�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Pouvme vanilku |
Autor: IREKS Datum vyd�n�: 22.11.2021 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6778 |
Vanilka (ze panlskho vainilla) je krlovnou mezi koenm. Dky svm aromatickm ltkm blahodrn psob na nai psychiku, uvoluje nervov napt a sniuje agresi. |
Vanilka (ze španlského vainilla) je královnou mezi koením. Díky svým aromatickým látkám blahodárn psobí na naši psychiku, uvoluje nervové naptí a sniuje agresi. asto ji pouíváme v potravináském prmyslu pi píprav sladkých pokrm, pochutin (zmrzlina, okoláda), pudink a alkoholických i nealkoholických nápoj (Pepsi- Cola, Coca-Cola). Meme ji ovšem najít i v parfémech a voavkách. Co vlastn obsahuje vanilkový lusk?
Créme brlée, vanilkový extrakt? Kadý z nás snad jednou ochutnal eský vanilkový pudink a slyšel i francouzský název crème brûlée. Jaký je však mezi nimi rozdíl? Crème brûlée s pravou vanilkou dozajista pi prvním soustu rozeznáte od crèmu vyrobeného ze syntetického vanilinového cukru. Tajemství je tedy v ingrediencích! Vanilkový extrakt pouívaný ve francouzské pochoutce je pírodní ochucovadlo, které se vyrábí macerací vanilkových lusk v kvalitní vodce (cca pl roku). Pstování a fermentace Vanilka patí mezi liánovité rostliny. V pírod dorstá do délky a nkolika desítek metr. Pi pstování na plantáích je její délka od 1,5 do 2 metr, kde ke svému rstu potebuje podpru jako napíklad strom, anebo umlou verzi v podob tye. V dob jejího kvtu, co je necelých 24 hodin, je dleité zajistit umlé opylení. Plody vanilovníku se sklízejí nedozrálé, jakmile zeloutnou (cca 6 a 7 msíc po odkvtu), protoe zcela dozrálé tobolky (piblin za ti tvrt roku) pukají a tím se ztrácí velká ást cenného aroma. Je zvláštní, e po sklizni nevoní. Svou vni dostává a díky pelivému zpracování, které se dje dvma zpsoby. Mokrá cesta spoívá v plminutovém spaení tobolek ve vaící vod, následném rychlém osušení a uloení na slunce. Po zapaení se pak dosušují a nechávají se a 8 msíc dozrát. Suchý zpsob je zaloen na stídavém sušení na slunci a pocení ve stínu (necelý týden). V prbhu dalšího nkolikamsíního dozrávání pichází opt proces sušení. Pírodní vanilka je tedy velice nároná na pstování a následné zpracování, vše se dlá run bez pomoci stroj. To je také jedna z hlavních píin, pro je vanilka tak drahým zboím. Na cenovém ebíku je po šafránu nejdraším koením svta.
Mezi druhy poskytující toto koení patí pouze nezralé fermentované tobolky nkterých druh orchidejí (rodu vanilovník) jako vanilka pravá, vanilovník velkokvtý a vanilovník tahitský. Její jednotlivé druhy se také urují podle místa pvodu: vanilka mexická, bourbonská (z ostrova Réunion), tahitská, i madagaskarská. |
Vytisknuto dne 01.05.2025 ze serveru |