Cukrář.cz

Reklama



Firmy musí vyměnit pokladny!!!

25.08.2004 | Autor: ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Mnoho malých podnikatelů netuší, že i když si třeba nedávno koupili novou pokladnu, budou ji muset brzy vyhodit. A místo ní si koupit jinou a mnohem dražší. Nebo skončí s podnikáním.
Programové prohlášení vlády totiž požaduje registrační pokladny s fiskální pamětí. Tedy softwarovým vybavením, které zaznamenává veškeré transakce.
Mnozí živnostníci však nevědí, že jejich přístroj nelze počítačovou pamětí doplnit. V pohodě je například majitelka malého  občerstvení  v Praze 6 Darina Schejbalová. "Pokladnu již mám, mně se problém registračních pokladen netýká," je přesvědčena živnostnice. Neví však nic o tom, že přístroj musí mít fiskální paměť.
Prodejci registračních pokladen tvrdí, že do naprosté většiny přístrojů nelze software nainstalovat. Například ředitel středně velké pražské firmy Aktina Plus, Richard Dupal, odhaduje, že pouze tři až čtyři procenta pokladen, které už slouží, jsou schopny modifikace.
"Dnes pokladnu s fiskální pamětí nemá nikdo," říká ředitel dalšího z významných prodejců, firmy AFG, Petr Andres. Teprve až vyjde zákon a bude známo, co všechno vyžaduje, bude možné podle toho udělat software, a ten instalovat do pokladny. A to půjde jen u některých typů. Ale ani tam, kde to bude technicky možné, není jisté, zda výrobce k přípravě software přistoupí a umožní jej instalovat. Podle některých odhadů náklady s tím spojené by se mohly u výrobce pohybovat kolem jednoho miliónu korun.
Podnikatel by měl pro dovybavení svého přístroje naprogramovanou pamětí počítat s částkou aspoň dvacet tisíc korun. U náročnějších pokladen by se ale mohla vyšplhat až k osmdesáti tisícům korun. "Pro některé z drobných prodejců by takový výdaj mohl znamenat konec s podnikáním," domnívá se Andres.
Ministerstvo financí tvrdí, že teprve tyto pokladny umožní jasnou kontrolu  daňových  úniků. "Měly by být určeny pro  maloobchod  a  restaurace, kde nejčastěji dochází k únikům. Navíc se jejich zavedení bude vztahovat i na tržnice," uvedl mluvčí Marek Zeman.
"Překonat tento systém bude téměř nemožné," říká Dupal z Aktiny. Přístup k paměti bude zapečetěný a bude k dispozici pouze pracovníkům  finančního   úřadu.
Někteří podnikatelé však jsou lépe informovaní, a proto pokud potřebovali pokladnu, koupili si tu nejlevnější numerickou, aby na její výměně tratili co nejméně.
Podle Hospodářské komory by ale přechodné období, po které podnikatel bude mít čas si pokladnu vyměnit, mělo trvat čtyři roky. Prezident komory Jaromír Drábek nyní jedná s premiérem Stanislavem Grossem o vypuštění požadavku na fiskální paměť.
Odhaduje se, že na trhu je asi 250 až 300 tisíc pokladen. Ročně se jich v Česku prodá na 10 tisíc.

Diskuse k tomuto problému ZDE


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.