Cukrář.cz

Reklama



Nebezpečné cukrovinky v našich obchodech?

07.06.2004 | Autor: Spotrebitel.cz | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


zdroj: www.spotrebitel.cz

29.4.2004 jsme se prostřednictvím Infopultu ÚZPI dotázali:
Dobrý den,
přečetla jsem si
v článku, že EU zakázala prodávat želé košíčky ("mini-jelly") jednotlivě balené pro jejich nebezpečnost a stahuje je z trhu. Obdobné výrobky jsem viděla prodávat i u nás.
Jaké akce byly podniknuty u nás s tímto nebezpečným zbožím?
Zdena Smrtková

Dotaz byl postoupen Státní zemědělské a potravinářské inspekci a zde je odpověď, kterou jsme obdrželi 17.5.2004:
Zákaz dovozu cukrovinek do zemí EU se týká pouze želé cukrovinek ve tvaru minipohárků (tzv. mini-cups) obsahujících konjac.
Podmínky použití potravinářské přídatné látky E 425 konjac je upraveno Směrnicí Evropského parlametu a Rady 2003/52 ES ze dne 18.června 2003, podle které je použití konjacu v potravinách za určitých podmínek povoleno. Komise touto směrnicí dočasně pozastavila uvádění na trh želé cukrovinek ve tvaru minipohárků (tzv. mini-cups) obsahujících konjac. Podle znění této směrnice nestačí uvést na etiketě varování před možným ohrožením života, protože podle poznatků z některých tzv. třetích zemí se tyto cukrovinky ukázaly jako nebezpečné zejména pro starší osoby a malé děti.
Proto jakékoli poznatky o tom, že by se našem trhu tyto cukrovinky obsahující konjac vyskytovaly, SZPI jen přivítá.
Bližší informace k látce E 425 konjac SZPI zveřejnila na svých webových stránkách
na adrese již v květnu 2002.
S pozdravem
Mgr. Pavla Burešová
SZPI - Oddělení pro vnitřní a vnější komunikaci



Informace z r. 2002 mimo jiné uvádějí, že "se s největší pravděpodobností v českých obchodech nevyskytují želé cukrovinky, které by obsahovaly přídatnou látku E 425 (konjac)".
Z odpovědi by spotřebitel mohl získat dojem, že vše bylo vyřešeno již před dvěma lety a žádné nebezpečí nehrozí. Pro nás však platí heslo "Vždy ve střehu!". SZPI si asi nepovšimla, že opatření EK z 13.4.2004 se týká jiných přídatných látek (zahušťovadel) než E 425 konjac. Ale ani cukrovinky obsahující konjac nejsou u nás nedostatkovým zbožím. Koupit zmiňované nebezpečné cukrovinky nebyl pro nás žádný problém. V samém centru Prahy asi 100 m od Václavského náměstí, hned vedle hlavní pošty v klasickém obchodě (tedy ne někde v zastrčeném stánku na tržišti) jsme si mohli vybrat hned z několika různých balení a příchutí želé košíčků s velkým reklamním nápisem na obalu "KONNYAKU ADDED" (s přídavkem konjacu).

O zjištěných skutečnostech jsme informovali 24.5.2004 SZPI:
Dobrý den,
dostala jsem prostřednictvím infopultu ÚZPI Vaši odpověď na můj dotaz týkající se postupu ČR vůči cukrovinkám obsahujícím konjac. Vaše odpověď mne neuklidnila. Pochopila jsem z ní, že asi před dvěma lety jste namátkou navštívíli nějaké obchody a zjistili, že se tam toto zboží nevyskytuje. Další Vaše reakce např. na hlášení Německa ze 14. týdne tohoto roku v systému RASFF nebo na opatření EK, nebyla veškerá žádná. Ve čtvrtek 20.5.2004 jsem zakoupila v Praze v Jindřišské ulici vedle hlavní pošty tyto nebezpečné cukrovinky. Jako důkaz zasílám jejich fotografie, včetně detailu nálepky se složením (i když z českého textu konjac vypadl, zřejmě v cukrovinkách je) a dovozcem do ČR. Prodejce podle razítka na účtence: HOC NGUYEN, Zenklova 66, Praha 8, IČO: 64883213.
Žádám Vás o veškeré informace o Vašem dalším postupu ohledně tohoto nebezpečného zboží.
Přeji hezký den
Mgr. Zden Smrtková


Závěr? Zatím můžeme konstatovat, že z uvedeného obchodu želé minikošíčky zmizeli a SZPI nás pozvala na další jednání osobně. Po něm Vás budeme informovat o dalším postupu.

Nezapomeňte na heslo Nicka Cartera: "Vždy ve střehu!"

Autor: Zdena Smrtková
zdena.smrtkova@spotrebitel.cz

Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.