Cukrář.cz

Reklama



Pekaři chtějí kvůli obilí opět zvýšit ceny

09.02.2004 | Autor: Martin Mařík | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Pečivo loni na podzim skokem zdražilo o dvacet procent. Podobně chtějí postupovat  pekaři  i letos. Ceny obilí totiž od té doby vzrostly zhruba o pětinu.
Vláda proto ve středu omezila jeho vývoz. Ale zdražit rohlíky a chleba podruhé bude podle  pekáren  obtížné.
Dalšímu zdražování pečiva se rovněž brání obchodní řetězce. "Jsme připraveni jednat, ale určitě zdražovat nehodláme," říká mluvčí řetězce Delvita Petr Uchytil.
 Pekaři  původně tvrdili, že druhá vlna zdražení bude na jaře o deset procent. Teď jsou opatrnější. "Potřebujeme ceny zvednout, ale obchod se bude mnohem víc bránit," předpokládá Ivan Flek, ředitel firmy  Odkolek  .
Společnost Delta  Pekárny  zatím vyšší ceny nepožaduje. "Argumenty nám však nechybějí. Zatímco loni jsme reagovali na asi dvacetiprocentní růst cen pšenice, od té doby znovu podražila," vysvětluje mluvčí Delty Jaroslav Pomp.
K omezení vývozu obilí Pomp i Flek shodně říkají: "Je to pozdě, obilí už je v zahraničí. Přitom ceny vyhnal loni vzhůru také sám stát, když obilí vyvážel". "Kdyby neplatili tehdy rolníkům tak málo, nemusel být vývoz velký," nesouhlasí ministr zemědělství Jaroslav Palas.
 Pekařům  komplikuje snahu o zvýšení cen také to, že předchozí zdražení vyšetřuje antimonopolní úřad. Zkoumá, zda se firmy nedohodly na společném postupu.
Loňský růst cen byl také spojen se zrušením desetníků a dvacetníků - řetězce tak zdražily například rohlíky na 1,50 koruny.
Naopak záměr vlády uvolnit pro trh ze Správy státních hmotných rezerv až 400 tisíc tun obilí krmného, považují podnikatelé za rozumný. "Zabrání se tak zdražení  potravin  ," tvrdí Jiří Malúš, předseda představenstva firmy Agropol, největšího výrobce krmných směsí. iHned


Dnes je úterý úterý 16. dubna 2024
svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.