečení hlavně zůstává nepořádek. Proto si kupuju výrobky od Eurony a úklízení se pro mě od té doby stalo zábavou. www.topkatalogy.cz a www.r-club.webnode.cz

odpovědět

          Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: nany

Vloženo: 15.12.2017 20:56:32.
ID: 13768.


tak to je supr to semi líbí



odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 10.03.2008 9:41:50.
ID: 4256.


Asi vám to bude divné, ale vůbec se k tomu vašemu příspěvku již nevyjádřím ve stylu v kterém čekáte. Nebaví mě stále obhajovat svou osobu. Každý máme svou povahu a nějaké ty chyby. Toto slovíčkaření se mi zdá naprosto zbytečné.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: oloušek

Vloženo: 10.03.2008 11:12:34.
ID: 4258.


Jak zde pročítám tuto diskuzi ocitla se uplně jinde než u krému do laskonek.Na jednu stranu se musím zastat Jonyho, protožeto co my cukráři, ketří jsme v oboru vyučeni považujeme jako smaozřejmost(sušené mléko a voda) to amateři můžou považovat za zvláštní. Je někdy velmi složité vysvětlovat amaterům různé postupy, protže neznají základy a věci ve kterých chtějí poradit jsou třeba již na vyšší úrovni.I mi při pročítání některých příspěvků se ježí vlasy hrůzou na hlavě (barvení marcipánu černým uhlím ...) Není to jednochuché, ale z vlastní zkušenosti vím, nikdo neví vše a může se zeptat. Jonymu bych trochu vytkla způsob jakým to paní vysvětlil dá se to i slušněji, ale také musím podotkounout že jste Jony došel na svou ochotu. Kdby jste napsal ať si paní uvaří trochu hustčí pudink, tak by to taky zvládla. Snažil jste se to příliš odborně vysvětlit a poskytnout recept ověřený lety, protože recepty z bývalých ČSN jsou opravdu fungující. Myslím si aby bylo na všech frontách klid, nemusíte tak odborně vysvětlovat a rozepisovat, napište to v obecné rovině a bude pohoda.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: mája

Vloženo: 10.03.2008 13:44:37.
ID: 4261.


Máte pravdu v tom ,že ČSN opravdu fungují a vrací se k nim stále více cukrář.výroben.
Já jsem se jen pozastavila opravdu nad tím odborným vysvětlením od Johnyho ,protože si myslím ,že amatérům se musí podat(pravdivá ,ale ) zjednodušená forma .
Vážím si toho ,že Johny ovládá tak normy to je nakonec znát z jeho každých příspěvků.
Ale zde byl zřejmě položen dotaz cukrářem amatérem)myslím ,že cukrář ,jak Vy píšete vyučený v oboru ) by se neptal na máslový krém .
Ale to je v celku už jedno ,Johny poradil dobře ,a o tom právě tazateli na dotaz šlo,aby mu bylo poraděno.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 10.03.2008 21:38:26.
ID: 4268.


Májo, omlouvám se Vám!
Soouhlasím s Olouškem a děkuji. Není leckdy vůbec jednoduché podat takto písemně radu.Jelikož ani já nepřipravuji máslový krém z pudingu, protože dnes již není puding co býval - je velmi řídký a navíc nemám osvědčené množství, zkusil jsem, doufám srozumitelně poradit jak uvařit základní žloutkový krém, který sám používám. Snad není pro laika nesrozumitelné, když mu napíši, kolik má čeho přesně navážit, vše smíchat a uvařit? No uznejte. Pokud bych napsal uvařte si puding, tak mě stejně někdo opět napíše, že se mu to sráží a co to píšu, takže to stejně vyšlo na stejno. Žádný dobrý skutek, nezůstane nepotrestaný.Já sám dnes zjišťuji, že oni laice, kteří zde navštěvují poradnu mají mnohdy více odborných znalostí, než vyučení cukráři. Pokud není něco jasného, není nic lehčího, než napsat do poradny o doplňující informaci, vždyť o tom to je, nikdo se nemusí stydět, jak říkávala moje babička, učený z nebe nespadl.
Jinak doufám, že tímto můžeme celou věc uzavřít a budeme se již opět věnovat cukrařině.
S pozdravem Johny.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: fanouš

Vloženo: 10.03.2008 18:37:27.
ID: 4264.


Určitě souhlasím s tím,že to ,co odborník považuje za naprostou samozřejmost,může laikovi připadat velice nesrozumitelné,ale o tom právě tato poradna je.Ten kdo umí at´radí,ale neuráží.To,že má někdo výuční list a maturitu neznamená,že bude kašlat na slušnost,a to at´je jak chce dobrej.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 10.03.2008 21:25:00.
ID: 4266.


Děkuji za lekci slušnosti. :-)
Jinak jsem nikdy netvrdil, že jsem "dobrej" a vím že jsou mnohem mnohem lepší a pilnější.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Karlos

Vloženo: 11.03.2008 10:42:30.
ID: 4274.


Pokud vim tak do laskonkového másláku se dává pražený kokos.
Bye.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Helena

Vloženo: 11.03.2008 12:23:04.
ID: 4276.


Správný krém do laskonek má být s griliážem.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: oloušek

Vloženo: 11.03.2008 14:08:43.
ID: 4278.


Souhlasím s Helenou správný krém do laskonek má být opravdu s griliášem. Koukněte do ČSN.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: mája

Vloženo: 14.03.2008 21:57:24.
ID: 4314.


Ano , do originálního krému (původního )do laskonek patří griliáž.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: VEJUNA

Vloženo: 15.03.2008 21:22:22.
ID: 4322.


POKUT ZNAS POSTUP NAA VYROBU Zakladniho masloviho kremu staci do nej pridat orisky krem se dela s masla a pudinku

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: jarek

Vloženo: 14.06.2008 8:06:45.
ID: 4867.


já nevím jak se to dělá na jiných učnákách , ale na tom kde se učím já se udělá základní máslový krém a ten se potom dochutí karamelem , který se vyrobí z utaveného cukru a smetany a máslový krém se zase vyrábí z vanilkového pudinku a másla . to je podle mě ten recept na krém do laskonek z obchodů , jen sem chtěl říct , že použitím drobečků z laskonek to není šetření , ale v cukrařině se použije všechno až do posledního zbytku , z čeho myslíte , že jsou třeba punčové hrudky , jsou to rozemleté a ochucené odřezky z různých rolád a drobečků .

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Karlos

Vloženo: 14.06.2008 14:00:10.
ID: 4872.


Nebo ježci :-D...v jejichž útrobách se někdy skrývá fakt kde co....

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Lilina

Vloženo: 14.06.2008 21:35:58.
ID: 4875.


Pracuji v malé opravdu malé cukrárně,nedaleko Prahy.Vyučila jsem se před 26 roky.Nikdy jsem neslyšela o tom,že by se do krému dávaly drobečky .Děláme klasickou cukrařinu.To znamená,že do základního máslového krému se přidá griliáž.Sleduji Johnyho moc se mi líbí co a jak píše je vidět že má při nejmenším dost velký přehled

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: mája

Vloženo: 16.06.2008 21:08:03.
ID: 4877.


To určitě ,Johny má přehled o všem!!

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 17.06.2008 22:45:51.
ID: 4889.


Moc děkuji! Zároveň se moc omlouvám, za některé unáhlené reakce, které již nemohu vzít zpět a budu se jím snažit vyvarovat.

Díky Johny


odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: oloušek

Vloženo: 19.06.2008 19:08:23.
ID: 4899.


Ano souhlasím s tím že v cukrařině se používá tzv.suchý upotřebitelný odpad (drobečky) a nebo měkký upotřebitelný odpad (Odřezky), ale ten by se měl vyskytovat jen ve výrobcích k tomu určených jako jsou punčové hrudky, svěženky a náplně z punčoviny. Dávat drobečky do lakonkového krému mi pripadá jako prznění cukrařiny. Toto nemá s kvalitní cukrařinou nic společného. Co se týká punčových výrobků, je to sice cukrářský odpad, ale i ten musí splňovat přísné mikrobiologické požadavky, takže pokud si někdo myslí že do zákusku může hodit to co najde na dílně je na velkém omylu.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Naty

Vloženo: 07.10.2008 16:24:19.
ID: 5352.


