Cukrář.cz

Reklama



Slabá sklizeň zdražuje cukr

26.07.2005 | Autor: ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Žádný jiný zemědělský výrobek nevystřelil na termínových trzích v uplynulých dnech tak nahoru, jako cukr. Kvůli špatné sklizni na Kubě a v Thajsku, překvapivě velké poptávce z Indie a Ruska, a nepřímo i kvůli drahé ropě, stoupla od jara cena cukru o více než pětinu. Na londýnském termínovém trhu tak cena řepného cukru dosáhla výše 324 dolarů za tunu, což je nejvíce od roku 1997.
Experti počítají s tím, že tento trend bude přetrvávat i nadále. Od roku 2007 se totiž v rámci velké reformy trhu s cukrem bude snižovat výroba cukrové řepy v Evropské unii. "Faktorů, které budou i ve třetím kvartálu ceny tlačit nad dosavadní rekord 9,58 centu za libru, je hned několik," míní Ingrid Sternbyová ze společnosti Barclays Capital.
Jedním z rozhodujících faktorů je například poptávka Indie. Sklizeň největšího spotřebitele cukru na světě se sice v sezóně 2005/2006 (hospodářský rok je u cukru od září do srpna) z loňských výpadků zotaví, přesto ale bude potřeba dovézt přes jeden milión tun cukru. Přikoupit zhruba pětinu své spotřeby bude muset kvůli špatné sklizni také Pákistán a do třetice importy stoupají od počátku roku také v Rusku.
Dalším impulsem pro růst poptávky je rostoucí cena ropy. Zvyšující se cena suroviny totiž zatraktivňuje používání etanolového benzínu, který se z cukru získává. Brazílie, která je největším výrobcem cukru na světě, je proto také největším výrobcem a spotřebitelem etanolových pohonných hmot. V květnu se zde dokonce začala prodávat auta, která mohou jezdit jak na benzín, tak na etanol či směs těchto dvou látek. Na etanol se v Brazílii v současnosti využívá již polovina sklizně.
Londýnský velkoobchod Czarnikov Sugar, odhaduje spotřebu cukru v roce 2004/2005 na 148 miliónů tun. To je zhruba o dvanáct tun více než v roce 2002. Poptávka by mohla, podobně jako tomu bylo v minulosti, mírně přesahovat nabídku. Pro "cukerný rok" 2005/2006 naopak Czarnikov podobně jako americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že bude mírný převis nabídky. Poté by mírně mohly krátkodobě klesnout i ceny.
Ještě předtím, než začnou působit reformní plány Evropské unie a cena cukru se do roku 2010 sníží téměř o 40 procent, se totiž budou evropští výrobci snažit vyrobit nejvíce, co to jde. Podle expertů by na trh mohli dodat přes 22 miliónů tun, což je o jeden milión více než v minulém roce.
Až se pak začne snižovat garantovaná cena EU, která ještě nedávno činila trojnásobek ceny na světových trzích, mohla by se podle prognóz Tobyho Cohena, hlavního analytika společnosti Czarnikov Sugar, produkce v zemích unie drasticky propadnout. Odhady hovoří až o pěti miliónech tun. To není ve srovnání s dosavadními exporty unie, které dosahovaly tří miliónů tun, právě málo. "I kdyby ceny v roce 2006 začaly klesat, budou dlouhodobě opět posilovat," zní Cohenův odhad.

zdroj: ihned


 


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.