Cukrář.cz

Reklama



Cukr v unii postupně zlevní

28.04.2004 | Autor: ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Brusel hodlá zahájit diskusi o nové podobě cukerního trhu už letos v létě. Nejbližší termín, od něhož lze změnu očekávat v praxi, je pak zřejmě léto roku 2006.

Podpory neposkytuje stát, ale přímo spotřebitelé
Evropská komise vždy velmi váhá, když má uvolnit regulaci agrárního trhu. Například o možnosti zrušit  výrobní  kvóty na  mléko  již diskutuje řadu let bez konkrétního výsledku. Uvolnění  trhu  s  cukrem  však nyní dává prioritu.
"Nehodláme ani kvůli neúspěchu jednání Světové obchodní organizace WTO měnit celou naši agrární politiku, ale například  trh  s  cukrem  se změní," potvrdil i bruselský agrární komisař Franz Fischler už loni poté, co konference WTO v Cancúnu zkrachovala. Evropská unie byla přitom obviněna z přílišné ochrany a podpory svého agrárního  trhu  .
Právě  trh  s  cukrem  je v unii regulován nejsilněji. Systém začíná u rolníků, pěstitelů cukrové řepy. Těm  cukrovary  platí takovou cenu za řepu, jež rolníkům zaručuje zisk.  Cukrovary  pak mohou prodávat  cukr  , jehož množství je stanoveno kvótou, na  trhu  unie zhruba třikrát dráž, než kolik by stál na volném  trhu  ve světě. Jen malé množství přebytečného  cukru  musí za nízkou světovou cenu vyvézt mimo společenství. Systém může fungovat proto, že unie na dovoz cukru uvaluje clo ve výši až 280 procent.
"Brusel tedy u cukru nedotuje podnikatele, jako u řady jiných zemědělských komodit, ale vytváří systém, v němž zemědělcům a  cukrovarům  zaručují zisk rovnou spotřebitelé. Je to systém drahý, komplikovaný, těžkopádný," říká Martin Walter, šéf komunikace českého zastoupení firmy  Nestlé  , světové  potravinářské  jedničky.
Česko už obdobný systém uplatňuje a od 1. července roku 2004 přejde plně na regulaci z Bruselu. V následujících dvou letech si tak čeští rolníci i  cukrovary  na úkor spotřebitelů ještě polepší. Zatímco zemědělci dosud dostávali za tunu cukrovky 890 korun, v unii to bude 1470. A spolu s tím stoupne i cena cukru - zatím mají  cukrovary  zaručeno minimum 17,30 koruny za kilogram, v unii je to zhruba 21 korun. "Příští dva roky zkrátka budeme hýčkáni," připouští Oldřich Reinbergr, místopředseda Českomoravského spolku cukrovarnického.

Česko má pro cukrovku příhodné podmínky
Reforma pak bude podle dosavadních předpokladů spočívat v tom, že unie začne postupně, ale výrazně snižovat dovozní clo. To bude tlačit dolů cenu  cukru  na unijním  trhu  , i cenu cukrovky.
"Předpokládáme, že cenu tuny  cukru  pokles cla sníží ze současných zhruba 680 eur na asi 450 eur. Klesne tedy ještě níž, než je v současné době u nás, zhruba na 13 korun za kilogram," říká Reinbergr.
To ovšem podle tuzemských cukrovarníků způsobí větší problémy firmám ze zemí dosavadní evropské patnáctky, jež budou až do roku 2006 navyklé na vysoké ceny a větší zisky. Pro české  cukrovary  , jež si vzhledem k přetrvávající nižší kupní síle domácích spotřebitelů ani do roku 2006 tak vysoké ceny neprosadí, reforma nebude příliš velkým šokem.
Reforma ovšem přinese podle odborníků také regionalizaci  výroby   cukru  v Evropské unii, na níž se chystají domácí firmy také vydělat. Ekonomickému tlaku totiž mnohem lépe odolají země, které umějí řepu vyrábět levněji - a o tom  výrazně  rozhodují i přírodní podmínky.  Cukrovka  se přitom velmi dobře hodí do mírného pásma Evropy - časem by tedy měla vymizet jak z jihu kontinentu, tak ze severu.
"Nejlépe se jí daří ve Francii, Německu, Rakousku nebo u nás," upozorňuje Reinbergr. Pro slibnou perspektivu českých  cukrovarů  přitom mluví i skutečnost, že budou mít silnou pozici při lobbování o konečné podobě reformy. Většinu z nich totiž už vlastní francouzské nebo německé firmy, jimž by reforma měla také vyhovovat.

Ceny cukru (v korunách za kilogram)
Spotřebitelská cena Cena z  cukrovarů 
Velká Británie 40
Německo 33
Řecko 23
Česko 19,50
průměr EU 22,50
Česko 17,50
světový trh 6,50

Zdroj: MZe, HN, ČSÚ, ihned.cz

Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.