Ahojký.
Chci dělat laskonky ale nevím teda jaký krém do něj??a co jsou to Griliáše?děkují mooc

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 08.10.2008 20:37:34.
ID: 5355.


Griliáš je cukr utavený s olejem na karamel, následně jsou přidány jádroviny (lískové ořechy, vlašské ořechny, kokos ...), krátce propraženy, hotový griliáž se přelije na plech a nechá vystydnout. Po ztuhnutí a vychladnutí se griliáš namele a přidává se do krému na laskonky.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Naty

Vloženo: 09.10.2008 22:02:35.
ID: 5357.


Aháá téda tak to je složité..A nějaký kokosovéj receptík do laskonek neznáš?nějaký jednoduchý..

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 10.10.2008 21:41:31.
ID: 5359.


Bohužel musím tě zklamat, žádný jednoduchý kokosový receptík do laskonek neznám, jen snad nejjednodušší je použít do krému opražený kokos nebo nadrcené laskonkové zlomky, ale ani jednu variantu bych osobně nepoužil. Třeba někdo jednoduchý receptík přihodí.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: amen

Vloženo: 22.11.2008 22:51:55.
ID: 5498.


Tak do toho máslovýho krému dejte mletý pražený ořechy-myslim mletý- a hotovo! Není to profi ale pro doma dobrý. Nakonec i ten griliáš se dá dneska koupit v obchoďáku. Nebo rovnou hotový laskonky a je to bez debaty! Je to dost jednoduchý? Zdarec

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Blanka

Vloženo: 23.11.2008 12:39:38.
ID: 5501.


Amen - ty seš dobrej, tyhle debaty jsou vlastně zbytečný když se všechno dá koupit a hotovo...

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Sabinaska

Vloženo: 30.11.2008 23:13:42.
ID: 5549.


velmi jsem se pobavila, teď budu usínat a přemýšlet o laskonkách! Cha, Ještě že jsme každý originál, jinak by jste se ani nemohli tak hezky poštěkat a pak alou usmířit! Laskonce ZDAR!

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: janča

Vloženo: 02.12.2008 17:16:19.
ID: 5555.


Díky za rady, i když jsem se při čtení pobavila.Vaše rady teď před vánocemi určitě ráda využiji.

odpovědět

Nadpis: čokoláda
Od: Jana

Vloženo: 02.12.2008 17:20:32.
ID: 5557.


Chtěla bych poprosit o recept na pěknou lesklou čokoládu na polevu

odpovědět

Nadpis:
Od: JARČA

Vloženo: 15.01.2009 9:03:26.
ID: 5646.


také by se mi hodil recept na pěknou lesklou a přitom tuou čokoládovou polevu na dort. A ještě bych se ráda zeptala kde sehnat potravinářské barvivo ve zlaté barvě?

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Stáňa

Vloženo: 02.02.2009 3:41:45.
ID: 5751.


Johny moc vás prosím,mohl by jste mi poradit jaký je recept na placičky-laskonky.Ještě mám prosbu jestli můžu se zeptat jak se dělají Pařížské rohlíčky,moc děkuji za ochotu Stáňa

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 02.02.2009 23:17:50.
ID: 5756.


Zde je receptura na laskonky (korpus) -

- je to množství určené pro výrobu v cukrárně, pro domácí užití bude nutné si přepočítat menší množství, ale vím že jste moc šikovní a nebude vám to činit žádné problémy, že ne? -

1,240 kg bílky tekuté

0,600 kg cukr krupice (do bílků na šlehání)

1,200 kg cukr krupice (na cukerný rozvar)


0,750 kg cukr moučka (prosátý)

1,650 kg mandle blanšírované - jemně nastrouhané - aby se nám hmota dobře roztírala (popř. levnější varianta - strouhaný kokos)


- připravíme si ještě nejprve plechy namazané silnější vrstvou 100% tuku (Omega) a vysypeme je hladkou moukou
- pokud má někdo k dispozici silikonovou podložku na pečení, pak není třeba plechy vymazávat


- cukr určený na rozvar si dáme do rendlíku (kastrůlku) a přidáme vodu - měli bychom mít takovou kašičku (vody nedáváme zbytečně mnoho - dlouho bychom čekali, než se nám rozvar svaří na správnou teplotu) a dáme vařit

- na určení správné teploty cukerného rozvaru budeme potřebovat buď teploměr nebo drátěné očko (na ruční zkoušku)

- když se nám rozvar začně vařit, můžeme smíchat v kotlíku šlehače bílky s cukrem k tomu určeným a začneme šlehat, bílky si ušleháme do pevného bílkového sněhu, ale pozor, abychom je nepřešlehali!

