�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pouvme vanilku

Autor: IREKS
Datum vyd�n�: 22.11.2021
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=6778

Vanilka (ze panlskho vainilla) je krlovnou mezi koenm. Dky svm aromatickm ltkm blahodrn psob na nai psychiku, uvoluje nervov napt a sniuje agresi.

Vanilka (ze španlského vainilla) je královnou mezi koením. Díky svým aromatickým látkám blahodárn psobí na naši psychiku, uvoluje nervové naptí a sniuje agresi. asto ji pouíváme v potravináském prmyslu pi píprav sladkých pokrm, pochutin (zmrzlina, okoláda), pudink a alkoholických i nealkoholických nápoj (Pepsi- Cola, Coca-Cola). Meme ji ovšem najít i v parfémech a voavkách.

Co vlastn obsahuje vanilkový lusk?

Nejcennjší souástí vanilkového lusku je de, která spolu s drobnými ernými zrníky tvoí jeho obsah. Ve svaáku i horkém mléce meme vyvait po pouití den i jeho slupku, která nám stále nabízí skvlé aroma a lze ji vyuít i pro výrobu domácího vanilkového cukru. Píjemnou vni a sladkou chu vanilky tvoí fenolický aldehyd vanilin, který je zárove i její nejdleitjší látkou. Avšak díky vysoké cen pírodního koení se zaal vyrábt synteticky, co zpsobilo mén lahodný a ostejší dojem. V polovin 20. století v eskoslovensku byl patentován, jako vhodnjší náhraka, jeho derivát etylvanilin. Nyní jsou v potravinách a v 95 % pouívány pouze umlé píchut vanilky.

Créme brlée, vanilkový extrakt?

Kadý z nás snad jednou ochutnal eský vanilkový pudink a slyšel i francouzský název crème brûlée. Jaký je však mezi nimi rozdíl? Crème brûlée s pravou vanilkou dozajista pi

prvním soustu rozeznáte od crèmu vyrobeného ze syntetického vanilinového cukru. Tajemství je tedy v ingrediencích! Vanilkový extrakt pouívaný ve francouzské pochoutce je pírodní ochucovadlo, které se vyrábí macerací vanilkových lusk v kvalitní vodce (cca pl roku).

Pstování a fermentace

Vanilka patí mezi liánovité rostliny. V pírod dorstá do délky a nkolika desítek metr. Pi pstování na plantáích je její délka od 1,5 do 2 metr, kde ke svému rstu potebuje podpru jako napíklad strom, anebo umlou verzi v podob tye. V dob jejího kvtu, co je necelých 24 hodin, je dleité zajistit umlé opylení.

Plody vanilovníku se sklízejí nedozrálé, jakmile zeloutnou (cca 6 a 7 msíc po odkvtu), protoe zcela dozrálé tobolky (piblin za ti tvrt roku) pukají a tím se ztrácí velká ást cenného aroma. Je zvláštní, e po sklizni nevoní. Svou vni dostává a díky pelivému zpracování, které se dje dvma zpsoby. Mokrá cesta spoívá v plminutovém spaení tobolek ve vaící vod, následném rychlém osušení a uloení na slunce. Po zapaení se pak dosušují a nechávají se a 8 msíc dozrát. Suchý zpsob je zaloen na stídavém sušení na slunci a pocení ve stínu (necelý týden). V prbhu dalšího nkolikamsíního dozrávání pichází opt proces sušení.

Pírodní vanilka je tedy velice nároná na pstování a následné zpracování, vše se dlá run bez pomoci stroj. To je také jedna z hlavních píin, pro je vanilka tak drahým zboím. Na cenovém ebíku je po šafránu nejdraším koením svta.

 

 

Ji staí Aztékové a Toltékové v jihovýchodní ásti Mexika pidávali vanilku do rzných recept, a to jako souást placek a nápoj z kakaových bob. Vanilku dokonce povaovali za lék a tonikum. Svými úinky je vhodná pro povzbuzení srdení innosti a vbec k celkovému vzpruení organismu. Evropa její kouzlo poznala a v první polovin 16. století, kdy se stala velice oblíbenou. Byla produkována pouze Mexikem, celosvtový monopol tedy pipadal Španlm. Teprve roku 1841 bylo moné rozšíit její zemdlské pstování do dalších kolonií, a to zvlášt do tch francouzských (Madagaskar, Réunion a Komory) a na Tahiti, Srí Lanku i Bahamy. V souasné dob je nejvtším producentem Madagaskar.

Mezi druhy poskytující toto koení patí pouze nezralé fermentované tobolky nkterých druh orchidejí (rodu vanilovník) jako vanilka pravá, vanilovník velkokvtý a vanilovník tahitský. Její jednotlivé druhy se také urují podle místa pvodu: vanilka mexická, bourbonská (z ostrova Réunion), tahitská, i madagaskarská.


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku