�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zmrzlina Zabaglione

Autor: Ing. Karel Hamer
Datum vyd�n�: 01.01.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=96

Mezi tradièní italskou zmrzlinu patøí i zabaglione, což je zmrzlina na zpùsob chuti vajeèného koòaku. Historie této chuti údajnì sahá až do 15. století

fiogf49gjkf0d
Mezi tradièní italskou zmrzlinu patøí i zabaglione, což je zmrzlina na zpùsob chuti vajeèného koòaku. Historie této chuti údajnì sahá až do 15. století, kdy v té dobì slavný italský vojevùdce Giovanni Baglioni dorazil se svým vojskem do oblasti kolem Reggio Emilia a jelikož mu došly zásoby jídla, poslal vojáky aby sehnali nìco k jídlu. Ti však sehnali pouze slepièí vejce, med, bílé víno a rùzné byliny, které rostly v okolí. Z nouze nechal vojevùdce z tìchto surovin pøipravit jakousi sladkou polévku a rozdal ji mezi vojáky, kterým kupodivu zachutnala. Tak vznikla smìs, která pozdìji zaèala být používána i k výrobì zmrzliny, a byla pojmenována po slavném vojevùdci. Postupným urèitým zkomolením vznikl název zabaglione. Jedná se tedy o typickou italskou specialitu z oblasti Reggio Emilia, která se rozšíøila (zejména ve formì zmrzliny) nejprv po celé Itálii, ale v dnešní dobì ji zná celá Evropa, a i u nás konzumentùm zmrzliny velice chutná.


Vytisknuto dne 29.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku