Cukrář.cz

Reklama



Pekaři: Zdražíme chleba až o korunu

05.06.2007 | Autor: Martin Mařík | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Chléb může zanedlouho stát až o korunu víc. Důvodem je dvojnásobné zdražení klíčové suroviny - žita - po loňské neúrodě. Část pekařů připouští i růst cen rohlíků nebo housek, protože jednak o třetinu zdražila i pšenice, a navíc se zvyšují ceny energií.

Pečivo naposledy výrazně podražilo loni v létě.

Rozhodne červen

Pekaři o budoucím chystaném zdražení mluví opatrně. Už jednou totiž dostali za oznámení, že chystají zdražování, pokutu od antimonopolního úřadu.

"V květnu budeme mít jasno, zda k úpravě cen přistoupíme, u jakých výrobků a o kolik," řekl včera ředitel pekáren Penam Jaroslav Kurčík. Druhá největší pekárenská společnost v Česku předpokládá, že chleba by mohl podražit o desetihaléře až koruny na kilogram.

Růst cen připouští i jednička tuzemského trhu, společnost United Bakeries, zastřešující dříve samostatné firmy Odkolek a Delta pekárny. "Ceny pečiva jsou dlouhodobě podhodnocené, zvednout by je potřeboval každý pekař v zemi," prohlásil mluvčí společnosti Jaroslav Pomp.

Stejně to vidí Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, hájící zájmy menších firem.

"Nejde jen o žito, ale i další vstupy - mzdy, pohonné hmoty, elektřinu i plyn. Přitom sebemenší zvýšení ceny ropy se okamžitě promítá do zvýšení ceny pohonných hmot, ale dlouhodobé vlivy na náš obor se nám podaří promítnout do cen sotva jednou do roka," říká předseda svazu Stanislav Musil.


 
Ceny pečiva ovlivňují především obchodní řetězce. Ty se zdražování brání - ale silným dodavatelům nakonec vyjdou vstříc. "Už jsme v pozici, že nám řetězce pouze neoznamují nákupní cenu, ale už o ní můžeme vyjednávat," říká Kurčík.

Penam proniká do Čech

Penam zatím ovládá asi deset procent trhu, United Bakeries dalších dvacet. Zatímco United Bakeries úspěšně pronikají i do Maďarska a Polska, Penam zatím posiluje pozice na českém a slovenském trhu. Včera oznámil koupi západočeských pekáren KLS Klimentov. A potvrdil, že už v listopadu spustí provoz první robotizované pekárny v obci Herink u Prahy.

"Celá výroba bude automatická. Počítač nadávkuje složení směsi, stroje namíchají těsto, upečou, zchladí a zabalí pečivo - a lidská ruka se ho dotkne až při dopravě," vysvětluje Kurčík. Moderní technologie umožní i výrobu novinek. "Zavedeme například výrobu chleba s týdenní trvanlivostí, ale bez konzervačních látek."

Celková investice do nové pekárny přesáhne 470 milionů korun - a i to je další z důvodů, proč Penam uvažuje o zdražování.

"U nás stojí chleba 18 korun, v Německu v přepočtu 56. Jistě, že tu jsou nižší příjmy spotřebitelů, a také máme nižší mzdové náklady. Ale mzdy pořád rostou, a za obilí nebo technologie platíme dodavatelům stejně jako Němci," říká Kurčík.

Zatím má Penam osm pekáren na Slovensku a devět v Česku, přesněji na Moravě. Nové pekárny tak znamenají průnik do Čech, kde chce Penam nejdéle do dvou let získat další dvě až tři pekárny. Kromě toho vlastní i mlýny, těstárnu a síť prodejen pečiva. Zázemí pro suroviny má v mateřském agrochemickém holdingu Agrofert, jenž je i jedním z nejvýznamnějších obchodníků s obilím.


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.