- v mezičase šlehání zkoušíme měřit rozvar teploměrem (správná teplota by měla být kolem 113,5°C) nebo provádíme ruční zkoušku pomocí drátěného očka
- očko namočíme do rozvaru a foukneme do něho jako do bublifuku
- správně svařený rozvar by měl po fouknutí vytvořit spojenou řadu cukrových bublinek

- takto svařený cukrový rozvar tenkým praménkem zaléváme za pomalého chodu stroje k pevně vyšlehanému bílkovému sněhu

- po zalití rozvaru můžeme rychlost šlehače mírně zvýšit a necháme došlehat do zchladnutí, pro lepší šlehání můžeme přidat malinké množství octa

- jemně nastrouhané mandle (kokos) si promícháme s prosátým moučkovým cukrem

- do zchladlého bílkového sněhu opatrně ručně vmícháme směs mandlí (kokosu) a cukru

- natíráme přes šablonu na plechy vymazané 100% tukem a vysypané hladkou moukou (nebo na plechy vyložené silikonovou fólií)

- pečeme, tedy spíše sušíme při cca 100 - 140°C, dokud korpus po sejmutí z plechu "nezvoní"

- skladujeme na suchém místě



Co se týče pařížských rohlíčků, nejlepší jsem jedl před lety, když jsem byl na brigádě v jedné cukrářské výrobně v Lomnici nad Popelkou, výrobna i s cukrárnou funguje dodnes. Tam se připravovali tzv. pařížské tyčky. Na upečený korpus z jádrové hmoty se stříkala těžká pařížská šlehačka, poté se nechaly zatuhnout a máčely se nastříkanou šlehačkou v čokoládové polevě, byly fantastické!!! Bohužel recepturu na onu zmiňovanou jádrovou hmotu nemám. Ikdyž teď jsem tu jednu našel v knize, ale psát vám ji nebudu, protože výrobní postup je dost složitý.
Zkusím vám poradit náhradu. Použijte jako korpus rohlíčky z buflerové hmoty (piškot např. pod indiánky, likérové špičky ...) nebo zkuste použít cukrářské piškoty. Na piškot nastříkejte ušlehanou těžkou pařížskou šlehačku (receptura viz níže) a nechte zatuhnout, poté potahujte v čokoládové polevě.

Těžká pařížská šlehačka -

0,460 kg smetana ke šlehání (33% tuku)
0,135 kg cukr krupice
0,233 kg čokoládová poleva (čím kvalitnější tím chutnější "paříž")
0,130 kg kakaový prášek
0,093 kg ztužený pokrmový tuk (100% tuk, Omega)

- svaříme smetanu s cukrem a ztuženým tukem, sundáme z plotny a zamícháme na jemno nasekanou čokoládovou polevu a prosátý kakaový prášek => rozmícháme do hladké konzistence
- necháme směs vychladnout a uložíme uzrát do chladničky, nejlépe přes noc
- druhý den si "paříž" ušleháme, popř. mírně můžeme nahřát, aby se nám lépe šlehala

Pokud nemáte recepturu na zmiňované buflery, stačí napsat, v nejbližším termínu ji dopíšu. Tak doufám, že to pomůže a přeji mnoho sladkých úspěchů a co nejvíce spokojených mlsných jazýčků ...

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Stáňa

Vloženo: 03.02.2009 14:04:06.
ID: 5761.


Pane Johny mockrát Vám děkuji,jste moc hodný.Budu to zkoušet,snad se mi zadaří.Jsme s manželem vyučeni kuchaři.Můžu poprosit recept na buflery nemám.Ještě jednou děkuji za Vaší ochotu Stáňa.

odpovědět

          Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 03.02.2009 22:36:42.
ID: 5770.


