Reklama |
Používáme vanilkuVanilka (ze španělského vainilla) je královnou mezi kořením. Díky svým aromatickým látkám blahodárně působí na naši psychiku, uvolňuje nervové napětí a snižuje agresi. Často ji používáme v potravinářském průmyslu při přípravě sladkých pokrmů, pochutin (zmrzlina, čokoláda), pudinků a alkoholických i nealkoholických nápojů (Pepsi- Cola, Coca-Cola). Můžeme ji ovšem najít i v parfémech a voňavkách. Co vlastně obsahuje vanilkový lusk?
Créme brűlée, vanilkový extrakt? Každý z nás snad jednou ochutnal český vanilkový pudink a slyšel i francouzský název crème brûlée. Jaký je však mezi nimi rozdíl? Crème brûlée s pravou vanilkou dozajista při prvním soustu rozeznáte od crèmu vyrobeného ze syntetického vanilinového cukru. Tajemství je tedy v ingrediencích! Vanilkový extrakt používaný ve francouzské pochoutce je přírodní ochucovadlo, které se vyrábí macerací vanilkových lusků v kvalitní vodce (cca půl roku). Pěstování a fermentace Vanilka patří mezi liánovité rostliny. V přírodě dorůstá do délky až několika desítek metrů. Při pěstování na plantážích je její délka od 1,5 do 2 metrů, kde ke svému růstu potřebuje podpěru jako například strom, anebo umělou verzi v podobě tyče. V době jejího květu, což je necelých 24 hodin, je důležité zajistit umělé opylení. Plody vanilovníku se sklízejí nedozrálé, jakmile zežloutnou (cca 6 až 7 měsíců po odkvětu), protože zcela dozrálé tobolky (přibližně za tři čtvrtě roku) pukají a tím se ztrácí velká část cenného aroma. Je zvláštní, že po sklizni nevoní. Svou vůni dostává až díky pečlivému zpracování, které se děje dvěma způsoby. Mokrá cesta spočívá v půlminutovém spaření tobolek ve vařící vodě, následném rychlém osušení a uložení na slunce. Po zapaření se pak dosušují a nechávají se až 8 měsíců dozrát. Suchý způsob je založen na střídavém sušení na slunci a pocení ve stínu (necelý týden). V průběhu dalšího několikaměsíčního dozrávání přichází opět proces sušení. Přírodní vanilka je tedy velice náročná na pěstování a následné zpracování, vše se dělá ručně bez pomoci strojů. To je také jedna z hlavních příčin, proč je vanilka tak drahým zbožím. Na cenovém žebříčku je po šafránu nejdražším kořením světa.
Mezi druhy poskytující toto koření patří pouze nezralé fermentované tobolky některých druhů orchidejí (rodu vanilovník) jako vanilka pravá, vanilovník velkokvětý a vanilovník tahitský. Její jednotlivé druhy se také určují podle místa původu: vanilka mexická, bourbonská (z ostrova Réunion), tahitská, či madagaskarská.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 30. dubna 2025
svátek slaví Blahoslav, zítra práce Top 5 měsíceReklama![]() ReklamaReklama |