Cukrář.cz

Reklama



Pravidla pro udělení značky kvalitních potravin Klasa se zpřísní

01.09.2006 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Značka kvality KLASA znamená ocenění výrobků, které splňují nejpřísnější požadavky kvality a vyznačují se základními prioritami, kterými jsou tuzemskou výroba s převážujícím tuzemským původem surovin a nadstandardní kvalitou.
KLASA je udělována od roku 2003 ministrem zemědělství a je  spravována Odborem pro marketing Státního zemědělského intervenčního fondu. Její kvalita a složení výrobků je též hodnocena a  kontrolována Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.
Značka KLASA slouží spotřebitelům a odběratelům k porovnání a výběru domácích produktů a k prezentaci jejich kvality.
Udělení značky je podmíněného charakteru a to na tři roky, s možným prodloužením jejího držení při splnění příslušných kritérií. V opačném případě je její podmíněné vlastnictví odejmuto.

Pravidla pro udělování národní značky kvalitních potravin Klasa se od 1. září zpřísní. Vedle dosavadních nároků na kvalitu bude muset být výrobek i nejméně v jedné kvalitativní charakteristice oproti konkurenci výjimečný - třeba obsahem nejlepších surovin nebo omezením přídatných látek.
Konkrétně půjde o zákaz používání doplňkových surovin jako separátů u masných výrobků, sušeného odstředěného mléka v mlékárenství a enzymatických přísad v pekárenské výrobě.

Sdělil to Státní zemědělský intervenční fond, který Klasu spravuje. Nově rovněž nebude možné udělovat Klasu výrobkům distribuovaným pod privátní značkou obchodních řetězců či pod značkou společného odbytu.
Na druhou stranu nová pravidla udělují i několik výjimek z dosavadních zákazů. Nyní je udělena výjimka pekařským a cukrářským výrobkům, které nemusí mít spotřebitelské balení, ale musí být označeny tak, aby bylo možno je jednoznačně spojit s výrobcem a logem Klasy.
Nové podmínky rovněž umožňují umístění Klasy na velkoobchodní balení potravin. K této změně fond přiměl rostoucí význam gastronomického trhu. "My jsme chtěli, aby se podmínky zpřísnily. Požadujeme za důležité, aby si značka držela vysokou hodnotu," řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Pravidla přesněji upravují i povinnosti výrobců, kteří o značku Klasa pro své výrobky žádají.
zdroj: ihned / red


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.