Zdravím, není vůbec zač děkovat. Tady je receptura na buflery - opět bude třeba malý přepočet :-) -

0,700 kg žloutky
1,200 kg bílky
0,500 kg cukr krupice
1,000 kg mouka hladká
0,100 kg škrob kukuřičný
0,300 kg voda

- připravíme si plechy vyložené pergamenovým papírem (papírem na pečení)


- žloutky si ruční metličkou promícháme s vodou

- mouku smícháme se škrobem a obě suroviny prosejeme (odstraníme případné nečistoty a suroviny provzdušníme)

- vyšleháme si bílky společně s celým množstvím cukru do pevného, ale ne přešlehaného sněhu - zde platí obzvláště, pokud bílkový sníh přešleháte, bude hmota nadměrně při tvarování řídnout

- do rozmíchané směsi vody a žloutků za neustálého šlehání ruční metličkou přisypeme část prosáté mouky - vytvoříme si řídší kašičku (přisypeme cca 1/3 mouky z celkového množství) - mouku přidáváme do žloutků až těsně před spojením s bílkovým sněhem, protože jinak by nám hmota zgumovatěla a špatně by se nám spojovala s bílkovým sněhem

- část pevného bílkového sněhu si vmícháme do žloutkové "kašičky" - tím si hmotu zlehčíme

- zlehčenou žloutkovou hmotu lehce vmícháme do zbylého bílkového sněhu a opatrně zamícháme zbylou mouku - zamíchání musí být rychlé ale zároveň opatrné

- hmotu ihned stříkáme sáčkem s hladkou trubičkou buď tvarů kopečků (velkých nebo malých piškotů), tyčinek nebo do tvaru ohnutých rohlíčků

- nastříkané tvary ihned odpékáme ve vyhřáté troubě na 170 - 1790°C

Budu rád, když se sem na server opět vrátíte a podělíte se s námi o to, jak se vám ve sladkém tvoření daří.

odpovědět

             Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Stáňa

Vloženo: 04.02.2009 13:34:38.
ID: 5782.


Pane Johny moc Vás pozdravuji a děkuji za ochotu a recept.Budu to zkoušet i zkusím ubrat mouku a přidat si oříšky,uvidím co bude lepší.
Mějte se moc hezky ,zase se ráda ozvu až nebudu něco vědět.S pozdravem Stáňa

odpovědět

                Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 04.02.2009 18:27:20.
ID: 5786.


Tak jak vidím, experimentovat se nebojíte, to je super. Jen bych příště poprosil, ne pane Johny, ale jenom Johny a klidně mi tykejte. Díky a přeji mnoho štěstí .

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Lenka

Vloženo: 02.02.2009 17:03:04.
ID: 5755.


Mám jeden dotázek. Netýká se zrovna laskonek. :-) Jsem v cukrařině úplný laik, spís se snažím o své prvotiny. Ale strašně mě to baví. :-)) Chtěla jsem se tedy zeptat na podrobnější informace o té normě, o které mluvíte. A jestli byste mi mohli doporučit nějaké pravé cukrářské knihy, které bych mohla koupit a pak být super cukrářka pro rodinné účely :-))))) Bydlím blízko u Prahy, tak by se snad něco sehnat dalo. Jo a kdybyste mi mohli poradit v Praze či na Praze-východ nějakou super cukrárnu, kde to jestě dělají pro cukrarinu a ne pro penízky. Tak moc dík

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Lenca

Vloženo: 03.02.2009 16:49:13.
ID: 5765.


A neporadíte mi také, jak se kvalitně naučit péct. Mám schánět nejakou rekvalifikaci, ale jak jsem tak vyposlechla-nic kvalitního neexistuje. Nebo jít znovu na školu - ovšem bojím se, že bych nějakou maturitu např. z čestiny či jazyka už nezmákla. :-))) A navíc jak bych zjistila, která škola Praha-Kolín je kvalitní. Žádnou cukrářku taky neznám. Je to asi neřešitelná situace. Budu si muset asi vystačit se štrůdlem, ale upřímně už mi leze krkem, chtěla bych umět něco vytvořit, aby ostatní jen slintali :-)))))

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Jana

Vloženo: 03.02.2009 17:54:04.
ID: 5768.


