Cukrář.cz

Reklama



Italové už si v kavárnách nezapálí

11.01.2005 | Autor: Ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Itálie se tak připojí k celoevropskému trendu. Stejný zákaz přijali loni v Irsku, Norsku a zčásti v Nizozemsku. Kuřáci jsou vytlačováni ze všech veřejných míst. Zákaz platí například i v New Yorku, stejný krok plánuje Skotsko.
K nejrazantnějšímu kroku se odhodlalo himálajské království Bhútán. V polovině prosince jako první země na světě zcela zakázalo kouření i prodej  tabákových výrobků.


Italští restauratéři se s novým zákonem obtížně smiřují. Zákon jim připadá neúměrně tvrdý. Pokud totiž nezavolají policisty na neukázněného hosta, odmítajícího zhasit  cigaretu  , mohou dostat vysokou pokutu 2200 eur.
Zákon poruší i majitel  restaurace  , který neumístí varovné nápisy se zákazem kouření. Opakované porušení může vyústit v odebrání živnostenského oprávnění.
"Chce se po nás, abychom se ujali role šerifů," stěžoval si Edi Sommariva, šéf asociace restauratérů Confcommercio, která reprezentuje 240 tisíc podniků. Nový zákon podle něj neodpovídá italským podmínkám.
Až dosud se ctila zásada "náš zákazník - náš pán". Pro mnohé číšníky je nyní obtížné si představit, že mají na hosta volat policii. Přední italský deník Corriere della Sera nedávno přinesl na první straně karikaturu policistů, kteří prohledávají se samopaly luxusní  kavárnu  . Sommariva odkazuje na irskou zkušenost. Kuřáků celkově neubylo, odcházeli ale kouřit z  hospod  ven.  Tabákové  firmy tak netratily, hospodští ano. Zastánci nového zákona zdůrazňují, že získali především hosty, kteří nechtějí sedět v zakouřeném prostředí.

Jak vymáhat zákon
Restauratéři říkají, že potřebují půlroční odklad, aby se mohli na nový zákon připravit. Chtějí se obrátit na soud. Uplatnění zákona už bylo jednou odloženo, původně měl platit od konce roku.
Kuřákům zatím nezbude jiná volba než kouřit doma. Zákaz platí nejen pro všechny úřady, ale také pro chodby soukromých domů, které využívá veřejnost. Restauratéři mohou vyčlenit kuřáckou místnost. Mnoho podniků ale sídlí v ceněných historických budovách, kde jsou stavební zásahy nákladné a obtížné.
Ministrem zdravotnictví Girolamem Sirchiou stesky provozovatelů nepohnuly. "Tyto argumenty jsou zbytečné, zákon vstoupí v platnost, jak bylo naplánováno," řekl. V Itálii se zákaz dotkne každého čtvrtého občana. Podle průzkumů kouří v zemi asi 26 procent obyvatel. To je ovšem méně než 29 procent v roce 2001.
Cristina Vescová, majitelka římské  kavárny  Fassi, odhaduje, že zákon bude porušován. "Je to jako s každým zákonem, který lidem odpírá požitky, nebude dodržován," řekla agentuře Reuters. Je to podle ní stejně marná snaha jako třeba zarazit prostituci.
Dosavadní zkušenosti naznačují, že v severských zemích jsou zákony dodržovány. Tato vůle klesá v latinských zemích. Na letišti v Paříži například není žádný problém sledovat kuřáka v místech, kde platí zákaz kouření.
Britský týdeník Economist napsal, že zákazy kouření se prosazují stejně jako jiné sociální trendy. Přimlouvá se za více osvěty. "Vlády by měly občany informovat. Když chtějí být tlustí, zapáchat jako popelníky a umírat brzy, nechme je," uvedl.
Zdroj: Ihned


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.