Cukrář.cz

Reklama



Senátoři schválili nižší daň na kávu, čaj a cukrovinky

29.05.2006 | Autor: ihned.cz | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Senátoři podpořili zařazení některých potravin do nižší pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). V základní 19procentní sazbě DPH by tak zůstaly z potravin jen alkoholické nápoje.
Novelu ještě dostane k podpisu prezident republiky. Nižší sazbu na potraviny Česku umožňuje právo evropské unie.
Vicepremiér Jiří Havel včera senátory upozornil, že změna sníží příjmy státního rozpočtu o 1,2 miliardy korun. Vládě se na poslanecké iniciativě ODS nelíbí, že není jasné, odkdy nižší daně začnou platit. Opatření by totiž mělo začít platit v den vyhlášení ve sbírce zákonů. Jenže kdyby se tak stalo v průběhu kalendářního měsíce, "tak se finanční úřady minimálně značně zapotí", protestoval proti novele Havel.
Senátoři se nakonec rozhodli, že změnu podpoří i s chybami. Kdyby se novelu totiž snažili změnit, mělo by to stejný dopad jako její zamítnutí. Kvůli volbám do Poslanecké sněmovny rozhoduje nyní Senát s prezidentem o zákonech, které poslanci schválili před volbami, sám.
Přijatou změnu dlouhodobě podporovala Potravinářská komora. "Předpokládám, že nižší daň výrobci zohlední v cenách," komentoval včera hlasování její prezident Jaroslav Camplík. Zlevnění výrobků se ale podle něj nedá očekávat o celých čtrnáct procent, zejména kvůli rostoucí ceně kávy na světových trzích. Podle Camplíka se tímto krokem hlavně srovnají podmínky výrobců potravin. Novelu poslanci "přilepili" do nesouvisejícího zákona, který má zprůhlednit finanční vztahy mezi státem a podniky.

zdroj: ihned.cz

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.