Lenco, pro začátek bych určitě doporučila nějakou kuchařskou a cukrářskou knihu, třeba hrníčkovou. Na trhu je jich habakuk, a třeba ta hrnková je opravdu blbuvzdorná, podle ní pečou moje pubertální dcery. A když se zdárně projíte těmito jednoduchými recepty, klidně si kupte nějakou třeba starší českou kuchařku, tam jsou recepty na složitější těsta, třeba listové, kynuté nebo plundrové, na tom se vyřádíte. Jestli je manžel na sladké, tak sní i to, co se nepodaří. A když to oba přežijete, tak uvidíte, že získáte jistotu a zručnost a budete sama vědět, co se dá ještě oproti původnímu receptu vylepšit a změnit. Prostě po pár měsících pokusů a omylů budete umět zadělat třeba těsto na koláče zpaměti, bez vážení a odměřování a v rodině budete za hvězdu, jenom u manžela bacha na kila, je to zrádné. Přeju hodně zdaru!

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od:

Vloženo: 04.02.2009 9:01:19.
ID: 5777.


x

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Helena

Vloženo: 04.02.2009 8:56:23.
ID: 5775.


Lenko, pokud vás cukrařina baví, chce to hodně číst a hodně zkoušet. Sbírat recepty a zkoušet, zkoušet. Na Václavském náměstí v jedné z největší prodejně knih v suterénu najdete odborné cukrářské knihy, receptury. Taktéž jsou i v Praze v prodejně Fiala (reklama vlevo). Receptury si můžete vypůjčit i v knihovně (já je měla dokonce z vědecké knihovny). Když přemýšlíte o rekvalifikaci, tak se zamyslete nad tím, kde jí budete dělat. Nemá cenu jít na praxi do hotelu, tam se nenaučíte nic. Mnohem lepší je praxe přímo v cukrářské výrobně. Ale pokud vás cukrařina baví, tak rekvalifikace opravdu stojí za to, i když se za ní platí. Ale co by člověk pro svého koníčka neudělal? :-)
Taky hodně brouzdejte na internetu, hledejte cukrářské kurzy, bývají i různé výstavy, soutěže, v Praze se každou chvílí něco děje.
Ještě podotknu, chce to trpělivost, určitě ze začátku to nebude ono, ale zkoušením a hlavně snahou jít za svým cílem budete určitě časem spokojená nejen vy, ale i vaše okolí, kterým budete něco sladkého tvořit. Mnoho štěstí přeju.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od:

Vloženo: 04.02.2009 9:00:34.
ID: 5776.




odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: lenca

Vloženo: 04.02.2009 17:20:54.
ID: 5785.


Díky za podporu. U manzela se o kila moc nebojím. On má sna tasemnici či co:-))))) Spíš u sebe se obávám :-) Můj hlavní problém asi je,že nevím kde začít. Potřebovala bych pro začátek něco co by se mi povedlo :-)) ale nebyla to jen nějaké smíchané těsto jako bublanina či tak něco. Prostě abych z toho měla dobrý pocit.:-))) Mám zkusit třeba odpalované těsto ? já fakt nevím

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Blanka

Vloženo: 05.02.2009 21:38:44.
ID: 5800.


Ahoj, odpalované těsto není nijak složité, ale nastříkat ho tak, aby to bylo nejen dobré, ale taky pěkné na oko, to chce trochu umět zacházet se sáčkem. Pokud to umíš tak to je dobrý nápad. Z pálené hmoty jde dělat velká spousta dobrot, od známých věnečků, banánků a větrníků, různě plněné ovocem, ochuceným krémem čím koliv, co má manžílek rád, až po pomazánky, salámy a zeleninku..Pro tebe si myslím, že by bylo nejlepší u někoho nějakou praxi, okoukat na zaučenou co a jak...
Zkus třeba rodinné příslušníky, maminky, babičky... Cítím z tebe, že máš do toho velkou chuť a to je strašně fajn, já jsem taky taková...
Tak hodně zdaru!!

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Lenka

Vloženo: 07.02.2009 19:04:16.
ID: 5807.


