Reklama |
Zmrzlina Zabaglione
Mezi tradiční italskou zmrzlinu patří i zabaglione, což je zmrzlina na způsob chuti vaječného koňaku. Historie této chuti údajně sahá až do 15. století, kdy v té době slavný italský vojevůdce Giovanni Baglioni dorazil se svým vojskem do oblasti kolem Reggio Emilia a jelikož mu došly zásoby jídla, poslal vojáky aby sehnali něco k jídlu. Ti však sehnali pouze slepičí vejce, med, bílé víno a různé byliny, které rostly v okolí. Z nouze nechal vojevůdce z těchto surovin připravit jakousi sladkou polévku a rozdal ji mezi vojáky, kterým kupodivu zachutnala. Tak vznikla směs, která později začala být používána i k výrobě zmrzliny, a byla pojmenována po slavném vojevůdci. Postupným určitým zkomolením vznikl název zabaglione. Jedná se tedy o typickou italskou specialitu z oblasti Reggio Emilia, která se rozšířila (zejména ve formě zmrzliny) nejprv po celé Itálii, ale v dnešní době ji zná celá Evropa, a i u nás konzumentům zmrzliny velice chutná.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 18. listopadu 2025
svátek slaví Romana, zítra Alžběta Top 5 měsíceReklama
ReklamaReklama |