Mě by pro začátek stačilo, kdyby ty mé pokusy sly jíst a někdo se po nich oblízl. Aby to vypadala vidím zatím jako druhotné :-))))))
S tou praxi je to právě spatné. Nikdo z rodiny mi nepomůže. Bydlí daleko a manželova matka pro jistotu nepeče vůbec. Proto se radím tady i o takových blbostech jako co mám zkusit upéct, aby mě to hned neodradilo. I když to u mě asi nehrozí :-))))

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Lenka

Vloženo: 07.02.2009 20:35:06.
ID: 5809.


M"žu se ještě optat? dnes jsem jedla dort. Je to taková ta klasika piškot-krém-ovoce-želé a ze strany je vždy posypaný kokosem. Nevíte náhodou co je to za krém. Mě strasně chutná a přijde mi, že to není ta klasika co se dává do ostatních máslových dortů. a nebo se mi to jen zdá?

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 20.02.2009 16:09:58.
ID: 5871.


Do těchto typů dortů se dříve (v poctivých klasických cukrárnách se používá dodnes) používal tzv. žloutkový máslový krém, kde se používá poměr - 5 dílů základního žloutkového krému (pudinku) a 1 díl másla. Proto není krém tak tuhý a v kombinaci s ovocem velmi chutný.

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: lenca

Vloženo: 20.02.2009 17:30:31.
ID: 5875.


Me se vsak zda, ze prave v techto typech dortů neni ta chut pudinku. Je takovy svezi :-)



odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: jeva

Vloženo: 19.02.2009 13:10:31.
ID: 5865.


Dobrý den, ráda vám poradím.Náplň do laskonek se dělá z klasického máslového krému( vařeného z pudinku- krémového prášku) a je dochucený buď karamelem(1 díl cukru roztaveného v nerez nádobě a 1 díl 33% horké smetany) a nebo ochucený griliáší( což je roztavený cukr s olejem do světle hnědé barvy a pak se tam nasypou jakékoliv jádroviny. Hmoty se vyleje na mastný plech a nechá se vychladnout. Pak se buď ruztluče nebo nastrouhá) Tak to je vše, kdyby vám nebylo něco jasného tak písněte. Mějte se Hezky Eva

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Pettule

Vloženo: 01.03.2009 21:18:04.
ID: 5927.


no krém si můžete udělat tak že si uvaříte pudink a dáte do toho trošku větší poměr másla a pak přidáte kokosovou pastu.....

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: lenca

Vloženo: 02.03.2009 16:08:10.
ID: 5930.


Dekuji za rady!! kokosovou pastu? a ta se da sehnat nekde v obycejnem obchode? Jako amater se v tom moc nevyznam a specialni obchody v mé blízkosti nejsou. Dekuji
PS:Vyzkousim vsak vsechny kremy. Dekuji Jonny, Levo , Pettule


odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Blanka

Vloženo: 03.03.2009 16:18:01.
ID: 5932.


Nejjednodušší jak doma udělat pravý krém do laskonek je, v kastrůlku si rozpustit cukr krystal do hněda, na vymazaný plech nasypat lískové oříšky, na ně nalít ten roztavený cukr, nechat vychladnout, rozlámat na kusy a ty kusy rozdrtit na drť.
Z vanilkového pudinku uvařit normální pudink, jen dát trošku míň mléka, než je v předpisu na sáčku, nechat zchladit do mírně vlažného, mixérem přišlehat máslo na kostičky, do vyšlehaného krému přimíchat ten rozdrcený griliáš (cukr s oříškama), nastříkat sáčkem a hladkou trubičkou na laskonky, přiklopit další a nechat ztuhnout.

odpovědět

    Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Věra

Vloženo: 11.11.2009 13:49:24.
ID: 7054.


Bydlím na samotě a buchty jsou stále na plechu,jen je někdy potřeba změna a tyto nahradit - tak mám stále po ruce koupené suché mini-laskonky,které plním stejným krémem jaký píšete vy,jen si trochu pro rychlost pomáhám tím, že nevařím karamel,ale rozdrtím "ořechové nebo sezamové placičky v karamelu" zakoupené v jakémkoliv supermarketu.Polotovar laskonek je skvělý a krém čerstvý..Cukrář může kroutit hlavou, ale někdy chce člověk stihnout hodně jiných věcí, po práci si smlsnout a když není cukrárna za rohem, poraďme si jak umíme...

odpovědět

       Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Johny

Vloženo: 11.11.2009 20:47:43.
ID: 7057.


Věro, já cukrář jsem a věřte, že hlavou nekroutím. S těmi placičkami je to rozhodně lepší a určitě chutnější nápad, než do krému sypat rozdcené laskonky nebo kokos. Přeji vám hodně úspěchů a snad i nějakou tu cukrárnu "za rohem" ...

S pozdravem Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: žabička

Vloženo: 31.05.2010 13:53:09.
ID: 7522.




odpovědět

Nadpis: Re: likérové špičky
Od:

Vloženo: 27.03.2013 12:13:37.
ID: 9995.


Prosím o recept na koňakové špičky. Koupila jsem hotovou směs, do které se má přidat voda a tuk. Ale neuvádí, kolik vody a jaký tuk.Děkuji.

odpovědět

    Nadpis: Re: likérové špičky
Od: Johny

Vloženo: 29.03.2013 18:23:04.
ID: 9998.


Prosím o název směsi, pak možná budu moci poradit ... prosím neuvádět výrobce ...


Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: pavla

Vloženo: 06.06.2013 15:33:59.
ID: 10107.


tak jedině maslovy a s griliašem na prave laskonky totiš prava laskonka je ořechova a nikoli kokosová zdravím Pavla

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: rybářka

Vloženo: 21.12.2015 11:57:10.
ID: 13174.


Děkuji zdejšímu, báječnému cukráři panu Johnymu, za cenné rady méně znalým začátečníkům-amatérům. Jeho základní máslový krém a griliáš do laskonek (ořechových) uvedl celou naši rodinu, včetně obou dědečků do nejen mlsací, ale i vzpomínací euforie na časy, kdy se prý tato pochoutka běžně prodávala.
Můj táta se domnívá, že když na příští svátky upečeme hrnec laskonek z ořechů s griliášovým krémem, dle receptury pana Johnyho, ostatní cukroví si prý můžem s klidem odpustit.
Večer zahájíme s mámou druhý pokus, utajený, aby zbyla tato dávná dobrota i na vánoční hosty.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Ludmila Hudáková

Vloženo: 06.06.2018 20:35:58.
ID: 13840.


Dobry vecer prajem pan Johny. Mojou srdcovou zalezitostou su prave laskonky. Dočítala som sa že tie prave laskonky su orechove co ma tesi lebo u nas orechy zboznuju vsetci clenovia rodiny. Chcem sa spytat ked nalejem na plech grilaz bude sa to dat lahko dat prec z plechu ?? Pre vas je to mozno cudna otazka no mna to zaujuma aby som sa vedela pripravit co ma caka. Za odpoved vopred velmi pekne dakujem.

odpovědět

Nadpis: Re: Krém do laskonek
Od: Vladimír

Vloženo: 02.06.2019 15:11:27.
ID: 14072.


Dobrý den, pravé laskonky jsou jedině kokosový korpus a máslový krém s krokantovou pastou takhle je mi naučila bývalá normovačka z pekáren cukráren v Plzni která se v roce 1956 spolupodílela při vzniku tehdejších norem ZKD pro cukrářský obor a jinak tvz. Laskonky s orechama mají přesný název křehulky,nechci ze sebe delat chytrolina neba rejpala , každý člověk má trošičku jiný názor jinak recepty které tu máte jsou dobré a správné každý má jiný názor na věc ,ale zarazilo mě že v učení jak tady píší lidé , dávaly do krému drobečky z laskonek to je dost smutné, jinak je možné že v každé domě byla jiná norma na laskonky a strošku jiných surovin ,ale nás v učení učili podobné jak mi to řekla ta normovačka paní Šebková ,laskonkový korpus s kokosem a krém základní máslový s krokantovou pastou a někdy jsme tak ještě k tomu dávali grlias s mandlí a to teprve bylo to pravé ořechové, tak je dělám i doma ,tak snad se nezlobite za mé názory ,poznatky a paměti a zdravím všechny cukráře co je zajímá jejích řemeslo.

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je sobota sobota 12. října 2024
svátek slaví Marcel, zítra Renáta

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.